IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелено смути за есента – суперхраните, които да добавите

19 септември 2023 15 00

Останете във форма с тези освежаващи и полезни напитки

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Не можем да назовем точния брой моменти, в които ни е казвано, че зеленчуците са задължителна част от менюто и трябва да присъстват във всяко ястие. Независимо дали ги ядем под формата на салата, гарнитура или като основно, те трябва да са на масата, за да си набавяме необходимите витамини и минерали. Оказва се обаче, че пиенето на зеленчуци също е добър начин да се сдобием с важните хранителни вещества, особено през есента, когато се опитваме да влизаме във форма след лятната почивка.

Последните изследвания показват, че зелените плодове и зеленчуци са особено полезни за здравето, което отчасти е причината зелените смутита да бъдат толкова популярни. Според учени, снабдяването на тялото с тъмни листни зеленчуци може да ни предпази от няколко хронични заболявания, включително рак и когнитивен спад.

Листните зеленчуци също са с естествено ниско съдържание на калории, нездравословни мазнини и захар, като в същото време са богати на витамини А, С, Е и К. Това са основни хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае, за да функционира, но не може да произведе достатъчно, така че трябва да си ги набавите от храната. Витамин К например помага при съсирването на кръвта и образуването на кости. По същия начин витамин А поддържа правилния растеж на клетките и здравословното възпроизводство.

Зелените плодове, включително авокадото, което попада в тази категория, също имат големи ползи. Авокадото е с високо съдържание на полезни за сърцето мононенаситени мазнини, фибри, витамини и минерали. Кивито, от своя страна, е чудесен източник на имуностимулиращ витамин С.

Един от най-лесните и вкусни начини да включите повече зеленина в диетата си е чрез направата на зелени смутита. Това може да прикрие понякога горчивия вкус на зеленчуците и да осигури удобна и лесна за консумация опция, която всъщност не е салата. Зелените смутита могат да увеличат приема на тъмнолистни зеленчуци както сред възрастните, така и сред децата.

Седем суперхрани за зелено смути

1. Авокадо

Няма да намерите много продукти, които да се похвалят с толкова мононенаситени мазнини като авокадото. Те придават на плода кремообразна текстура, която осигурява плътност на смутито, заедно със здравословни ползи за сърцето. Две или повече порции авокадо седмично са свързани с намален риск от сърдечносъдови заболявания. Плодът също така е богат на фибри, които, в комбинация с полезните мазнини, правят смутито изключително засищащо.

авокадо, смути,

Снимка: iStock

Авокадото също така осигурява витамини С, Е, К и витамини от групата В, както и каротеноиди, магнезий и калий. Магнезият е необходим в повече от 300 процеса в тялото, включително създаването на ДНК, докато калият поддържа здравословно кръвно налягане и добро здраве за сърцето.

2. Кейл

Кейлът е популярна суперхрана от години наред, но неговата твърда текстура и горчив вкус го правят непривлекателен за някои хора. Ако и вие сте от този списък, смесването на къдравото зеле в смути ще ви помогне да го приемате по-лесно. Кейлът отдавна е известен като хранителна сила, като се има предвид, че е богат източник на витамини и минерали, включително витамини А, В6, С и К, фолат, манган, каротеноиди и фибри.

зелено смути,

Снимка: iStock

Витамин С помага за поддържането на имунната система, а каротеноидите са свързани с намален риск от някои видове рак. Кейлът също е източник на растителен пигмент, известен като кемпферол, който е свързан с по-бавни темпове на намаляване на когнитивните възможности с напредване на възрастта.

3. Краставица

краставица, зелено

Снимка: iStock

С 95% съдържание на вода, краставицата предлага огромна хидратираща сила и може да ви помогне да постигнете личните си цели за снабдяване на организма с вода. Плюс това, зеленчукът е с ниско съдържание на калории, като същевременно осигурява фибри и витамин К, наред с други хранителни вещества.

4. Билки

Хората използват билки, за да подобрят вкуса на рецептите, но забравят да ги добавят към зелени смутита. Това е грешка, защото пресните билки носят много ползи. Те съдържат етерични масла, антиоксиданти и фенолни съединения – микроелементи, които могат да имат противовъзпалителни и противоракови ползи.

билки, зелено

Снимка: iStock

Ментата например съдържа фотохимикали, които могат да намалят риска от някои видове рак. Някои изследвания показват, че босилекът има противовъзпалителни свойства. А магданозът, от своя страна, помага за облекчаване на депресията и тревожността.

5. Киви

киви, зелено

Снимка: iStock

Този малък, „космат“ цитрусов плод притежава изненадващо богат хранителен профил. С почти толкова витамин С, колкото един среден портокал, всяко киви ви помага да достигнете почти цялата ви дневна необходимост. То съдържа фибри, които насърчават нормалното храносмилане и предотвратяват запек. Учените смятат, че две кивита на ден са толкова ефективни, колкото еднакво количество добавка с фибри.

6. Спанак

Нежната текстура на спанака, мекият, леко сладък и землист вкус го правят универсална съставка и идеалното допълнение към всяко смути. Когато се съчетае с плодовете в зеления сок, вкусът на спанака остава на заден план, което може да се хареса на хората, които по принцип не му се наслаждават.

спанак Pixabay

Снимка: Pixabay

Според учени, спанакът съдържа фибри и е един от най-добрите вегетариански източници на желязо. Освен това се отбелязва, че той може да понижи кръвното налягане. Също така е добър източник на антиоксидант, известен като лутеин, който помага за здравето на очите и може да предотврати макулна дегенерация. Изследванията показват още, че суровият, нарязан спанак осигурява по-големи количества от това хранително вещество, отколкото вареният спанак.

Летен детокс: 3 рецепти за смути от Кейт Хъдсън

Дженифър Анистън разкри с какво супер здравословно смути започва деня си

Смути – тайната на Дженифър Гарнър за перфектна форма

7. Матча

матча, зелено

Снимка: iStock

Въпреки че технически не е плод или зеленчук, матча е зелено вещество, което трябва да включите в ежедневието си. Това е прахообразна формула на зелен чай, идваща от листата на растението Camellia sinensis. Добре известна е с високото си съдържание на антиоксиданти под формата на епигалокатехин галат, за който се отбелязва, че може да има противоракови свойства.

За още здравни съвети последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари