IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бадеми, орехи... Най-полезните ядки за нашето меню

12 декември 2019 09 20

Задължително ги включете

Снимка: iStock

Все повече хора залагат на здравословния начин на живот. Избягването на сладкото, тестените храни и газираните напитки и прекарване на повече време във физически дейности. Това препоръчва всеки един диетолог, когато го попитате за перфектната фигура.

Едно от най-трудните неща в хранителните режими е забраната на междинните хранения и волята да не посегнем към нещо вредно, когато усетим глад. Затова много от диетолозите предлагат да замените чипсовете и бисквитите пред телевизора с ядки, които са богати на полезни мазнини.

Има ядки, които се смятат за по-полезни от други. Ето четири, които е хубаво да включите в режимното си меню.

1) Бадеми

Те са източник на витамин Е, калций, магнезий и фолиева киселина. Според учени, една шепа бадеми на ден намалява нивото на холестерола и предпазва от редица сърдечни заболявания. Освен това, този вид ядки се препоръчват и като средство срещу диабет. Благодарение на съдържанието на магнезий, бадемите помагат за регулирането на кръвната захар в организма.

ядки -

В добавка към всичко това, някои хора използват бадемите срещу настинка и грип. Според редица изследвания, съставките, съдържащи се във външната обвивка на ядката, подсилват имунната система.

2) Орехи

Според много учени, това са най-полезните ядки. Те съдържат омега-3 мастни киселини, които помагат за заздравяването на костите и имат противовъзпалителен ефект. През 2010 година, експерти доказват, че орехите понижават и нивата на стрес в организма.

ядки -

Тези ядки също така засилват и имунитета и забавят стареенето. През 2009 година пък, учени от Американската асоциация за проучване на рака, стигат до заключението, че консумацията на орехи значително намалява риска от развитие на рак на гърдата.

3) Шамфъстък

Те са малко по-различни ядки, тъй като изискват черупката им да бъде премахната преди да ги хапнем. Понякога това се оказва доста трудна задача, но вие не се отказвайте от тяхната консумация. Шамфъстъкът е изключително полезен за хора, които страдат от диабет или се намират в преддиабетно състояние.

ядки -

Ако похапвате всеки ден от тази ядка, нивата ви на холестерол и кръвна захар ще се понижат. Полезното ѝ действие се дължи на антиоксиданта ресвератрол, който поддържа нивата на глюкоза в организма.

Маслото от макадамия намалява холестерола

4) Кашу

Кашуто е една от най-предпочитаните ядки сред хората, които залагат на здравословния начин на живот. Освен че има невероятен вкус, то е и богато на множество витамини, белтъчини и въглехидрати. В него се съдържа и голямо количество желязо.

ядки -

Доказано е, че само 60 г кашу на седмица подобрява функцията на сърцето и кръвоносните съдове. В добавка към това то понижава нивата на холестерола и се използва като „оръжие“ срещу рака и стареенето.

 

Снимки: iStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари

анонимен ( преди 4 години )
Де да имах зъби...щях да ги хрупам денонощно..;-)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар