IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как „коучингът“ разчиства пътя ни към успеха

8 септември 2015 07 31

Интервю с експерта Лора Арнаудова

Снимка; Личен архив

Снимка; Личен архив

Коучингът“ е модерен термин, който не всички разбират. В най-общи линии това е процес на обучение, който ни помага да променим начина си на мислене, нагласите си и един вид да се справим с вътрешните си пречки, които стоят на пътя ни към успеха.

Представяме ви Лора Арнаудова, която е Когнитивен Коуч, НЛП Треньор. Тя помага на клиентите си да развиват своя потенциал и да постигат целите си.

Ето и какво ни разказа тя:

Коучингът модно течение ли е или е необходим наистина?

Модно течение може да остане самото наименование, но подходът ще се запази, защото всеки който желае да развива себе си и да твори, се нуждае от време на време да се пренастрои, да се прочисти вътрешно, да осъзнае, да намери истината, да подреди приоритетите си, да намери сили, за да действа. Нужна му е енергия. Чистата енергия, това е вниманието. Аз уча хората как да ползват вниманието си, как да пестят внимание, как да го освобождават от ненужни мисли, как да насочват вниманието към желани дестинации.

Значи коучингът е вид самоусъвършенстване?

В будизма има три пътя. Наричат се Хинаяна, Махаяна и Важраяна. Първият е Пътят на самодисциплината, вторият път е помощта отвън, а третият път е пътят на просветлението или самоусъвършенстването. Ролята на коуча е да спомогне пътя на самодисциплината и пътя отвън, чрез изваждане от подсъзнанието и трениране на онези умения, които ще помогнат на човека в посоката към просветление и самоусъвършенстване. Коучинг е съвкупност от обучение, усвояване на умения и самоусъвършенстване с лектор „АЗ“.

Може ли всеки човек да се развива чрез коучинг?

Да, би могъл. Коучинг инструментите предоставят един чудесен начин за последователна осъзната промяна на индивида.

В какви професионални сфери наблюдавате развитието на коучинга? Какви хора идват при вас?

При нас идват хора от буквално всички сфери и нива. Например: мениджъри, адвокати, невролози, студенти, спортисти, журналисти... Онова, което ги обединява, е желанието им да извадят личния си потенциал и да усъвършенстват скритите си заложби.

Има хора, които идват при нас за индивидуалния коучинг. Това са хората, които имат желание да получат подкрепа в решаването на даден проблем или в дефинирането и планирането на дадена лична цел.

Идват спортисти, чиято цел е предимно да отработят ментални стратегии за по-успешно представяне. Бизнес коучингът пък е за професионалисти, които искат да развиват специфични умения като лидерство, управление на екип, управление на процеси, емоционална интелигентност, мотивация, решаване на конфликти, водене на преговори.

Разкажете ни някои интересни резултати от Вашата практика.

Има стотици. Съдия се пребори с безсънието си. Спортист спечели титла. Инженер с фобия от вода се гмурка. Успешно стартиран бизнес в сферата на продажби. Мениджър развитие смени призванието си. Одитор реши дилема между работа или второ дете. Жена се научи да обича себе си. Собственик на компания оптимизира операциите. Майка промени менталната стратегия за търпимост към дъщеря си, относно времето за ползване на компютър. Зъботехник реши, че обича работата си. Фармацевт реши дилема между създаване на собствена аптека и работа на заплата.

А може ли коучингът да ни помогне да си намерим работа, ако нямаме такава?

Излезли от университетите младите срещат пазара на труда. Навлизат в нов вълнуващ свят от предизвикателства. Поставят значим крайъгълен камък по пътя към мечтаното бъдеще. Техният избор допринася за бъдещето на цялото общество. Как да изберат пътя между вътрешни стремежи и пазара на труда? Отговорът лежи в генеративния процес, чрез който Коучът превежда клиента към точния избор. Определят се посоката и се изработва плана на действие. Коуч насочва младия човек чрез въпроси и предложения. По този начин ще осъзнае и избере върху кои лични качества ще основе кариерата си. Веднъж разработени стремежите ще се превърнат в цел и мерило на избора на работно място.

Тези техники могат ли да ни донесат повишение или по-висока заплата?

Резултатът ще бъде налице, когато подходите гъвкаво и търпеливо подготвите шефа.

Първо. Нагаждате се към изискванията на шефа. Съгласявате се с него на едно и също място в офиса. Изберете мястото така, че да бъде неутрално. Научете го да се съгласява с вас. Това означава, че му задавате въпроси на които знаете, че ще получите отговор ДА. Така ще се изгради обща комфортна зона. Зоната на съгласието. Ще искате увеличение, когато се намирате в онова пространство.

Има и друг вариант. Наблюдавате в кое място е добре предразположен спонтанно и там искате увеличението.

Второ. Чувате какви думи използва, когато проявява склонност да промени свое решение в полза на друг човек, с когото е в спонтанно съгласие. Извличате използваните думи и отправяте искането чрез тях.

Трето. Когато започнете да получавате отговор ДА на очевидни въпроси е нужно да свикне да ви казва ДА и по други въпроси. Това е тест дали ще приеме да ви увеличи заплатата. Повторете го няколко пъти.

Четвърто. В ежедневната си комуникация вмествайте думи, които сте чули от него по отношение на връзката между лична мотивация и заплащане.

Пето. Бъдете търпеливи. Може да отнеме няколко дни или седмици. Изчакайте удобния момент и подходящо настроение. Идете заедно на подготвеното от вас място и му отправете предложението както вече сте правили, когато сте получавали отговор ДА.

Може ли коучингът да ни гарантира кариерно развитие?

Както знаем професионалния живот преминава през различни етапи и фази. Важен е първият работен ден. Той дава тласък на избрания път. Между 3-та и 5-та година се оформят професионални навици, рутинни практики, опитност. Пише се технически наръчник от дейности, знания, умения и способности. Съзнанието трупа опит.

От 5-та до 10-та година наръчникът заприличва на личен професионален учебник. В него е изписана способността за управление на промяната, процесите, хората, времето. Формира се професионалист!

Между 10-та и 20-та година спокойствието и гъвкавостта напътстват ежедневните динамики между бури и урагани към устойчивост и развитие. Ролята на коуча е да извади скрития професионален потенциал на човек, чрез който той да обнови фокуса си и да се насочи към избраните хоризонти.

Коучингът [1] [2] е процес на обучение или развитие, чрез които дадено лице се подкрепя, докато се постигне конкретна лична цел или професионален резултат, благодарение на подкрепящата връзка между коуч и напътстван, методите и стила на използваната комуникация.
Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари