Есента официално е в разгара си, което кара мнозина да извадят декорациите за Хелоуин, уютните дрехи и, разбира се, любимите есенни рецепти. Това време от годината също идеално се съчетава с кулминацията на вегетационния сезон, осигурявайки много подходящи за ниските температури подправки и храни по рафтовете на магазините за хранителни стоки. И въпреки че вероятно вече имат достатъчно обяснения за есенни храни и ястия, чудили ли сте се някога кои от тях са най-здравословни и получават одобрението на диетолозите?
За да ви помогнем, ние събрахме 7 любими на експертите есенни съставки и храни за моментите, когато дните станат по-кратки и температурите по-ниски. Така ще си осигурите уют, топлина и защита от вируси, като същевременно не рискувате вкуса и фигурата си.
7 есенни храни и подправки, които са вкусни и полезни
Канела
Снимка: iStock
Когато става дума за есенни подправки, канелата е една от любимите ни. Макар че може да се използва през цялата година, тя е особено подходяща за студеното време. Хубавата новина е, че е доста адаптивна и може да се добавя към много различни ястия. Сложете я в овесените ви ядки, печива или дори коктейли. Канелата е не само безкалорична подправка, но също така има антиоксидантни и противовъзпалителни действия. Тези впечатляващи свойства се дължат на набора от растителни съединения, открити в подправката.
Тиква
Звучи клиширано, но наистина очаквахме с нетърпение сезона на тиквите. Може да я използвате в различни рецепти като мъфини, бързи хлябове, тиквени рулца, супа от леща, чили и овесени ядки, тъй като е достъпна, вкусна, универсална и питателна. Също така може да се обръщате към тиквата, когато искате да намалите съдържанието на мазнини или яйца в дадена рецепта. Използвайте 55 грама консервирана тиква вместо едно яйце или една супена лъжица консервирана тиква за една супена лъжица олио или масло.
Снимка: iStock
И докато тази съставка несъмнено е вкусна, тиквата е невероятно богата и на хранителни вещества. Тя е отличен източник на бета-каротин, витамин С и калий. Тези хранителни вещества се комбинират с желязо и диетични фибри, които също се намират в тиквата, за да поддържат здравето на очите, сърцето, имунната система, кръвта и червата.
Спагетена тиква
Тиква скуош е фантастична нисковъглехидратна алтернатива на пастата, предлагаща мек, леко сладък вкус, който се съчетава добре с различни сосове. Може да изпечете тази есенна съставка, след което да я използвате в основата за ястия като спагети скуош маринара или дори гювеч.
Снимка: iStock
Освен това, този заместител на пастата може да се използва и за пълнени чушки и пържени картофи, вдъхновени от Азия. С високото съдържание на фибри, витамин С и бета-каротин тя се превръща в питателна и засищаща вечеря.
Цвекло
Кореноплодните зеленчуци излизат пресни от земята цяла есен, а цвеклото е основната есенна съставка за множество диетолози. Тези зеленчуци са доста подценявани в своята гъвкавост и богатство от ползи за здравето. Добавете нарязано варено цвекло към салати за по-голям обем, текстура и сладост. Кореноплодните зеленчуци са богати на фибри, желязо и витамини С и В6 и нитрати, които осигуряват множество положителни резултати за здравето.
Снимка: Pixabay
Нитратите разширяват кръвоносните съдове в тялото или ги правят по-големи. Когато това се случи, по-голям обем кръв може да циркулира, което понижава кръвното налягане. И въпреки че това е очевидна полза за тези, които имат проблеми със здравето на сърцето, то може да бъде от полза и за спортистите за издръжливост. Колкото повече кръв циркулира, толкова по-ефективно се доставя кислород до мускулите и толкова по-дълго спортистите могат да се представят, преди да започнат да се уморяват. Няколко проучвания показват, че цвеклото преди физическа активност може да увеличи ефективността на кислорода с до 20%.
Ябълки
Ябълките са един от предпочитаните плодове за есента. Освен че може да ги ядете сурови, също така може да ги изпечете и да ги добавите към кисело мляко, канела и орехи. Също така може да си направите ябълков начос. За него трябва да нарежете ябълките, да ги залеете с кремообразно масло от ядки, след което ги поръсете с кокосови стърготини, нарязани бадеми и канела. Ако търсите още повече сладост, добавете малки парченца шоколад. Ябълките също така може да добавите към салати, сосове, печива и дори супи.
Снимка: iStock
Нали знаете онази вековна поговорка „една ябълка на ден, държи доктора далеч от мен“? Е, тя е доста вярна. Ябълките са богати на фибри, калий, витамин С и кверцетин – мощен антиоксидант, който може да помогне в превенцията на състояния като рак и сърдечни заболявания. Тези хранителни вещества, по-специално фибрите, са изключително концентрирани в корите на ябълките, така че не забравяйте да ги запазите, когато е възможно. Освен че са богати на хранителни вещества, ябълките също са около 85% вода, което ги прави хидратираща закуска.
Кардамон
Снимка: iStock
Есенното готвене също е време, когато много от нас отварят отново своите шкафове с подправки. Въпреки че не получава толкова шум, колкото тиквата, кардамонът е вкусна, загряваща подправка, която може да се добавя както към сладки, така и към солени ястия. Освен това предлага и множество ползи за организма – придава изобилие от вкус, без да е необходимо да добавяте сол, захар или масла към вашите храни. Също така кардамонът е богат на антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.
Подправка от тиква
Снимка: iStock
Оставайки при подправките, тиквената е доста срещана в есенния сезон. Тя е любима на доста хора, тъй като представлява прехода към по-хладното време и онези топли, уютни усещания на сезона. Сместа от канела, индийско орехче, джинджифил, бахар и карамфил добавя дълбочина на вкуса, когато е прибавена към лате, смутита и редица печива. Освен това тази празнична смес от подправки може да се похвали с много ползи за здравето. Комбинацията е богата на антиоксиданти, предлага противовъзпалителни свойства и може да подпомогне храносмилането и да балансира нивата на кръвната захар.