IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алпинистът Боян Петров е Мъж на годината

1 март 2017 08 20

Параолимпиецът Ружди Ружди стана негов подгласник

Снимка: Facebook

Снимка: Facebook

Алпинистът Боян Петров е „Мъж на годината 2016“ в традиционната класация на Дарик радио. Той спечели приза в конкуренцията на други двама достойни претенденти – параолимпиецът Ружди Ружди и писателят Георги Господинов.

Боян Петров е първият български алпинист, изкачил осем осемхилядника – К2, Канчендзьонга, Манаслу, Макалу, Анапурна, Нанга Парбат, Гашербрум I и Броуд Пик. Общо в метри Боян е изкатерил 57 571 м в Азия.

Второто място е за златния Ружди Ружди. Лекоатлетът ни параолимпиец се състезава в дисциплините хвърляне на копие, мятане на диск и тласкане на гюле. През миналата година на Параолимпиадата в Рио той завоюва най-голямото отличие в тласкането на гюле, подобрявайки световния рекорд. Няколко месеца по-късно счупи рекорда и на Европейското първенство.

На третото място е един от най-успешните млади български автори както в родината, така и в чужбина – Георги Господинов. Негови творби са преведени на над 20 езика.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари