IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Есенен уют и топлина – 8 причини да ядем тиква този сезон

12 октомври 2025 15 00

Направете си крем супа, печена тиква или мъфини с тиква и се насладете на полезните свойства на тиквата

Снимка: IStock

Снимка: IStock

С настъпването на по-хладните сезони, особено с първите багри на есенната красота и преливащите цветове на листата, на трапезата все по-често се появява един истински символ на този пъстър сезон – тиквата.

Тя не е просто вкусно допълнение към сезонното меню, а истинска магия от витамини, минерали и антиоксиданти. Богата на вкус и нискокалорична, тиквата заслужено носи славата си на „суперхраната на есента“.

зимна тиква

Снимка: iStock

8 причини да ядем тиква през есента

1. Подсилва имунитета

Тиквата е изключително богата на бета-каротин, който организмът преобразува във витамин А – ключов за здрава имунна система.

Комбинацията с витамини С и Е, желязо и фолат (водоразтворим витамин от група B) помага на тялото да се защитава по-добре срещу настинки и сезонни вируси.

Направете си топла тиквена крем супа – тя е не само вкусна, но и подпомага вашето здраве.

супа от

Снимка: iStock

2. Подпомага здравето на сърцето

Високото съдържание на калий, фибри и антиоксиданти прави тиквата отличен съюзник на сърдечното здраве.

Калият спомага за понижаване на кръвното налягане, а фибрите регулират нивата на холестерола. Честата консумация на тиква може да помогне за по-добра циркулация и по-здрави кръвоносни съдове.

3. Поддържа доброто зрение

Една от най-ценните ползи на тиквата е благотворното ѝ влияние върху зрението. Високото съдържание на лутеин и зеаксантин, заедно с витамини А, С и Е, предпазва очите от стареене, катаракта и макулна дегенерация.

Една порция тиква дневно подкрепя здравето на очите по най-вкусния начин.

4. Подпомага здравето на кожата

Каротеноидите в тиквата действат като естествен слънцезащитен филтър, предпазвайки кожата от вредните UV лъчи. Витамин С стимулира производството на колаген, който поддържа кожата еластична и сияйна, а витамин Е я подхранва и овлажнява отвътре навън.

кожа, жена,

Снимка: iStock

5. Помага за поддържане на стройна фигура

Нискокалорична, богата на вода (до 94%) и фибри, тиквата е идеална за хора, които искат да се хранят леко, без да се лишават от вкусни ястия.

Тя засища бързо, регулира апетита и подпомага храносмилането. Под формата на печена гарнитура, крем супа или дори смути, тиквата може да бъде вкусен и диетичен съюзник.

жена спорт

Снимка: iStock

6. Намалява риска от хронични заболявания

Тиквата е пълна с антиоксиданти – алфа- и бета-каротин, лутеин, зеаксантин – които помагат за неутрализиране на свободните радикали. Това намалява риска от сърдечни заболявания и възпалителни процеси в организма.

пюре от

Снимка: iStock

7. Подобрява настроението

Малко известно е, но тиквата може да повлияе положително и на психическото състояние.

Минерали като магнезий и манган спомагат за отпускане на нервната система и намаляват стреса. А ароматът на печена тиква с канела или ванилия създава неповторимо усещане за уют, топлина и спокойствие – идеално за дългите есенни вечери.

жена чай

Снимка: iStock

8. Изключително универсална в кухнята

Тиквата е истински кулинарен хамелеон – чудесна както в сладки, така и в солени ястия. От крем супи до палачинки, пайове, смутита и дори паста – възможностите са безкрайни. Не забравяйте и тиквените семки – малки, но изключително полезни, богати на цинк и омега-3 мастни киселини.

Тиквата е повече от сезонен символ – тя е есен в чиния.

Богата на вкусове, цветове и ползи за здравето, тя заслужава специално място в менюто ни през студените месеци. Независимо дали ще я включите в супа, десерт или просто ще я изпечете и поръсите с щипка канела, тиквата ще ви подари не само есенен уют и топлина, но и цял спектър от полезни вещества за добро здраве и настроение.

За още здравословни идеи последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Донка Найденова

КоментариКоментари