Суперхраните са обичани както от експерти по хранене, така и от хора, които се хранят здравословно, защото съдържат множество хранителни вещества за ефективност и върхово здраве. И разбира се, най-добрите суперхрани са сезонните и пресните.
Сезонното хранене има безброй предимства – по-добри цени, по-добър вкус и текстура – и пазаруването по този начин може само да гарантира, че ядете полезни и здравословни неща. Въпреки че нюансите на фермерския пазар са склонни да избледняват с настъпването на есента, богатството на сезона все още е пълно със суперхрани, с които да се поглезите, докато лятото не настъпи отново.
Ето някои от най-добрите есенни суперхрани, с които да се засищате през целия сезон.
Тиква
Снимка: iStock
Използвана както в декорацията на дома, така и в кухнята, тиквата е една от най-добрите суперхрани за есента. Тя е пълна с имуноподдържащи антиоксиданти, като витамините А и С. Те са важни помощници за поддържане на силен имунитет и борба с инфекциите. Може да си направите тиквата както като основно ястие, така и като десерт. С малко моркови и картофи може да я превърнете във вкусна и топла крем супа.
Тиквени семки
Снимка: iStock
Ако предпочитате тиквата да ви бъде само за украса, все пак можете да се насладите на някои хранителни ползи от нейната вътрешност. Тиквените семки осигуряват значителна доза цинк – важен минерал за лечение и възстановяване. Те също така са добър източник на желязо. Тиквените семки са чудесен източник на фибри, както и на омега-3 мастни киселини за поддържане здравето на червата, сърцето и могат да ви помогнат в борбата с възпалението. Включете ги в разнообразие от солени, сладки или пикантни ястия, като в същото време може да ги добавите в салати или домашно приготвена гранола.
Ябълки
Снимка: iStock
Както са казали хората „Една ябълка на ден, държи лекаря далеч от мен“. Има причина медиците да обичат този плод, тъй като той е пълен с полезни хранителни вещества. Всяка ябълка има около 5 грама фибри, което се равнява на 20% от препоръчителния дневен прием, плюс витамин С и калий. Плодът е лесен за пренасяне и може да бъде изяден по всяко време, тъй като не изисква белене. Може да хапвате ябълките с фъстъчено или друго ядково масло, да ги добавите към кисело мляко или йогурт за увеличаване на протеина.
Тиква скуош
Снимка: iStock
В допълнение към традиционната тиква, скуошът също изобилства през по-студените месеци. Тук ще намерите богато количество от фибри и витамин А. Той поддържа нашата имунна система, а фибрите действат като пребиотик, подхранвайки добрите микроби в стомашно-чревния ни тракт, което също така повишава естествения ни имунитет. Тиквата Delicata е с високо съдържание на фибри, витамин А, калий и антиоксиданти. Допълнителен бонус е, че има тънка кора, така че не се налага да я белите.
Нар
Снимка: Pixabay
Нарът е суперхрана, която е най-вкусна и полезна, когато е в сезона. Той е зареден с антиоксидантен капацитет, пребиотични фибри, полифеноли и витамин С. Това прави плода перфектната храна за сезона на настинки и грип, повишавайки имунитета и добавяйки цвят към всяко ястие. Наровете също са суперхрана за здравето на сърцето, тъй като предпазват холестерола от окисляване и развитие на плаки по артериите. Опитайте да направите винегрет от нар за салата.
Брюкселско зеле
Снимка: iStock
Обрано през есента, брюкселското зеле е кръстоцветен зеленчук от същото семейство като здравословните зеленчуци карфиол и броколи. Всички те съдържат естествено растително съединение, наречено сулфорафан. Това е фитохимикал, който има невропротективни и противоракови ефекти върху здравето. Брюкселското зеле също така може да ни помогне да достигнем препоръчителния дневен прием на фибри – 25 грама за жените и 38 грама за мъжете. Докато насърчава здравето на червата, високият прием на фибри може също да понижи нивата на холестерола в кръвта и да предпази от развитие на рак на дебелото черво и диабет тип 2. Опитайте салата от настъргано сурово брюкселско зеле или печено брюкселско зеле с пекан за допълнителна хрупкавост.