IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

6 съвета и 5 суперхрани за силна имунна система през есента

5 октомври 2025 09 00

С какво да се храним в студеното време

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Хладно време, загуба на дневна светлина и спад в енергийните нива – това е, което повечето хора си представят, когато мислят за началото на есента. С настъпването на предпоследния сезон за годината се наблюдава и повишена честота на всякакви вируси, придружени от кашлица, настинки и хрема. Коварният грип също е опасен, като до 10% от възрастните се разболяват всяка година. Затова не бива да се изненадваме от есенните настинки, а предварително да укрепим имунитета си и да подготвим тялото за по-студения сезон. Трябва да помислим и за редовни профилактични прегледи при личния си лекар. 

Макар че няма конкретна храна, която да е сигурно средство за предотвратяване на заболявания, има определени храни и хранителни вещества, които да консумирате по-често за здрава имунна система. 

Терминът „суперхрани“ няма строго определение и всъщност няма храни със суперсили. Но има много здравословни храни, пълни с хранителни вещества, които си заслужават място в чинията ви този сезон. 

Постепенният преход от топли към студени дни създава много допълнителен стрес, което е значително предизвикателство за телата ни. Той се отразява както на физическото, така и на психическото ни благополучие. Нека не подценяваме навременната подготовка и да се стремим да подкрепим устойчивостта си, да подобрим имунитета и да заредим тялото с енергия въпреки по-студеното време. 

Но как да постигнем всичко това? С 6 лесни съвета и 5 суперхрани, които да включите в ежедневието си.

Яжте цветни храни, богати на витамини и антиоксиданти

Разнообразното и балансирано хранене не е нещо, което трябва да се ограничава само до есенния сезон. Храните, богати на витамини и минерали, трябва да бъдат постоянни в диетата ви през цялата година. Плодовете и зеленчуците са ключът към това. По-специално трябва да избираме тези, които са богати на антиоксиданти. Трите най-важни антиоксиданта са бета-каротин, витамин С и витамин Е. Те се намират главно в плодове и зеленчуци с лилав, син, червен или жълт цвят. Най-добре е те да се консумират сурови или приготвени на пара. 

Пиенето на достатъчно вода е ключово – дехидратацията е риск дори и през зимата

През лятото обикновено не е нужно да ни се напомня да пием вода, защото тялото ни сякаш постоянно изпитва жажда. През есенните и зимните дни обаче нямаме този естествен алармен звънец и поддържането на хидратация изисква по-концентрирани усилия. Повечето хора погрешно вярват, че не сме изложени на риск от дехидратация през студеното време, но не бива да подценяваме значението на адекватния прием на течности по всяко време на годината. Необходимото количество вода за всеки варира според неговото тегло, ръст и възраст. Освен това, нуждата от течности се увеличава и при физическо натоварване. Симптомите на дехидратация включват жажда, сухота в устата, главоболие или тъмна урина. В екстремни случаи съществува риск от кръвоносна недостатъчност. По-възрастните хора са особено изложени на риск от дехидратация. 

Активност

Физическата активност има безкрайни ползи за тялото ни. Тя увеличава мускулната сила, подобрява съня и настроението и предизвиква чувство на щастие. Трябва да включваме редовни упражнения поне 4 пъти седмично. Ако тепърва започвате да спортувате, трябва да го правите бавно, за да подготвите тялото си за натоварването. Всеки вид спорт има ползи за здравето, например подобряване на белодробната или сърдечната функция. 

Прием на достатъчно минерали и витамини

Можем също така да подкрепим имунната система с правилните добавки. Винаги обаче трябва да се консултираме с лекар или фармацевт, преди да ги приемаме. Прекомерната употреба на добавки или неправилната им комбинация може да причини повече вреда, отколкото полза. Витамин D, който има положителен ефект върху имунитета, е полезен през зимните месеци. Витамин С подпомага метаболизма и нормалната функция на имунната система. 

Избягвайте стреса

Заклетият враг на нашето здраве е стресът. И често през есента позитивното настроение ни напуска и есенната депресия започва да ни обзема. Дните са по-къси, става по-студено, имаме по-малко енергия, страдаме от стрес. От работа, от училище и изпити или от предстоящите празници. Защитната система на нашето тяло, когато сме изложени на по-голям психологически стрес, се изразява под определени физиологични прояви като сърцебиене, страх, болка в гърдите или храносмилателни проблеми. Затова е изключително важно да се опитаме да намерим време за себе си и хобитата си, дори в безкомпромисното есенно време. Може да опитате йога, медитация, разходка с приятели или просто прочитане на любима книга.

Не забравяйте за кърлежите

Въпреки че лятото приключи, сезонът на кърлежите е до първата половина на ноември. Затова винаги трябва да бъдем предпазливи, ако отиваме на разходка в парка или някъде сред природата. Най-често срещаното и най-сериозно заболяване, пренасяно от кърлежи, е лаймската болест. Инфекцията атакува нервната система, кожата, ставите, мускулите, сърцето и мозъчните обвивки. Често се проявява с типично червено петно на мястото на прикрепване на кърлежа. Други симптоми включват грипоподобен дискомфорт – главоболие, мускулни и ставни болки. При съмнения за лаймска болест, незабавно трябва да се потърси медицинска помощ. 

5 храни за здрав имунитет през есента

Кейл

салата с

Снимка: iStock

Вероятно не е изненада да видите тази здравословна суперзвезда в списъка. Кейлът си е изградил репутация на суперхрана заради всички витамини, минерали и хранителни вещества, които съдържа в една порция. Освен това има много причини да го добавите към хранителния си режим – от укрепване на костите до насърчаване на здравето на сърцето. Що се отнася до имунната ви система, кейлът също може да се похвали с няколко ползи. Можете да получите солидна доза витамин С, а като допълнение може да намалите възпалението в организма, което често се свързва с болести.

Тиква

пюре от

Снимка: iStock

От любимото тиквено лате до тиквени палачинки и други, има толкова много начини да се насладите на този универсален есенен зеленчук. Той не само е задължителен вкус по това време на годината, но и има някои впечатляващи хранителни и здравословни ползи. Тиквите са пълни с прекурсорни хранителни вещества, които тялото ни използва, за да произвежда витамин А. Той е важен за поддържане на здравословен имунитет и дори може да направи ваксината ви срещу грип по-ефективна. Независимо дали е тиква от консерва, или цяла печена, насладете се на вкусния оранжев зеленчук още днес. 

Брюкселско зеле

брюкселско зеле

Снимка: iStock

Независимо дали се наслаждавате на брюкселското си зеле печено с чесън и пармезан, или по друг забавен начин, този здравословен есенен зеленчук заслужава статут на суперхрана. Брюкселското зеле има множество ползи за здравето, а поддържането на здрав имунитет е сред тях. То е силен източник на витамин С, който помага за поддържането на силна имунна система, като забавя производството на свободни радикали, което намалява хроничното възпаление в организма, което може да причини заболяване. 

Мускатна тиква

крем супа

Снимка: iStock

Освен че е компонент в есенните супи, мускатната тиква е пълна с хранителни вещества, които поддържат имунитета. Около 200 грама сварена, нарязана на купчета тиква съдържа над 100% от препоръчителния дневен прием на витамин А и е богата на витамин С, калий и магнезий. Витамин А и витамин С са ключови хранителни вещества, които спомагат за поддържането на здрава имунна система и намаляване на възпаленията. А изследванията показват, че високите нива на антиоксиданти в тиквата, по-специално каротеноиди, играят важна роля за имунната функция.

Ябълки

ябълки istock

Снимка: iStock

Има десетки видове ябълки, които служат за най-различни цели, от гарниране на салата до печене на пай. Този популярен плод е богат и на впечатляващи хранителни и здравословни ползи. Една средна ябълка съдържа около 10% от препоръчителния дневен прием на витамин С. Освен това, ябълките са пълни с антиоксиданти, като кверцетин и катехин, които помагат за намаляване на възпалението. Както подсказва старата поговорка, една ябълка на ден държи лекаря далеч от мен. 

За още здравословни съвети последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари