IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Актьорът Майкъл Гамбън, изиграл Дъмбълдор в „Хари Потър“, почина на 82 години

28 септември 2023 18 00

Театралната и кино индустрията са в траур

Майкъл Гамбън (вляво) до Даниел Радклиф, Ема Уотсън, Рупърт Гринт и Алън Рикман. Снимка: Getty Images

Майкъл Гамбън (вляво) до Даниел Радклиф, Ема Уотсън, Рупърт Гринт и Алън Рикман. Снимка: Getty Images

Майкъл Гамбън, най-известен с ролята си на Албус Дъмбълдор в поредицата за Хари Потър, е починал на 82-годишна възраст след пристъп на пневмония. Това се казва в официално изявление, публикувано от семейството днес.

Говорител на актьора каза пред медиите, че Майкъл е починал спокойно в болницата, заобиколен от съпругата си Ан и сина си Фъргюсън, които са били до леглото му през цялото време. Семейството помоли медиите за уважение на личното им пространство в този тежък и болезнен момент, като благодари на всички за съболезнованията и милите думи.

Гамбън беше известен с обширните си роли в телевизията, киното и радиото. Една от най-запомнящите се е тази в хитовия сериал от 80-те години „Пеещият детектив“, където актьорът играе разследващ полицай. По-младото поколение го познава от големия екран с ролята му на Албус Дъмбълдор, която изпълнява в шест от осемте филма за Хари Потър.

Един от водещите актьори на своето поколение, Гамбън е роден в Кабра, Дъблин, но се мести в Лондон още като дете. Израства в ирландска имигрантска общност в Камдън и първата му работа е като чирак и майстор на инструменти. Той развива страст към антични оръжия, часовници и класически автомобили, която продължава през целия му живот.

„Винаги съм бил вманиачен колекционер на неща“, казва той пред Guardian през 2004 година. Шегува се, че не е като обикновените колекционери, които обичат да събират стикери или марки, а се е влюбил в съхранението на по-големи неща като оръжия и коли, които са много по-скъпи и по-трудни за съхранение.

Докато чиракува като производител на инструменти, Гамбън учи в Кралската академия за драматично изкуство, като прави своя професионален дебют на сцената в „Отело“ на Дъблинския театър. Той привлече вниманието на актьора Лорънс Оливие, който го нае да се присъедини към новосформираната Национална театрална кампания. Четири години по-късно Гамбън се присъединява към Birmingham Repertory Company, като най-накрая играе главни роли в любимите си пиеси на Шекспир.

Хогуортс отново отваря врати – HBO работи по сериала „Хари Потър“

Джини от „Хари Потър“ се омъжи в 100-годишна рокля

Дж. К. Роулинг криела черновата на „Хари Потър“ от агресивния си съпруг

Едва през 80-те години на миналия век Гамбън става известно име, играейки главния герой Филип Марлоу в минисериала „Пеещият детектив“. През 90-те е назначен за командор на Ордена на Британската империя. Осем години по-късно той става рицар за заслугите си в драмата.

Но може би Гамбън е най-известен като директор на магическото училище Хогуортс в поредицата за Хари Потър. Той поема ролята на Албус Дъмбълдор след смъртта на Ричард Харис през 2002 година. Гамбън играе белобрадия магьосник в шест от осемте филма.

За още новини от света на звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари