IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Майкъл Джексън на 61: Един тъжен рожден ден

29 август 2019 18 30

Краля на попа почина преди 10 година

Снимка: Reuters

Майкъл Джексън е още една поп икона, която си отиде от света твърде рано. През юни 2009-а той беше приет в болница след като претърпя инфаркт, а след това почина от усложнения. Но днес няма да говорим за лятото преди 10 години, а за едно друго лято, малко по-назад във времето.

Датата е 29 август 1958 година и в семейството на Катрин и Джоузеф Джаксън се ражда осмото дете. Дават му името Майкъл Джоузеф Джаксън като не подозират, че то ще остане в историята на музиката завинаги. Детството на Майкъл не преминва както на повечето деца. Едва на 6 години той прави своя дебют заедно с братята си Джаки, Тито, Джерамая и Марион. Тогава петимата сформират групата The Jackson 5. Първоначално те имат изпълнение по барове и клубове, но след това започват своята професионална кариера, подписвайки договор с музикалната компания Motown. 

Джексън

Снимка: Reuters

Въпреки големия успех на групата, множеството продадени албуми и песни на челни позиции в музикалните класации, талантът на Майкъл не може да бъде пренебрегнат. Той се отличава с много повече от своите братя и желанието му за развитие се простира много по-високо от просто "част от група". Решава да започне солова кариера през 1971 година и това официално се превръща в годината, в която музиката печели.

Майкъл разчита на колоритността си, на уменията си да танцува и на това, че е израснал под светлината на прожекторите. Той много добре знае как да се държи пред медиите, какво точно трябва да каже и кога да замълчи. 11 години след като излиза на сцената като самостоятелна единица, Джексън прави революция в музиката. На пазара излиза албумът му Thriller и само за една година се превръща в най-продаваният албум в света. За 12 месеца са изкупени 66 млн. копия. 

Джексън

Снимка: Reuters

Седем от песните в албума влизат в топ 10 на Bilboard Hot 100. Благодарение на успеха си, Джаксън се среща с тогавашния президетн Роналд Рейгън и се появява в телевизионния канал MTV. Майкъл успява да влезе в Залата на славата на рокендрола два пъти - през 1997 година с групата The Jackson 5 и през 2001 година като соло изпълнител. 

Успехите на звездата се трупат един след друг, което му отрежда отличието "Краля на попа". Номиниран е 38 пъти за награда "Грами", от които 13 пъти се е качвал на сцената, за да си вземе отличието. През 1993 година получава златното грамофоче в категорията "Легенда", а след смъртта си получва и награда за цялостно творчество. Майкъл е първият изпълнител, който печели осем награди "Грами" в една вечер. 

Джексън

Снимка: Reuters

Разбира се, личният му живот е много по-неподреден от кариерата му. Той се жени два пъти - през 1994 г. за Лиса Мари Пресли, с която се развежда две години по-късно. През същата 1996 г. се венчае и за Деби Роу, но и този брак не издържа много. Има три деца - Майкъл-младши, Парис и Бланкет. 

Със славата идват и големите проблеми за Майкъл. Той попада под удара на критиците, а причините са различни. Обвиняван е в пристрастеност към хапчета и наркотици. Че е бил твърде близък с много малки момчета, които са спали с него в имението му. Че не обръща внимание на децата си и, че иска да промени визията си - от чернокож да се превърне в представител на бялата раса. 

Джексън

Снимка: Reuters

Разбира се, не липсваха и подигравки, че Майкъл се държи като дете. Многократно е признвал в интервюта, че не иска да порасва и светът на възрастните го притеснява страшно много. Затова той купи огромно имение, нарече го Невърленд в чест на Питър Пан и там прекарваше огромна част от времето си. Имотът беше снабден със зоологическа градина, кино салон, машина за пуканки, игрална зала и какво ли още не. Това беше повод и за нападки към Майкъл, които той трудно преглъщаше. 

Джексън

Снимка: Reuters

Но днес няма нужда да се обсъждат тези обвинения. Просто не ни се струва достойно днешната дата да се помрачи по такъв начин. Днес е един тъжен рожден ден за музикалната история. На този ден в малко градче в Индиана се ражда едно момче, което е орисано да стане зведа. Да промени завинаги музикалната индустрия, начина на пеене, танците и присъствието на сцената. Момче, което обаче не успя да разбере света, а и света не се опита да разбере него.

Джексън

Снимка: Reuters

Майкъл Джоузеф Джексън тази година, на този 29.08., щеше да навърши 61 години. За съжалание, той не успя да дочака тази възраст, защото просто реши да отлети за един по-добър свят - този на Питър Пан, където да пораснеш е най-големият страх. Какво по-хубаво място за Майкъл Джексън? 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари