IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бадеми – задължителната суперхрана в диетата ви

15 декември 2022 11 00

Наскоро се откри още един полезен ефект от ядката

Снимка: Kafeel Ahmed, Pexels

Снимка: Kafeel Ahmed, Pexels

Ако питате нас, бихме казали, че всички ядки заслужават любов. Те са хрупкави, лесни за хапване в движение и са супер вкусни. Съчетаването им с шоколад също не е за изхвърляне. Но когато става въпрос за хранителна стойност и полезност, не всички ядки са еднакви.

Добрата новина е, че всички ядки са здравословни. Те са пълни с полезни мазнини – мононенаситени и полиненаситени. Осигуряват изобилие от витамини и минерали, включително фолиева киселина, витамините Е и В6, както и минерали като магнезий, калий, мед, цинк, селен и фосфор. Ядките също така съдържат фибри и протеини.

ядки, бадеми,

Снимка: Pixabay

Най-любимата ни ядка обаче се оказва и най-полезна. Точно така, говорим за вкусните бадеми, които можем да похапваме всеки ден независимо дали сме пред компютъра или на път. Те имат повече диетични фибри от останалите ядки, като съдържат 4 грама на порция, равняваща се на 23 бадема. Също така имат най-много протеини и витамин Е от всички ядки, осигурявайки по-добро здраве. Комбинацията от фибри, добри мазнини и протеини може да ви държи сити за по-дълго време. Доказано е, че бадемите намаляват възпалението при хора с диабет тип 2.

И ако това не ви е достатъчно, ще ви кажем, че скорошно проучване намери още една причина, поради която да включите вкусните ядки в диетата си. Изследване, направено във Великобритания, установява, че бадемите също така съдържат уникална мастна киселина, която е свързана с подобряване на здравето на червата.

Бадеми – задължителната суперхрана в диетата ви

Изследователска група от Кралския колеж в Лондон публикува малко проучване, според което яденето на шепа бадеми всеки ден само за четири седмици увеличава производството на бутират – късоверижна мастна киселина. Тя е свързана с подобреното здраве на чревния микробиом, тъй като е основен източник на енергия за клетките в дебелото черво. Когато тези клетки функционират на максимална мощ, това създава идеална среда за процъфтяване на здрави чревни микроби.

бадеми Pixabay

Снимка: Pixabay

Чревният микробиом е група от над трилион микроорганизми, които работят заедно, за да поддържат няколко различни аспекта на нашето здраве, включително червата и храносмилането, здравето на сърцето, здравето на кожата, психичното здраве и много други. Яденето на цветна, богата на растения и като цяло разнообразна диета, включително бадеми, е от съществено значение за поддържане на вашия микробиом в баланс и оптимална функция.

1. Протеин

Въпреки че здравето на червата влияе върху мозъка, едно от хранителните вещества, създаващи впечатлителния хранителен профил на бадемите, са фибрите. Те помагат за поддържане на редовното и здравословно храносмилане, като същевременно действат като пребиотик или храна за нашите чревни бактерии. По този начин подобряват разнообразието на микроорганизмите в биома. Фибрите, съдържащи се в бадемите, също ни помагат да останем сити за по-дълго, като същевременно регулират кръвната захар след хранене.

2. Полезни мазнини

бадеми, almonds

Снимка: Pixabay

Бадемите са богат източник на здравословни ненаситени мазнини, по-специално мононенаситени, като в същото време имат доста ниско съдържание на наситени. Това, в комбинация със съдържанието на протеина, води до регулиране на апетита и ситостта. Плюс това, тези видове мазнини се свързват с подобрени нива на холестерол и намалено възпаление в тялото.

3. Витамин Е

Витамин Е, един от мастноразтворимите витамини, който е мощен антиоксидант, помага за изкореняването на свободните радикали в тялото. Освен това поддържа здравето на очите, на репродуктивната система и на кожата.

4. Манган

Бадемите също са пълни с минерала манган, който е жизненоважен за образуването на съединителната тъкан, костите, компонентите на кръвта и някои хормони. Също така е важен за метаболизма, регулирането на кръвната захар и мозъчната функция.

5. Магнезий

бадем pexels

Снимка: Pexels

Въпреки че обикновено се използва за подпомагане на съня или проблеми с храносмилането, магнезият играе решаваща роля в производството на енергия, както и в работата на мускулите и нервите. Консумацията на този минерал дори се свързва с намаляване на кръвното налягане.

5 лесни рецепти, в които да използвате бадемово мляко

Как да приготвите: Сурови бонбони с бадеми

Трябва ли да накисвате суровите бадеми преди консумация?

6. Желязо

Този основен минерал е жизненоважен за телесните процеси като метаболизма, здравето на имунната система, създаване на червени кръвни клетки и образуването на колаген за изграждане на здрави кости и тъкани. Проучванията показват, че той може също така да предпази или да помогне за подобряване на симптомите на сърдечносъдови заболявания.

7. Калций

Бадемите са добър вегански източник на калций – основен минерал, намиращ се в много млечни продукти. По този начин ядките помагат за поддържането на здрави кости, мускули и нерви.

Хапвайте по шепа бадеми на ден и ще имате по-слаби бедра

Здравословни смутита с бадеми

Бадемите са перфектната закуска за добро здраве

8. Фосфор

бадем pexels

Снимка: Pexels

Подобно на калция, фосфорът също допринася за здрави кости и зъби, като същевременно се грижи за правилния растеж и възстановяването на клетките в тялото.

9. Фитохимикали и антиоксиданти

Бадемите са пълни също със здравословни, мощни растителни съединения. Те са добър източник както на антиоксиданти, така и на растителни стероли, които имат понижаващ липидите ефект. Също така са пълни с флавоноли, друга група растителни съединения, по-специално кверцетин и кемпферол, като и двете са супер ефективни за намаляване на възпалението в тялото и засилване на имунната система.

За още здравословни съвети последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари