IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прием на смути – кога води до напълняване?

29 февруари 2020 15 00

Здравословно е, но количеството е от значение

Pixabay

Пиенето на смути е чудесен начин да започнете деня със здравословна и енергизираща закуска. В него има голямо количество полезни вещества като витамини, минерали, протеини, въглехидрати и други. За разлика от фрешовете, те са много по-богати на фибри, които насърчават работата на храносмилателната система.

Когато чуете смути и здравословно обаче, не се залъгвайте, че вътре няма никакви калории и захари. Понякога с приготвянето на напитката вкъщи рискувате да прекалите с някои съставки и така да покачите теглото си. Например вместо конкретното количество зеленчуци, вие да сложите повече плодове. Те могат да повишат захарта ви и отделно да ви накарат да огладнеете по-бързо от очакваното.

Според диетолози, в едно смути трябва да има между 20 и 30 грама протеини, но не и повече. Протеинът на прах, който може да откриете в специализираните магазини, може да бъде част от вашите смутита, но когато го избирате, четете етикета, за да не пропуснете добавените захари вътре.

Ако се храните по специален режим, спортувате достатъчно и въпреки това килограмите ви се покачват, помислете дали не приготвяте своето смути погрешно.

смути 3

Pixabay

Ето 4 начина, по които консумацията на смути повишава теглото неусетно:

Чашата за смути е твърде голяма

Вие знаете колко е полезно смутито, но не мислите, че колкото по-голяма чаша вземете, толкова повече ще напълните и погълнете. Така ще приемете повече отколкото трябва и ще получите допълнително количество калории, въглехидрати и захари.

Ако искате да запазите теглото си, не надвишавайте 300-350 мл., когато си приготвяте смути у дома. Също така, внимавайте със соковете, които слагате вътре. Хубаво е вместо вода, да си изцедите пресни плодове и зеленчуци, но следете какво количество захари и калории съдържат те.

В случай, че приготвите по-голямо количество, го разпределете на две части – за закуска и следобед или налейте малко на вашите близки, за да не се съсипе.

Твърде много съставки в смутито

Друга грешка, която мнозина правят, е да слагат твърде много съставки в уреда за смути. Добавянето на няколко вида плодове, зеленчуци, както и млека, които са мазни, означава енергийна бомба, но и между 300 и 600 калории в една стандартна чаша.

смути 2

Ако нямате опит в приготвянето на смутита, не експериментирайте, а следвайте рецепти, за да може да слагате точни количества. Бъдете внимателни при онези, които съдържат ядки, авокадо и кокосово масло, например, защото те са по-висококалорични.

Как характерът ви влияе на вашето тегло?

Прекалено много захари

В началото зелените смутита, които са предимно със зеленчуци, не са най-вкусното нещо, което да ядете на закуска. Когато консистенцията е по-странна и липсва сладост, по-трудно може да се преглътне. Тогава на някои им хрумва, че може да добавят лъжичка захар, та макар и кафява, или пък мед. В други случаи, за да се промени вкусът, се слагат плодове, които ги няма в рецептата.

Добавянето на допълнителни захари и подсладители може да има обратен ефект за тялото ви и вместо да получите повече тонус чрез смутито, скоро да се чувствате отпаднали и да нямате енергия.

Прием на смути в погрешно време

При някои хора приготвянето на смути рано сутрин и изпиването му за закуска, не е препоръчително. Те могат да покачат кръвната си захар и да се почувстват гладни и замаяни след това. Според диетолози, понякога е по-добре смутито да се консумира когато човек е най-активен, а не когато вече е изморен и отпаднал.

В забързаното всекидневие: Как да похапваме здравословно

Ако ще ходите на тренировка, по-добре приемете смутито след нея, а не преди. Така ще си набавите протеини, захари и полезни въглехидрати, с които ще се възстановите по-лесно от натоварването.

смути Pixabay

Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари