IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идрис Елба в борба с престъпленията с ножове

11 януари 2024 09 00

Актьорът с важно послание

Снимка: БГНЕС

Актьорът Идрис Елба използва звездното си амплоа, за да даде отзвук на нова, важна кампания за борба с престъпленията във Великобритания, при които се използват ножове. Оказва се, че през последните години тези престъпления рязко са нараснали, а много от жертвите са тийнейджъри, предава Reuters.

Елба, известен с ролите си в телевизионните сериали The Wire и Лутър, настоява за незабавна забрана на мачететата и така наречените „зомби ножове“ – остриета, вдъхновени от филмите за зомбита.

За да даде старт на кампанията  „Не спирайте бъдещето си“, на лондонския площад „Парламент“ бяха наредени в редици купчини грижливо сгънати дрехи, които представляват жертвите от престъпления с ножове. Сред тях е имало и дреха, дарена от семейството на убит тийнейджър, носена в момента на смъртта му.

„С всеки изминал ден чувството за безпомощност у нас, родителите, става все по-голямо. Ако имате деца на определена възраст, тогава знаете – това чувство е безмилостно“, заяви Елба на уебсайта на кампанията.

„Всяка разходка до училище. Всяка прегръдка за довиждане. Не можеш да не се запиташ дали това е всичко; дали това е последното.“

Въпреки че във Великобритания смъртоносните разстрели са рядкост, престъпленията с ножове се увеличават. През годината до юни 2023 г. около 247 души са загубили живота си от нож или друг остър предмет. Много от загиналите са били тийнейджъри или в началото на 20-те си години.

През август миналата година правителството обяви забрана на мачетета и ножове тип „зомби“ без практическа употреба, както и увеличаване на максималната санкция за внос, производство, притежание и продажба на тези оръжия и по-големи правомощия на полицията да ги конфискува.

Все още обаче предстои промените да бъдат въведени със закон и Елба заяви, че парламентът не е отделил нужното внимание на този въпрос.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари