IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крал Чарлз с първи рожден ден като монарх – специални гости и кралска торта

14 ноември 2023 17 40

Главата на кралското семейство шеговито се опита да види с какъв вкус е празничният сладкиш

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Крал Чарлз започна предварително празненствата за 75-ия си рожден ден. 

В понеделник вечер монархът на Великобритания присъства на парти, организирано от Фондацията на принца в Хайгроув Гардън. Кралят навършва 75 години днес, а неговата образователна благотворителна организация по-рано разкри, че ще отбележи рождения ден заедно с негови връстници и членове на фондацията, които тази година също навършват 75 години. В Хайгроув, Англия и Дъмфриз Хаус в Шотландия бяха организирани различни празнични събития. 

Тържествата също така отбелязват 75-ата годишнина от пристигането на туристическия кораб Empire Windrush в Лондон. Това е пътнически и круизен кораб, пуснат на вода в Германия през 1930 година. Той е бил собственост и се управлявал от немската корабна компания Hamburg Sud през 30-те години под името Monte Rosa. През Втората световна война той е бил използван като военен кораб. В края на войната плавателният съд е взет като военна награда от британското правителство и е преименуван на Empire Windrush. Той продължава да се използва като военен кораб до март 1954 година, когато се запалва и потъва в Средиземно море.  

Крал Чарлз не можеше да сдържи усмивката си по време на цялото тържество, обикаляйки из залата, за да си поговори със своите връстници на по чаша чай на фона на жива музика от местния хор. Както се вижда от видео, публикувано в социалните мрежи, монархът е получил и серенада в чест на рождения си ден, като всички в залата дружно са изпели „Честит Рожден ден“. След това кралят вдигна специален нож, с който да разреже тортата, на върха на която бе поставена златна корона

„Винаги е забавно да погледнеш“, каза Чарлз, опитвайки се да надникне в сърцевината на сладкиша, за да разбере с какъв вкус е. 

Партито в Хайгроув Гардън приветства местни жители, номинирани от семейството и приятелите си за правене на добро в общността или за възможността да общуват и да създават нови връзки. Окончателният списък с гости беше избран чрез гласуване, а празничното събитие беше вдъхновено от програмата за здраве и благополучие на Фондацията на принца, която организира ежемесечни танци на по чаша чай в Думфрис Хаус. Целта е на едно място да се съберат хора, които са изложени на риск от самота и социална изолация. 

Чарлз III е недоволен, че принц Хари и Меган Маркъл са тръгнали против волята на Елизабет II

Принц Хари и Меган Маркъл за пореден път разочароваха Чарлз III

Чарлз III ще се срещне лично с принц Хари за мирни преговори, но без Меган Маркъл

Крал Чарлз избра десет художници от цял свят, които да направят портрети на десет пионери от Windrush Generation, което се превърна в стенография за онези, които са се преместили в Обединеното кралство между 1948 и 1973 година, особено от карибските страни. През 2018 година правителството на Великобритания направи 22 юни, Денят на Windrush, празник, за да отбележи приноса на цялото поколение и техните потомци към националния живот. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Big Issue (@bigissueuk)

Въпреки че подобно събитие ще се проведе в Дъмфрис Хаус днес, кралят може да е зает с други планове. Навръх рождения си ден той и кралица Камила ще прекарат част от времето си в стартиране на проекта Coronation Food – кръстен така заради създаването му в годината на коронацията – като обиколят центрове за разпределение на излишна храна извън Лондон. Кралската двойка ще се срещне със служители и доброволци, за да чуе за начините, по които хранителните отпадъци могат да се използват за социално благо

Точно за рождения му ден крал Чарлз беше поставен на корицата на списание Big Issue. Снимката е направена от известния фотограф Джон Уадел Ранкин, познат само като Ранкин, в градините на Кларънс Хаус – основната резиденция на краля и кралицата. Кадрите са заснети през октомври. 

За още новини от света на звездите и кралското семейство последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари