IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скарлет Йохансон ще съди технологична компания, която открадна гласа ѝ

23 май 2024 10 40

Гласът на звездата е изкопиран в гласов асистент – изкуствен интелект

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Скарлет Йохансон разкри, че предприема съдебни действия срещу ChatGPT и OpenAI, след като технологичната компания пусна своя гласов асистент „Sky“, който звучи „зловещо подобно“ на нея самата.

Актрисата от „Черната вдовица“ смята, че  компанията е изкопирала гласа ѝ за новата си гласова програма. В официалното си изявление 39-годишната актриса разкри, че главният изпълнителен директор на ChatGPT и Open AI Сам Алтман се е обърнал към нея с молбата да предостави гласа си на програмата, но тя е отказала.

Скарлет разкри, че технологичният предприемач се е свързал с нея относно проекта и е предложил мотивите си защо, но тя е казала не.  „Той ми каза, че чувства, че като изразявам системата, мога да преодолея пропастта между технологичните компании и потребителите и да им помогна да се почувстват комфортно със сеизмичната промяна по отношение на хората и ИИ (изкуствения интелект). Той каза, че чувства, че гласът ми ще бъде утешителен за хората“, обясни Скарлет.

„След дълго обмисляне и по лични причини отказах предложението“, добави тя.

Скарлет Йохансон,

Скарлет Йохансон, Кан, БГНЕС

Скарлет каза още, че след като е отхвърлила предложението, много хора са ѝ посочили приликите на гласа с нейния, а самата тя като го е чула, е била „шокирана, ядосана и невярваща, че г-н Алтман е създал глас, който звучи толкова зловещо подобен на моя, че най-близките ми приятели и новинарските издания не можеха да направят разликата.“

Звездата също така отбеляза, че той е „намекнал“ за приликата, като е написал в Twitter „Her“, препратка към ролята на Скарлет в едноименния филм от 2013 г.

Актрисата от „Изгубени в превода“ каза още, че малко преди програмата да бъде пусната, Сам се е свързал с нейния агент, за да я помоли да „преразгледа“ предложението му, но преди тя да успее да отговори, софтуерът се е появил и сега тя е принудена да потърси адвокат.

В изявлението си Скарлет подчертава, че  държи да запази контрола върху подобието си и се надява да се увери, че има законодателство, което ясно излага законите по този въпрос. „Във време, когато всички се борим с дълбоки фалшификати и защитата на собствената си прилика, собствената си работа, собствената си идентичност, вярвам, че това са въпроси, които заслужават абсолютна яснота“, пише тя.

Докато OpenAI изтегли софтуера „Sky“ през уикенда, компанията пусна публикация в блог, в която пояснява, че не се опитват да имитират конкретен глас. „Вярваме, че AI гласовете не трябва умишлено да имитират отличителния глас на знаменитост – гласът на Скай не е имитация на Скарлет Йохансон, а принадлежи на друга професионална актриса, използваща собствения си естествен говорещ глас“, пишат те.

След като Скарлет се изказа, нейният колега Марк Ръфало изрази подкрепа в публикация в X (бивш Twitter). „Това е само началото. Време е да излезем и да прегърнем дървото“, написа той.

Съпругът на звездата – комикът Колин Джост пък наскоро си направи шега с използването на гласа на жена му в шоуто си SNL, заявявайки, че няма смисъл да се използва гласа ѝ, след като не се вижда тялото ѝ.

Самият Илон Мъск, който има дългогодишно съперничество с Алтман, разкритикува компанията и застана на страната на Йохансон. Мъск напусна позицията си на член-основател на OpenAI през 2018 г.

Колкото до Йохансон, тя отдавна е синоним освен на секси тяло и на секси глас, благодарение на ролята си на романтична партньорка – изкуствен интелект на Хоакин Финикс във филма „Тя“ от 2013 г.

За още новини от света на звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари