IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е нормалната телесна температура и кога трябва да се притесняваме?

24 март 2020 14 30

Един от признаците на COVID-19 е висока температура

Снимка: iStock

Пандемията от коронавируса набира скорост и вече в България има над 200 заразени. Все още светът се бори с болестта и търси решението за преборването ѝ. Въведоха се строги мерки в няколко страни, ограничиха се социалните контакти и пустите улици станаха честа гледка.

Според лекарите, симптомите на COVID-19 са подобни на обикновен грип, което усложнява още повече засичането му. Сред показателите са кашлица, тежест в гърдите, задух и висока температура. Именно последното се счита като най-важен симптом и това ни кара да се чудим кога точно трябва да се притесняваме за телесната си температура.

коронавирус Pixabay

Снимка: Pixabay

Германският учен Карл Райнхолд Август Ундерлич установява през 1851 година, че нормалната човешка температура е 37°C. Той е считан за бащата на клиничната термометрия и наблюдава, че температурата зависи от редица фактори като пол и възраст. Затова решава, че е по-добре да обясни, че телесната температура не е точна величина, а варира при всеки различен човек.

Според медици, тялото не е с постоянна температура и тя се мени в зависимост от възраст, етап от деня и от активностите, които вършите. Затова те се спират на промеждутък от 36,1°C до 37,2°C, които описват като нормална телесна температура.

„Температурата варира при всеки човек. Затова в едно семейство един от членовете може да е винаги по-топъл от другите“, казва д-р Чалрз Брантли пред „Insider“. Той добавя, че това не означава, че сте болни и не бива да се притеснявате.

температура Pexels

Снимка: Pexels

През 2017 година е проведено изследване между над 35 хиляди души, което е публикувано в британския Medical Journal. Резултатите показали, че средната телесна температура е била 36,6°C. Това е близо до откритието на Ундерлич, направено през 1851 година.

Друго проучване, направено през 2020 година от университета Станфорд, показва, че човешката температура намалява с около 0,003°C всяко десетилетие. Според учените, това се дължи на по-доброто здраве на човечеството и по-дългия живот на хората.

Разликата в температурата зависи и от пола и възрастта. Според изследване, жените имат по-ниски показатели от мъжете, а децата имат по-висока температура от възрастните. С напредването на годините, тялото започва да изстива и затова хората над 65-годишна възраст усещат повече студ от другите.

температура Pexels

Снимка: Pexels

Д-р Чавапон Кидхирункул споделя, че тялото ни е значително по-студено през нощта и се затопля през деня. „Най-ниската ни температура е около 4-5 часа сутринта“, казва тя пред „Insider“. Повишаването на градусите се дължи на хормона кортизол, който е свързан със стреса. Друг фактор е храненето, след което тялото ни значително се затопля.

Кога имаме висока температура?

Високата температура е първият симптом на болест. Именно с това се свързва и COVID-19. Това означава, че тялото ви се бори с инфекцията и се опитва да се излекува. Често тя е придружена и от други фактори като треска, главоболие, умора, болки в тялото и изпотяване.

Според лекари, високата температура започва от 38°C при възрастни. Ако имате чувството, че сте по-топли от обикновено, учените съветват да мерите температурата си няколко пъти на ден и да записвате резултатите. Това се прави, защото термометрите невинаги са точни, а и телесната ви температура може да варира през целия ден.

Ако сте били контактни с човек, болен от коронавирус и развиете висока температура, добре е да се свържете с личния си лекар по телефона и да обясните симптомите си. Той ще ви даде препоръки за по-нататъшно действие.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари