IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Принц Хари се срещна с баща си, но това няма да му помогне да се сближи с принц Уилям

12 февруари 2024 10 50

Херцогът на Съсекс отвори болезнена рана с мемоарите си

Снимка: БГНЕС

След като разбра за тежката диагноза на баща си Чарлз III, принц Хари веднага хвана самолета и пристигна във Великобритания, за да се срещне с родителя си.

Двамата се видяха, но херцогът на Съсекс така и не се видя с принца на Уелс, който помага на принцеса Кейт да се възстанови от операцията, която ѝ се случи.

39-годишният Хари пристигна на лондонското летище „Хийтроу“ във вторник и се отправи към Кларънс Хаус – дългогодишната резиденция на 75-годишния крал Чарлз. Смята се, че последният път, когато баща и син са били заедно, е бил на церемонията по коронацията на монарха през май, на която Хари присъства, преди да се отправи към летището, за да се върне у дома веднага след събитието. 

Принц Хари предприе самостоятелно пътуване от Калифорния, където живее със съпругата си Меган Маркъл и двете им деца – 4-годишния принц Арчи и 2-годишната принцеса Лилибет.

Кралски източник обаче потвърди, че „няма планове“ принц Хари и принц Уилям да се съберат.

41-годишният принц Уилям има много работа. През последните седмици той се оттегли от кралски ангажименти, тъй като прекарва времето си в грижи за трите си деца – принц Джордж, принцеса Шарлот и принц Луи, докато съпругата му Кейт Мидълтън се възстановява от скорошната си коремна операция. 42-годишната принцеса на Уелс не се очаква да се върне към публичния живот поне до Великден, съобщиха по-рано от двореца.

Принцът на Уелс дори вече се върна към публичните си задължения като участва и в годишна галавечер за набиране на средства за лондонските въздушни линейки.

Като престолонаследник принц Уилям може да поеме някои задължения от името на баща си в допълнение към собствения си дневен режим от ангажименти през следващите седмици. Засега обаче няма планове за назначаване на държавни съветници, които да действат от името на крал Чарлз. 

Държавните съветници са членове на кралското семейство, които могат да изпълняват конституционни задължения вместо монарха, ако той е в чужбина или не е добре.

Понастоящем тези длъжности се заемат от кралица Камила, принц Уилям, принц Хари, принц Андрю, принцеса Беатрис, принцеса Ан и принц Едуард.

Докато наследниците в други кралски семейства по света понякога изпълняват функциите на регенти, когато монархът не е добре или е в чужбина, случаят е различен във Великобритания. Според библиотеката на Камарата на общините само във Великобритания регенти се назначават за постоянно, уточнява People.

Но Хари и без това много се отдалечи от семейството си, особено след като отвори болезнена рана с мемоарната си книга Spare, издадена през януари 2022 г. В нея той описа степента на разделението между него и брат му. Почти година след публикуването на Spare „абсолютно нищо не се е променило“, заяви авторът Омид Скоби пред изданието през есента.

Всъщност болката и гневът между двамата братя – единият, принцът на Уелс и бъдещ крал, а другият, херцогът на Съсекс и калифорниец – сега са се втвърдили в нещо по-студено и по-неподвижно, каза Скоби: безразличие. 

„Видях, че Хари издаде книгата Spare като последен опит да каже на семейството си какво е чувствал от години“, казва Скоби. В книгата Endgame е описано както разпадането на кралското семейство, така и отслабването на съвременната монархия. „Защото явно никога не е имало достатъчно открит форум, за да се водят тези разговори или да се споделят тези чувства.“

При написването на Endgame „разговарях с един източник още в началото на процеса и той нарече Хари „дезертьор“ и каза, че това е мнението на Уилям“, казва Скоби. „Това бяха двама мъже, които някога са били твърдо единни в своите възгледи. Единият от тях трябваше да продължи напред, за да защити короната.“

Според изданието, монархът сам е казал на двамата си синове за диагнозата, която са му поставили лекарите. Кралят лично е информирал и братята и сестрите си – принцеса Ан, принц Андрю и принц Едуард, преди новината да бъде оповестена публично.

Крал Чарлз е видян за последен път да посещава църква в неделя в храма „Света Мария Магдалена“ край Сандрингам заедно с кралица Камила. Това беше първата разходка на монарха след излизането му от болницата на 29 януари, където той помаха на доброжелатели на излизане от частната клиника. 

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари