С настъпването на по-хладните сезони, особено с първите багри на есенната красота и преливащите цветове на листата, на трапезата все по-често се появява един истински символ на този пъстър сезон – тиквата.
Тя не е просто вкусно допълнение към сезонното меню, а истинска магия от витамини, минерали и антиоксиданти. Богата на вкус и нискокалорична, тиквата заслужено носи славата си на „суперхраната на есента“.
Снимка: iStock
8 причини да ядем тиква през есента
1. Подсилва имунитета
Тиквата е изключително богата на бета-каротин, който организмът преобразува във витамин А – ключов за здрава имунна система.
Комбинацията с витамини С и Е, желязо и фолат (водоразтворим витамин от група B) помага на тялото да се защитава по-добре срещу настинки и сезонни вируси.
Направете си топла тиквена крем супа – тя е не само вкусна, но и подпомага вашето здраве.
Снимка: iStock
2. Подпомага здравето на сърцето
Високото съдържание на калий, фибри и антиоксиданти прави тиквата отличен съюзник на сърдечното здраве.
Калият спомага за понижаване на кръвното налягане, а фибрите регулират нивата на холестерола. Честата консумация на тиква може да помогне за по-добра циркулация и по-здрави кръвоносни съдове.
3. Поддържа доброто зрение
Една от най-ценните ползи на тиквата е благотворното ѝ влияние върху зрението. Високото съдържание на лутеин и зеаксантин, заедно с витамини А, С и Е, предпазва очите от стареене, катаракта и макулна дегенерация.
Една порция тиква дневно подкрепя здравето на очите по най-вкусния начин.
4. Подпомага здравето на кожата
Каротеноидите в тиквата действат като естествен слънцезащитен филтър, предпазвайки кожата от вредните UV лъчи. Витамин С стимулира производството на колаген, който поддържа кожата еластична и сияйна, а витамин Е я подхранва и овлажнява отвътре навън.
Снимка: iStock
5. Помага за поддържане на стройна фигура
Нискокалорична, богата на вода (до 94%) и фибри, тиквата е идеална за хора, които искат да се хранят леко, без да се лишават от вкусни ястия.
Тя засища бързо, регулира апетита и подпомага храносмилането. Под формата на печена гарнитура, крем супа или дори смути, тиквата може да бъде вкусен и диетичен съюзник.
Снимка: iStock
6. Намалява риска от хронични заболявания
Тиквата е пълна с антиоксиданти – алфа- и бета-каротин, лутеин, зеаксантин – които помагат за неутрализиране на свободните радикали. Това намалява риска от сърдечни заболявания и възпалителни процеси в организма.
Снимка: iStock
7. Подобрява настроението
Малко известно е, но тиквата може да повлияе положително и на психическото състояние.
Минерали като магнезий и манган спомагат за отпускане на нервната система и намаляват стреса. А ароматът на печена тиква с канела или ванилия създава неповторимо усещане за уют, топлина и спокойствие – идеално за дългите есенни вечери.
Снимка: iStock
8. Изключително универсална в кухнята
Тиквата е истински кулинарен хамелеон – чудесна както в сладки, така и в солени ястия. От крем супи до палачинки, пайове, смутита и дори паста – възможностите са безкрайни. Не забравяйте и тиквените семки – малки, но изключително полезни, богати на цинк и омега-3 мастни киселини.
Тиквата е повече от сезонен символ – тя е есен в чиния.
Богата на вкусове, цветове и ползи за здравето, тя заслужава специално място в менюто ни през студените месеци. Независимо дали ще я включите в супа, десерт или просто ще я изпечете и поръсите с щипка канела, тиквата ще ви подари не само есенен уют и топлина, но и цял спектър от полезни вещества за добро здраве и настроение.