Есента ухае на канела, ванилия и прясно изпечени сладки.
Това е сезонът, в който домът се изпълва с уют, а фурната се превръща в най-топлото и любимо място. Когато дъждът нежно потропва по прозорците, няма по-хубаво усещане от аромата на домашни печива с канела, ябълки, тиква и мед.
Те не само стоплят душата, но и създават настроение – истински вкус на есента, който ни връща към най-сладките спомени.
Снимка: iStock
Ябълков щрудел с канела и орехи
Необходими продукти:
- 1 пакет кори за баница
- 4–5 настъргани ябълки
- ½ чаша смлени орехи
- 4 с. л. кафява захар
- 1 ч. л. канела
- 3 с. л. разтопено масло – краве или кокосово
Снимка: iStock
Начин на приготвяне:
- Смесете настърганите ябълки със захарта, орехите и канелата.
- Подредете две кори, намажете ги с масло, сложете част от плънката и навийте на руло.
- Подредете рулата в тава, намажете отгоре с масло и печете на 180°C за около 25 минути.
- Поръсете с малко пудра захар и щипка канела.
Тиквени мъфини с канела и ванилия
Необходими продукти:
- 1½ ч. ч. пюре от тиква – пригответе я на пара, а след това намачкайте
- 2 яйца
- ½ ч. ч. олио или разтопено масло – краве или кокосово
- 1 ч. ч. захар или друг подсладител (стевия, еритритол)
- 2 ч. ч. брашно (бяло, пълнозърнесто, лимец или бадемово)
- 1 ч. л. бакпулвер
- 1 ч. л. канела
- 1 ч. л. ванилия
Снимка: iStock
Начин на приготвяне:
- Разбийте яйцата със захарта и добавете тиквеното пюре, маслото и ванилията.
- Пресейте брашното с бакпулвера и канелата, после смесете всичко заедно.
- Разпределете във форми за мъфини и печете на 180°C около 20–25 минути.
- Получават се ароматни, пухкави мъфини с есенно настроение, уют и топлина.
Канелен хляб със захарна коричка
Необходими продукти:
- 3 ч. ч. брашно
- 1½ ч. ч. захар
- 2 яйца
- 1 ч. ч. мляко
- ½ ч. ч. олио или разтопено масло
- 2 ч. л. канела
- 1 ч. л. сода бикарбонат
Снимка: iStock
Начин на приготвяне:
- Разбийте яйцата със захарта, добавете млякото и маслото.
- Смесете сухите съставки и ги прибавете към течните.
- Изсипете сместа в намаслена форма за хляб и поръсете с малко кафява захар и канела за хрупкава коричка.
- Печете 45 минути на 170°C.
- Хлябът е идеален за сутрешно кафе или чай.
Овесени бисквити с ябълка и канела
Необходими продукти:
- 1 ч. ч. овесени ядки
- 1 ч. ч. настъргана ябълка
- ½ ч. ч. брашно
- ½ ч. ч. захар или мед
- Щипка индийско орехче
- 1 яйце
- 1 ч. л. канела
- ¼ ч. ч. масло
Снимка: iStock
Начин на приготвяне:
- Смесете всичко в купа и оформете малки топчета, които леко натиснете с ръка.
- Подредете върху хартия за печене и печете на 180°C за около 15 минути.
- Охладете и приберете в добре затворен съд.
Бисквитите стават меки и ароматни – идеални за следобедна закуска.
Медена питка с канела
Необходими продукти:
- 2½ ч. ч. брашно
- ½ ч. ч. мед
- ½ ч. ч. кисело мляко
- ¼ ч. ч. масло
- 1 яйце
- 1 ч. л. канела
- 1 ч. л. сода
Снимка: iStock
Начин на приготвяне:
- Разбийте яйцето с меда и маслото, добавете киселото мляко, в което предварително сте разтворили содата.
- Прибавете брашното и канелата, разбъркайте до меко тесто.
- Изпечете в кръгла форма на 180°C за около 25–30 минути.
Получава се пухкава, ароматна питка с деликатна сладост.
Снимка: iStock