IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С брада при пандемия – крие ли риск за здравето?

30 март 2020 08 30

И тя трябва да се мие често като ръцете

Pixabay

Може ли носенето на брада по време на пандемията да повиши риска от заразяване с коронавирус? Този въпрос си задават много мъже заради разпространението на новото заболяване. Според медицински специалисти, стига човек да поддържа добра хигиена, брадите не застрашават потенциално здравето, но ако са твърде големи и гъсти, ще пречат на предпазната маска да прилепне плътно по лицето.

„За доставчиците на здравни грижи брадите представляват проблем, тъй като е трудно да се приспособят добре за маски от типа N-95“. Това обяснява д-р Томас Русо, според когото за лекари, медицински специалисти и санитари е немислимо да ходят с дълги бради на работа, тъй като ще им е трудно да носят специалните маски и шлемове, които да ги предпазят.

По думите на медика, големите и пухкави бради, които някои мъже отглеждат с месеци, със сигурност ще са проблем, защото по тях може да полепне капка с вируса. И тъй като COVID-19 се предава по въздушно-капков път, то вероятността това да стане при разговор без предпазни средства или при кихане/кашляне, е голяма.

Д-р Русо посочва, че човек с брада може лесно да зарази свой близък, докосвайки се близо до него. Това може да се случи, ако след прибиране у дома не я е измил добре с вода и сапун.

мъж с

Pixabay

И въпреки че до момента изследванията показват, че предаването на коронавируса по въздух е по-рядко срещано, отколкото чрез докосването на замърсени с него повърхности, то мъжете с бради трябва да внимават, за да не изложат на риск здравето си и това на своите близки.

Разбира се, това не отчита другите потенциални начини, по които вирусът може или не може да се разпространи, въпреки че данните показват, че предаването по въздух е много по-рядко, отколкото получаването му от дихателна капчица или взимането му от заразена повърхност.

Според проф. Люси Уилсън, има много научни доказателства за това, че брадата е място, в което се събират много патогени, но не и за коронавируса.

брада, мъж

Pixabay

„Не съм виждал проучвания за полепването на вируси по брадите, но теорията е, че порязванията при бръснене могат да увеличат риска от бактериална инфекция“, пояснява той.

Лекарите предупреждават да спазваме добра лична хигиена. Това се отнася не само за ръце, а и за грижата за ноктите, кожата и косата. Така например, когато излизаме да пазаруваме, е по-добре да си вържем косата на опашка, защото по свободно пуснатите кичури по-лесно може да попадне вирусът.

„Разумно е да се предполага, че по брадата може да има коронавирус. Човек може да кихне и капчици да попаднат в нея. От друга страна, докосването до брадата или лицето с немити ръце би било проблем“, коментира проф. Уилсън. И съветва хората да си мият ръцете веднага след връщането от магазина. Ако имат брада и дълга коса, по-добре е да вземат горещ душ.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари