IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравословно смути за повече енергия – за какво да внимавате?

5 февруари 2020 08 40

Ето как да подберете най-добрите съставки

Pixabay

През последните няколко години приготвянето на смутита за закуска стана рутина за много хора, които се опитват да водят по-здравословен начин на живот. Те съдържат диетични фибри, витамини и минерали. Може би не всички са вкусни, но пък едно е сигурно – дават на организма необходимата енергия за деня.

Чрез смутито тялото може да получи достатъчно протеини, мазнини и въглехидрати, стига да бъдат подбрани правилно неговите съставки. Понякога, поставяйки любимите си продукти, най-вече плодове, ние приемаме твърде много захари, било то и естествени. Друга грешка, която допускаме, е да не броим калориите, които има в една чаша, пълна с току-що приготвено смути.

За какво да внимавате, приготвяйки смутита у дома?

смути Pixabay

Pixabay

Специалисти по хранене и диетика обясняват пред „EverydayHealth“, че е за предпочитане да не разчитате на готови смутита от магазина, някои от които са пълни с вредни съставки, най-вече захари.

Не подслаждайте със захар

Сигурно много от вас обичат да си похапват сладичко, но все пак не забравяйте, че смутитата са част от вашия здравословен режим и не бива да ги овкусявате с бяла захар. Всъщност, единственото сладко нещо, което поставяте вътре, трябва да са плодовете. Все пак, ако не ви допада вкусът на онова, което забърквате в блендера, може да сложите 1 лъжица мед или малко стевия.

Може да сложите кисело мляко и шепа замразени горски плодове, които не са твърде сладки и същевременно са богати на витамини, минерали и фибри. Банани и ябълки, са другите сладки плодове, които да използвате, но все пак знайте, че са достатъчни няколко парченца.

Добавете зеленчуци към плодовете

Миксът между зеленчуци и плодове е идеален за сутрешно смути. Спанак, бейби моркови, сварена тиква, целина, са нещата, които може да смесите с ябълки, например. Може да комбинирате зеленолистни зеленчуци – например спанак, с боровинки и други горски плодове.

смути Pixabay

Pixabay

Не забравяйте протеина

За да получите част от дневната доза протеини, добавете малко в смутито на закуска. Това може да е яйчен жълтък, готов протеин на прах, специално за смутита или по-мазно кисело мляко. Кокосови стърготини и бадеми, са другите неща, богати на протеини, които може да сложите в напитката.

смути Pixabay

Pixabay

Бройте задължително калориите

Дори и да не обичате да смятате, ще ви се наложи, ако искате да си приготвите здравословно смути. Ако погълнете повече калории, това ще се отрази негативно на теглото ви. Ако смутито ви е за закуска, 400 калории е лимитът, като при активно спортуващи може и малко повече.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари