IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меган Маркъл готви традиционна афганска храна

14 февруари 2024 08 40

Херцогинята на Съсекс се бори за приобщаването на афганистанските жени в САЩ

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Меган Маркъл се присъедини към 15 жени, които са се преселили в САЩ от Афганистан, за да сготви с тях традиционна афганистанска храна. Съпругата на британския принц Хари приготви вкусни ястия, включително ашак и мантуу, които са вид кнедли.

Херцогинята на Съсекс създаде програмата The Welcome Project през 2023 г. заедно с фондацията им с Хари Archewell. Идеята на програмата е да създаде „сигурно убежище и приобщаваща среда за жени, които наскоро са се преселили в САЩ от Афганистан“, според прессъобщение на фондацията.

В събота Меган се присъедини към проекта за добре дошли в Южна Калифорния за вечер на готвене и разказване на истории. Mina's List, партньорът на фондацията, събра 15 жени, които приготвиха традиционна афганистанска храна като ashak и mantuu.

На кадрите се вижда как Меган (в средата) приготвя афганистанската храна с помощта на жените от Афганистан, като те ѝ показват как да пълни кнедли и да ги сгъва правилно, така че да запазят формата си по време на готвене.

След готвенето групата жени е обсъдила с херцогинята личните си истории. Партньорът на фондацията Mina's List работи с жени активистки и политически лидери в Афганистан от 2014 г., за да настоява за по-голямо равенство между половете.

Mina's List помогна за евакуацията на над 2000 афганистански жени и семейства чрез независими и коалиционни усилия през 2021 г.

Тъй като много жени се заселват именно в Южна Калифорния, Mina's List и The Archewell Foundation обединиха усилията си, за да „осигурят общност и подкрепа на тези забележителни жени, когато започват да възстановяват живота си в САЩ“, се казва в прессъобщението.

Това идва, след като в края на миналата година беше разкрито, че даренията за фондация Archewell са се сринали с 11 милиона долара през 2023 г., а в същото време шефът на фондацията и дясна ръка на двойката Джеймс Холт получи огромно увеличение на заплатата си от 280 процента.

Семейство Съсекс през декември публикува годишния отчет на своята благотворителна организация и бляскав филм, показващ добрите им дела през 2023 г. Данъчна декларация за доходите, подадена в САЩ, разкри обаче, че през 2022 г. даренията са намалели до малко над 2 милиона долара (1,6 милиона британски лири) – спад от 12,9 милиона долара (10,3 милиона британски лири) през 2021 г., което е удивителен спад от 11 милиона долара (8,7 милиона британски лири).

А печалбата за 2021 г. от 9 милиона долара (7,1 милиона британски лири) е намаляла рязко поради липса на дарения. Фондацията Archewell записа загуба от $674 485 (£536 357) за миналата година, тъй като приходите бяха $2 милиона, но разходите бяха $2,67 милиона.

През 2022 г. имаше само двама големи дарители, даващи около 1 милион долара всеки. Година по-рано неидентифициран богат дарител им даде 10 милиона долара, но това не се повтори през 2022 г.

Това следва една бурна година за двойката, в която язвените мемоари на Хари Spare оглавиха списъците с бестселъри, но личната популярност на двойката падна много.

Двойката създаде своята фондация Archewell, след като напусна кралското семейство или т. нар. „Мегзит“. Двамата обявиха, че фондацията им е с нестопанска цел и че мисията им е проста, но дълбока – „да правят и показват добро“.

За още новини от света на звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари