IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маргарет Тачър – една жена начело на цяла империя

13 октомври 2019 16 00

„Желязната лейди“ щеше да навърши днес 94 години

Снимка: Reuters

Представяте ли си жена да ръководи цяла държава? В днешно време този въпрос не само ще звучи нелепо, но дори някои хора ще бъдат обидени. Но преди движения като #MeToo, феминизма и борбата за равенство, този въпрос е звучал напълно правдоподобно. И най-вероятно отговорът му е бил „Не, разбира се“, след което ще последва бурен смях от страна на влиятелни мъже с пури в устата и уиски в ръката.

Точно в това време обаче се появява една жена, която успява да се противопостави на всички стереотипи и да застане начело на една от най-великите империи в света. Говорим, разбира се, за Маргарет Тачър, която през 1979 година пише история като става първата жена министър-председател на Великобритания.

Тачър

Снимка: Reuters

Но историята ѝ с парламента не започва тогава. Тя започва да прави опити да влезе в голямата сграда още през 1950, но претърпява няколко поредни загуби. 9 години по-късно обаче печели място сред най-влиятелните личности в страната и оттогава започва своето пътешествие към властта. Речите ѝ веднага се превръщат в исторически. „Всеки човек има правото да работи това, което иска, да харчи парите си, да притежава имот и държавата да му служи, а не да е негов господар – това са британските девизи“.

Като първата жена министър-председател, тя прокарва закона за правото на медиите да отразяват срещите на парламента.

В Съветския съюз я наричат „Желязната лейди“ – име, което тя толкова харесва, че започва сама да се определя като такава. Най-важната битка по време на мандата ѝ е тази за Фолклендските острови – британска колония, нападната от Аржентина през 1982 година. Само няколко месеца след атаката, войниците на Тачър успяват да си върнат територията и войната приключва.

Тачър

Снимка: Reuters

В същото време Маргарет поддържа и семейния си живот със съпруга си Денис Тачър. Двамата се женят през 1951 година и са заедно до смъртта му през 2003-а. Нейната икономка споделя, че Тачър въобще не е била толкова „желязна“ вкъщи, колкото от министерския стол. „Беше много мила към хората, които имаха семейство“, пише в книгата си Синтия Крафорд.

Тя започва да работи за семейство Тачър още преди да се преместят на Даунинг стрийт и е с тях през целия процес на промяна. Казва, че дори и след като става министър-председател, Маргарет се държи с нея по същия начин като преди. „Оставах дори и след задълженията си, говорихме си или пък ѝ помагах да си подреди гардероба“.

Тачър

Снимка: Reuters

А в гардероба сякаш живее един друг свят. Тачър има толкова много дрехи, но това не ѝ пречи да ги нарича с различни имена. „Всеки тоалет си имаше име. Най-често то беше свързано с мястото, на което го е носила за първи път. Така се появи „Розов Мадрид“ и „Зелена Прага“.

И макар да ѝ е подчинена, Синтия не се притеснява да критикува Желязната лейди. „Не се колебаех да ѝ кажа, когато нещо не е наред с визията ѝ“. Но признава, че понякога са имали спорове, които, естествено, били печелени от Тачър. „Без викане обаче. Тя никога не крещеше. И никога не спорехме за политика. Беше за нещо битово“.

Колкото и обаче да е била здраво стъпила на земята, лидерката на Великобритания не си е падала много по смешките. „Живееше много сериозен живот и нямаше голямо чувство за хумор“. Синтия споделя, че Тачър е била близка с Роналд Рейгън и Горбачов и се е възхищавала и на двамата лидери.

„Всъщност Горбачов се опитваше и да флиртува. Имаше хубав глас и ѝ говореше по прекрасен начин. Очите му грееха, когато я видеше, но това не ѝ пречеше. Все пак, всеки би се радвал на малко повече внимание, нали?“, продължава бившата служителка на Тачър.

Тачър

Снимка: Reuters

През 2003 година, Маргарет губи съпруга си Денис. Това е огромна загуба за нея, след което здравето ѝ започва да се влошава и с годините губи и здравия си разум. Но това не я превръща в по-малко достойна личност, която заслужава своето място в историята.

10 години след смъртта на съпруга ѝ, Маргарет Тачър умира на 87 години. Преди това обаче тя успява да види филма „Желязната лейди“, която представи живота ѝ по невероятен начин. В ролята влезе Мерил Стрийп, която беше наградена с „Оскар“ за играта си.

Днес Маргарет Тачър щеше да навърши 94 години и какво ли щеше да бъде мнението ѝ за цялата ситуация не само във Великобритания, но и в целия свят?

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари