IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

С дъх на канела – Как да си направите най-вкусните есенни печива

11 октомври 2025 15 00

Пай, хляб с хрупкава коричка, бисквити или мъфини с тиква – ароматът и вкусът носят уют на дом и топлина

Снимка: IStock

Снимка: IStock

Есента ухае на канела, ванилия и прясно изпечени сладки.

Това е сезонът, в който домът се изпълва с уют, а фурната се превръща в най-топлото и любимо място. Когато дъждът нежно потропва по прозорците, няма по-хубаво усещане от аромата на домашни печива с канела, ябълки, тиква и мед.

Те не само стоплят душата, но и създават настроение – истински вкус на есента, който ни връща към най-сладките спомени.

канела

Снимка: iStock

Ябълков щрудел с канела и орехи

Необходими продукти:

  • 1 пакет кори за баница
  • 4–5 настъргани ябълки
  • ½ чаша смлени орехи
  • 4 с. л. кафява захар
  • 1 ч. л. канела
  • 3 с. л. разтопено масло – краве или кокосово

канела есен

Снимка: iStock

Начин на приготвяне:

  1. Смесете настърганите ябълки със захарта, орехите и канелата.
  2. Подредете две кори, намажете ги с масло, сложете част от плънката и навийте на руло.
  3. Подредете рулата в тава, намажете отгоре с масло и печете на 180°C за около 25 минути.
  4. Поръсете с малко пудра захар и щипка канела.

Тиквени мъфини с канела и ванилия

Необходими продукти:

  • 1½ ч. ч. пюре от тиква – пригответе я на пара, а след това намачкайте 
  • 2 яйца
  • ½ ч. ч. олио или разтопено масло – краве или кокосово
  • 1 ч. ч. захар или друг подсладител (стевия, еритритол)
  • 2 ч. ч. брашно (бяло, пълнозърнесто, лимец или бадемово)
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 1 ч. л. канела
  • 1 ч. л. ванилия

канела есен

Снимка: iStock

Начин на приготвяне:

  1. Разбийте яйцата със захарта и добавете тиквеното пюре, маслото и ванилията.
  2. Пресейте брашното с бакпулвера и канелата, после смесете всичко заедно.
  3. Разпределете във форми за мъфини и печете на 180°C около 20–25 минути.
  4. Получават се ароматни, пухкави мъфини с есенно настроение, уют и топлина.

Канелен хляб със захарна коричка

Необходими продукти:

  • 3 ч. ч. брашно
  • 1½ ч. ч. захар
  • 2 яйца
  • 1 ч. ч. мляко
  • ½ ч. ч. олио или разтопено масло
  • 2 ч. л. канела
  • 1 ч. л. сода бикарбонат

канела есен

Снимка: iStock

Начин на приготвяне:

  1. Разбийте яйцата със захарта, добавете млякото и маслото.
  2. Смесете сухите съставки и ги прибавете към течните.
  3. Изсипете сместа в намаслена форма за хляб и поръсете с малко кафява захар и канела за хрупкава коричка.
  4. Печете 45 минути на 170°C.
  5. Хлябът е идеален за сутрешно кафе или чай.

Овесени бисквити с ябълка и канела

Необходими продукти:

  • 1 ч. ч. овесени ядки
  • 1 ч. ч. настъргана ябълка
  • ½ ч. ч. брашно
  • ½ ч. ч. захар или мед
  • Щипка индийско орехче
  • 1 яйце
  • 1 ч. л. канела
  • ¼ ч. ч. масло

овесени бисквити

Снимка: iStock

Начин на приготвяне:

  1. Смесете всичко в купа и оформете малки топчета, които леко натиснете с ръка.
  2. Подредете върху хартия за печене и печете на 180°C за около 15 минути.
  3. Охладете и приберете в добре затворен съд.

Бисквитите стават меки и ароматни – идеални за следобедна закуска.

Медена питка с канела

Необходими продукти:

  • 2½ ч. ч. брашно
  • ½ ч. ч. мед
  • ½ ч. ч. кисело мляко
  • ¼ ч. ч. масло
  • 1 яйце
  • 1 ч. л. канела
  • 1 ч. л. сода

мед от

Снимка: iStock

Начин на приготвяне:

  1. Разбийте яйцето с меда и маслото, добавете киселото мляко, в което предварително сте разтворили содата.
  2. Прибавете брашното и канелата, разбъркайте до меко тесто.
  3. Изпечете в кръгла форма на 180°C за около 25–30 минути.

Получава се пухкава, ароматна питка с деликатна сладост.

есен лате

Снимка: iStock

Една щипка канела може да промени всичко – дори настроението в най-меланхоличния ден. Носи аромат на топлина, уют и дом.

Независимо дали ще изберете класически щрудел или ще експериментирате с тиквени мъфини, канелата ще превърне всеки сладкиш в малко есенно вълшебство, което стопля сърцето.

За още есенни вкусни предложения последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Донка Найденова

КоментариКоментари