IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Състоянието на Брус Уилис се влошава – актьорът вече не може да говори

13 октомври 2023 16 30

Създателят на Moonlighting споделя малко повече детайли

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Режисьорът на филма Moonlighting, Глен Гордън Карън, коментира състоянието на Брус Уилис след диагнозата на последния с фронтотемпорална деменция

Преди няколко дни 69-годишният филмов деец сподели пред New York Post, че се опитва да посещава актьора от „Умирай трудно“ всеки месец. Карън казва, че невинаги успява да осъществи плановете си, но прави всичко възможно, за да говори с Брус и съпругата му Ема, както и да създаде близка връзка с трите му по-големи дъщери, които се раждат от брака му с Деми Мур. Режисьорът казва още, че се опитва с всички сили да остане в живота на Уилис. 

„Нещото, което прави болестта му толкова умопомрачителна е, че ако някога сте прекарвали време с Брус Уилис, щели сте да забележите, че няма човек, който да се радва повече на живота от него. Той обичаше живота и просто обожаваше да се събужда всяка сутрин и да се опитва да живее пълноценно“, казва Карън. 

Режисьорът допълва, че болестта е направила 68-годишния Брус неспособен да комуникира, обяснявайки, че в момента актьорът сякаш вижда живота си през една леко открехната врата. Все пак Уилис все още може да разпознава хора и се радва да види колегата си, когато той го посещава. По думите на Карън, на актьора са му необходими около една до три минути, за да разбере кой седи пред него. 

„Не е напълно способен да говори. Преди беше страстен читател, макар да не споделяше тази своя тайна със света, но сега не може да чете. Всички тези езикови умения вече не са му достъпни, но въпреки това той все още е Брус. Когато си с него, знаеш, че той е Брус и си благодарен, че е там. Но вече радостта от живота я няма в него“, казва Глен. 

Миналия месец Ема Хеминг Уилис участва в предаването Today, където разкри, че не е сигурна дали съпругът ѝ осъзнава какво е състоянието му. Тя също така заяви, че деменцията не влияе само на пациента, но и на неговото семейство и призна, че има дни, в които ѝ е много трудно. „Когато казват, че деменцията е болест на цялото семейство, прави са“, категорична е Ема.

Фронтотемпоралната деменция е всеобхватен термин за група мозъчни заболявания, които застрашават, както подсказва името, фронталните и темпоралните дялове на мозъка. Това означава, че части от тези лобове атрофират. 

Свиването на тези области може да причини проблеми с говора, емоционални проблеми и промени в личността. Други симптоми могат да включват загуба на двигателни умения, включително проблеми при ходене, преглъщане или мускулни спазми. 

Тъй като болестта засяга челния лоб, който контролира самооценката, всяко разбиране, че човек се е променил, често е първото нещо, което се губи при диагностицираните с болестта. При други обаче подобно чувство се запазва за доста дълго време след диагнозата, така че лекарите не могат да бъдат напълно сигурни за всички симптоми. 

Всъщност има много медицински специалисти и учени, които все още изучават болестта. Според експерти, повечето лекари не са запознати с нея, така че може да отнеме средно почти 4 години, докато пациентите получат диагноза. През това време се издават много погрешни диагнози, включително депресия, биполярно заболяване, алцхаймер или дори някои двигателни заболявания като паркинсон или АЛС.

Детето в мен: Брус Уилис се наслаждава на Дисниленд заедно с малките си дъщери

9-годишната дъщеря на Брус Уилис с трогателен жест към баща си

Трогателно: Деми Мур с грижа за Брус Уилис

Подобен сценарий се разви и при Брус Уилис. През март 2022 година семейството му за първи път публично разкри, че той се оттегля от киното, след като беше диагностициран с афазия – езиково разстройство, което засяга способността на човек да общува. Но през февруари тази година Ема сподели, че състоянието му се е влошило и че той има фронтотемпорална деменция. 

Симптомите на болестта на актьора са склонни да се влошат с времето. Пациентите обикновено започват да забелязват симптоми на възраст между 40 и 65 години, но състоянието може да засегне и по-млади хора. Това е най-честата форма на деменция при хора под 60 години. 

За още новини от света на звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари