IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имате кръв по ръцете си: Принц Хари събра показания срещу журналисти в 50 страници

7 юни 2023 18 00

Какво стана в съда?

Снимка: БГНЕС

Принц Хари заяви, че е бил обект на следене от 1996 г., още във времето, когато е бил ученик. Това стана ясно от писмените му свидетелски показания, които са 50 страници, дадени по време на многочасовия кръстосан разпит на адвоката на MGN Андрю Грийн, предава Reuters.

Хари заяви, че пресата се е опитвала да разруши отношенията му с негови приятелки от миналото, като обвини журналисти за раздялата му с Челси Дейви, за това, че приятелският му кръг се е свил изключително, а също е имал пристъпи на депресия и параноя. Той каза, че след публикации са му лепнали етикети като „принца плейбой“, „разбойник“, „провал“.

„Като си спомням за това сега, подобно поведение от тяхна страна е напълно отвратително“, пише той и заявява, че таблоидите са подбуждали „омраза и тормоз“ в личния живот на него и съпругата му Меган.

Грийн започна разпита си с уважение, като лично се извини на Хари от името на MGN за един случай и призна за незаконно събиране на информация, като заяви, че „това никога не е трябвало да се случва и няма да се повтори“.

След това адвокатът с нарастваща враждебност разпитва принца за 33 вестникарски статии, за чиито данни Хари твърди, че са били получени незаконно.

Изглеждайки отпуснат, но сериозен и говорейки тихо, но твърдо, Хари е първият висш британски кралски служител, който дава показания от много години насам. Той заяви, че за него са били написани хиляди, ако не и милиони истории, докато Грийн го притискаше дали е прочел въпросните статии на MGN по времето, когато са били публикувани.

Адвокатът намекна, че стресът, който е претърпял, е бил причинен от отразяването в пресата като цяло, а не от конкретните статии на MGN, и предположи, че те са се основавали на информация, която вече е била публично достояние.

Грийн заяви, че твърдението, че статията за това как си е счупил палеца като тийнейджър е резултат от телефонна хакерска атака или друга незаконна дейност, е “в сферата на пълните спекулации“.

Когато е попитан за източника на информация за статиите, които са в центъра на делото му, Хари неколкократно заявява, че този въпрос трябва да бъде зададен на журналиста, който ги е написал, като казва, че произходът им изглежда подозрителен.

Когато пристигна в съда, той се усмихна за кратко, докато минаваше покрай струпалите се фотографи и камери. Пред самата съдебна зала хората се редяха на опашка, за да получат достъп до едно от десетината места, предназначени за публиката.

Когато Хари се върна в залата след кратка почивка, той беше посрещнат с викове „Хари, обичаме те“ от малка група, която го чакаше отвън.

В понеделник адвокатът му Дейвид Шерборн заяви, че покойната майка на Хари – принцеса Даяна, също е била жертва на хакерска атака, и принцът спомена това в свидетелските си показания, като хвърли вината върху бившия редактор на Daily Mirror Пиърс Морган. Той заяви, че мисълта за Морган и неговата „група журналисти, които се ровят“ в съобщенията на майка ми, „ме кара да се чувствам физически зле“.

Морган, който понастоящем е високопоставен телевизионен водещ и работи за News Corp (NWSA.O) на Рупърт Мърдок, винаги е отричал да е участвал или да е знаел за телефонни измами или други незаконни дейности. Неговият говорител не коментира твърденията на Хари.

„Непрекъснато съм чувал хората да говорят за майка ми като за параноичка, но тя не беше такава. Тя се страхуваше от това, което в действителност се случваше с нея, и сега знам, че аз бях същият“, казва той в изявлението си.

MGN, която сега е собственост на Reach (RCH.L), вече призна, че техни издания са били замесени в телефонни измами, уреждайки повече от 600 иска, но Грийн заяви, че няма доказателства, че Хари някога е бил жертва.

Той също така твърди, че част от въпросната лична информация е дошла от или със съгласието на високопоставени помощници в Бъкингамския дворец, включително от един от бившите висши служители на баща му, като Грийн заяви, че това е „неприятната реалност“.

Хари, който обвинява семейството си или техните помощници в сговор с таблоидите, отговори: „Да, от определени лица.“

Седемседмичният съдебен процес срещу MGN започна миналия месец, като Хари е един от четирите тестови случая във връзка с твърденията, че незаконната дейност е била извършена със знанието и одобрението на висши редактори и ръководители.

За още новини от света на звездите, модата и лайфстайла последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари