IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съд не позволи на Илон Мъск заплата от 56 милиарда долара

5 февруари 2024 18 00

Бизнесменът призова хората да не регистрират компаниите си в Делауеър

Снимка: БГНЕС

Съд в Делауеър не позволи на Илон Мъск да получи рекордна заплата от 56 млрд. долара за Tesla.

Според решението, тази компенсация, отпусната от борда на производителя на електромобили, е „неизмерима сума“, която е несправедлива за акционерите.

Акциите на Tesla спаднаха с около 2 % в предборсовата търговия, а някои инвеститори се възползваха от решението с надеждата, че то може да накара Tesla да преразгледа управлението си.

Съветът на директорите на Tesla е критикуван, че не е успял да осигури надзор над своя главен изпълнителен директор, който се бори с регулаторните органи и ръководи няколко други компании едновременно, предава Reuters.

Решението, което може да бъде обжалвано, обезсилва най-големия пакет от заплати в корпоративна Америка. Съдията констатира, че възнаграждението, базирано на акции, е било договорено от директори, които са изглеждали зависими от Мъск, който в момента е най-богатият човек в света според класацията на списание Forbes.

Десетгодишното споразумение за заплащане на Мъск с Tesla, постигнато през 2018 г., би било на стойност около 51 млрд. долара.  Това би било около една четвърт от състоянието му от 210,6 млрд. долара, изчислено от списание Forbes.

„Погълнат от реториката за „всички плюсове“ или може би загледан в звездния поглед на суперзвездата Мъск, бордът така и не зададе въпроса за 55,8 млрд. долара: Дали планът изобщо е бил необходим на Tesla, за да задържи Мъск и да постигне целите си?“, пише Катхалин Маккормик от Канцлерския съд в Делауеър.

Маккормик нареди на акционера на Tesla, който оспори плана за заплащане, да работи с правния екип на Мъск по заповед за изпълнение на решението. То може да бъде обжалвано пред Върховния съд на Делауеър, след като страните се споразумеят за окончателната заповед и за хонорарите на адвокатите на акционера, които ще бъдат платени от Tesla.

Решението идва в момент, когато Tesla предупреждава за забавяне на ръста, а индустрията за електрически превозни средства преоценява търсенето. Tesla се превърна в най-високооценения автомобилен производител в света под ръководството на Мъск, но голяма част от тази стойност се основава на очакванията за бъдещи пробиви, като например самоуправляващи се роботизирани автомобили.

„Никога не регистрирайте компанията си в щата Делауеър“, каза Мъск в публикация в X, платформата за социални медии, която той купи през 2022 г.

Решението идва в момент, когато Tesla подготвя поредния кръг от преговори за компенсации с главния изпълнителен директор. Този месец Мъск заяви в публикация в X, че не се чувства комфортно да ръководи Tesla, ако не разполага с 25% от контрола върху гласовете. По това време милиардерът притежаваше около 13% от компанията и заяви, че преговорите няма да започнат, докато съдът не се произнесе.

„Като се има предвид начинът, по който описва процеса на работа на борда – чрез показанията на директорите – няма начин последното му искане за 25% да бъде одобрено“, каза Брайън Куин, професор в юридическия факултет на Бостънския колеж. 

Много от директорите в борда на Tesla, включително настоящите членове, сред които е братът на Илон – Кимбъл Мъск и Джеймс Мърдок, син на медийния магнат Рупърт Мърдок, нямат независимост поради близките си лични връзки с главния изпълнителен директор, казват запознати. 

В момента бордът на директорите се състои от осем членове, включително главния изпълнителен директор.

Рос Гербер, президент и главен изпълнителен директор на Gerber Kawasaki Wealth & Investment Management и инвеститор в Tesla, заяви пред изданието, че компанията трябва да замени поне трима директори с независими членове на съвета, преди да може да договори нов пакет за заплащане на Мъск.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари