IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уди Алън на 80: Джаз, смях и скандали

1 декември 2015 06 00

Днес гениалният режисьор празнува 80-ти рожден ден

Уди с последната си жена Сун И; Снимка; Getty Images

Уди с последната си жена Сун И; Снимка; Getty Images

Днес, на 1 декември, култовият режисьор, актьор, драматург и сценарист Уди Алън навършва 80 години и затова решихме да отдадем почит на неговия гений, който според някои дори е зъл.

Роденият в Ню Йорк евреин има почти 50-годишна кариера в киното. Той е многолика, странна и противоречива личност (джаз музикант, носител на „Оскар“, морален нихилист, интелектуалец, хипохондрик и др.), но някак всички са склонни да му простят лошото и да помнят само най-доброто от него.

Има няколко биографични книги за живота на Алън, които най-вече се фокусират върху отношенията му с актрисите Даян Кийтън и Миа Фароу, както и върху скандалната му връзка с осиновената дъщеря на Фароу – Сун-И Превен.

За ужас на обществото Уди се ожени през 1997 г. за корейката Сун-И, въпреки неодобрението на всички, но и до днес двамата си живеят щастливо. Когато сключват брак той е на 61, а тя – на 26 години. По-късно двамата си осиновиха две момичета, също от корейски произход.

Уди може да има колоритен личен живот, но пътят му в киното е забележителен и уникален. Няма актьор в Холивуд, който да откаже да участва в негов проект – напротив всички се натискат да снимат с него, защото неговите филми са специфични, ирационални, забавни по един чудат начин, пълни със самоирония....

Млади години

Роден е като Алън Стюарт Кьонигсберг на 1 декември, 1935 г., в Бруклин, Ню Йорк.

Родителите му са второ поколение еврейски имигранти като бабите и дядовците му са имигранти от Русия и АвстроУнгария и говорят идиш, иврит и немски. Баща му, Мартин, работи като продавач, бижутер, таксиметров шофьор, барман и незаконен букмейкър.

Алън свири на кларинет от 15-годишна възраст като е голям почитател на джаза. През 1996 г. той си прави група, с която изнася концерти в Париж, Венеция, Барселона, Атина, Монте Карло и Мюнхен.

Снимка: Getty Images

Ранна кариера

Алън се записва да учи в Нюйоркския университет през 1953 г., но скоро го напуска и започва да пише комедийни скечове за телевизията. Тази работа му носи номинация за награда „Еми“ и му дава самочувствие. След като се доказва като талантлив писател, той прави и режисьорския си дебют през 1966 г. Кариерата му започва своя възход с „Вземи парите и бягай“ през 1969 г.

Постижения

Големият му пробив е с филма „Ани Хол“ през 1977 г., с участието на Даян Кийтън, с която Алън започва романтична връзка. Голяма част от първите му филми са посветени на любовта му към неговия роден град – Ню Йорк.

През следващите две десетилетия Уди прави предимно комедии и драми със следващата си муза – Миа Фароу.

През 1986 г., с филма „Хана и нейните сестри“ той печели втория си „Оскар“ за най-добър оригинален сценарий. Уди и Миа така и никога не се женят, като имат едно биологично дете и две осиновени.

До 90-те, Алън прави основно нискобюджетни филми, но през последните 15 години той засне няколко истински холивудски продукции като „Мач пойнт“, „Вики Кристина Барселона“, „Полунощ в Париж“, „Син жасмин“, както и последният му филм „Почти нормален“ с Хоакин Финикс и Ема Стоун в главните роли.

В момента пък той снима филм с Кристин Стюарт, Джеси Айзенбърг и Блейк Лайвли.

Скандалите

Алън каза в интервю за Ройтерс преди няколко години следното: „Влюбих се в това момиче, ожених се за нея, а хората продължават да го смятат за скандал.“

След като той вече живееше със Сун И, една от другите дъщери на Миа – Дилън го обвини, че я е подлагал на сексуален тормоз, когато е била 7-годишна, но в последствие обвиненията бяха свалени заради липса на убедителни доказателства.

През октомври 2013-та Алън пак влезе в заглавията на жълтите медии, след като Миа Фароу намекна в интервю за Vanity Fair, че Франк Синатра е по-вероятният баща на 25-годишния ѝ син – Ронан, който е считан за единственото биологично дете на Уди.

А ако сте чували крилатата фраза: „Ако искаш да разсмееш Бог, опиши му плановете си за бъдещето“ – запомнете, че тя е на мъдрия, ироничен и ексцентричен кинаджия Уди Алън.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари