IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тиквени семки – суперхраната на есента

5 октомври 2023 17 50

Какви са ползите им за здравето

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Тиквеното семе е суперхрана, която светът обожава поради невероятния ѝ хранителен профил и здравословни ползи. Ядливите тиквени семки се пекат и консумират както самостоятелно, така и чрез добавяне към салати, мюсли, смутита и гранола.

Съставени от много необходими микроелементи, тиквените семки са отлични при контролиране на диабета, насърчаване на здравето на сърцето и помагат при управлението на настроението. Те са богати на магнезий, цинк, антиоксиданти и други основни витамини и минерали. Въпреки това, тъй като са с високо съдържание на калории, трябва да се консумират умерено. Тиквените семки също са противовъзпалителни и това може да помогне за поддържане на функцията на черния дроб, пикочния мехур, червата и ставите.

Тиквените семки са пълни с хранителни вещества като магнезий, цинк и здравословни мазнини, насърчаващи здравето на сърцето, имунната функция и потенциално по-добър сън. Те също са добър източник на антиоксиданти и могат да поддържат здравето на простатата.

Здравословни ползи от тиквените семки

Богати на хранителни вещества – те са богат източник на магнезий, желязо, цинк и мед, които са основни минерали за различни телесни функции.

Здраве на сърцето – високото съдържание на магнезий поддържа здравето на сърцето, като регулира кръвното налягане и намалява риска от сърдечносъдови заболявания и инсулт.

Имунна подкрепа – цинкът в тиквените семки играе решаваща роля в имунната функция, като помага на тялото да се бори с инфекциите и болестите.

Противовъзпалително – антиоксидантите в тиквените семки имат противовъзпалителни свойства, като потенциално намаляват възпалението в тялото.

По-добър сън – семената съдържат триптофан – аминокиселина, която може да допринесе за по-добър сън и регулиране на настроението.

Богати на фибри – високото съдържание на фибри насърчава здравето на храносмилането и може да помогне за поддържане на здравословно тегло.

Здравословни мазнини – тиквените семки са добър източник на здравословни мазнини, включително есенциални мастни киселини, които са полезни за здравето на очите и мозъка.

тиквени семки

Снимка: iStock

Регулиране на настроението – освен няколко други предимства, тиквените семки може да са от помощ при регулиране на настроението, тъй като съдържат триптофан – аминокиселина, която тялото превръща в серотонин. Това е невротрансмитер, който допринася за регулирането на настроението и може да помогне при управление на стреса.

Контрол на кръвната захар – някои проучвания предполагат, че съединенията в тиквените семки могат да допринесат за подобрена регулация на инсулина, подпомагайки контрола на кръвната захар.

Менопауза – фитоестрогените в тиквените семки могат да помогнат при симптоми, свързани с менопаузата, като горещи вълни и болки в ставите.

Чревни паразити – тиквените семки имат също и антипаразитни свойства и съдържат съединения, които традиционно се използват за изхвърляне на чревни паразити.

Защитават костите и кожата – богати на магнезий, фосфор и други минерали, тиквените семки допринасят за поддържането на здрава костна плътност. Антиоксидантите в тиквените семки, включително витамин Е, могат да помогнат за защита на кожата.

Масло от тиквени семки – тайната съставка за здрава коса

Масло от тиквени семки – 5 причини да го използвате

Тиквени семки – помагат за съня и регулират кръвната захар

Как да включите тиквените семки в диетата си

Включването на тиквени семки във вашата диета може да бъде вкусен и питателен начин за подобряване на общото ви благосъстояние. Имате няколко начина да го направите.

В суров вид – насладете се на тиквените семки като самостоятелно ястие. Суровият им вид е хрупкав и питателен.

Печени – печете ги с малко зехтин и любимите си подправки за вкусна добавка към салати.

Миск за гранола или мюсли – смесете тиквени семки с ядки и сушени плодове за вкусна закуска.

Топинг за кисело мляко – поръсете тиквени семки върху кисело мляко или овесени ядки за допълнителна текстура и хранителни ползи.

тиквени семки

Снимка: iStock

Добавка за смутита – добавете ги във вашите смутита за допълнителен тласък на хранителни вещества.

Печива – включете тиквените семки във вашите рецепти за хляб, мъфини или гранола блокчета.

Гарнитура за салата – поръсете тиквените семки върху салати, за да подобрите както вкуса, така и хранителната стойност.

За още новини от света на здравето и здравословното хранене последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари