IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масло от тиквени семки – 5 причини да го използвате

15 март 2023 10 40

Освен за растежа на косата, то помага и за още няколко неща

Снимка: iStock

Снимка: iStock

През последните години маслата от различни семена получиха не чак толкова добра слава в социалните мрежи, като скептиците твърдят, че консумацията им може да влоши здравето. Все пак няма солидни изследвания в подкрепа на тази идея. Истината е, че някои масла от семена, като това от тиквени семки, са свързани с множество потенциални ползи за здравето.

Маслото от тиквени семки, наричано още масло от пепита, се получава чрез топлинно или студено пресоване на масла от тиквени семки, обикновено събирани от сортове от Източна Европа. Подобно на много растителни масла, то съдържа ненаситени мазнини, които могат да подобрят здравето на сърцето, както и антиоксиданти, които могат да укротят възпалението и да намалят риска от различни хронични заболявания.

Фитоестрогените на маслото също така могат да помогнат при проблеми, свързани с хормоните, като симптоми на менопауза и уголемяване на простатата. А ако сте фенове на красотата и следите всяка нова тенденция, може би сте попадали на твърдението, че маслото от тиквени семки помага за лечение на косопад.

Въпреки че се продава под формата на добавки, като капсули или серуми, то също е универсално масло за готвене. Може да го добавите към салати, тестени изделия, хляб или всякакви други продукти, където обикновено използвате друго масло. Може също така да използвате продукта в маринати, сосове или дресинги.

5 причини да използвате масло от тиквени семки

1. Помага за растежа на косата

Интернет е пълен с твърдения, че дневна доза масло от тиквени семки ще ви помогне да възстановите косата си. Според някои експерти, това е така, защото то е богато на хранителни вещества като мастни киселини, витамини и минерали. Теоретично те могат да поддържат растежа и здравето на косата, въпреки че изследванията, доказващи тези резултати, са ограничени.

Няколко проучвания също така са изследвали ефектите на маслото върху косопада. Едно от тях се провежда сред 76 мъже с лека до умерена андрогенна алопеция, която е често срещана форма на косопад. Те са приемали масло от тиквени семки или плацебо всеки ден в продължение на 24 седмици. Групата, на която се прилагала истинско лечение, наблюдава значително увеличение на броя на кичурите в сравнение с плацебо групата.

масло от

Снимка: iStock

Други изследвания изучават ефектите на маслото върху жените. Проучване, публикувано през септември 2021 година, сравнява ефективността на продукта с тази на миноксидил 5% - лекарство, използвано за лечение на косопад. След тримесечен курс на лечение и двете групи наблюдават подобрени показатели за растежа на косъма. Според авторите на изследването, маслото от тиквени семки играе обещаваща роля при лечението на женски косопад.

И все пак, маслото може да не е магическата пръчка за плътни и обемни кичури. Важно е да се посочи, че всички тези проучвания са ограничени. Много от опитите имат малък размер на извадката и им липсва разнообразие в участниците. Освен това механизмите зад това как маслото от тиквени семки влияе върху растежа на косата все още не са напълно разбрани.

Най-добрият начин да победите косопада е като говорите със специалист.

2. Поддържа здравето на сърцето

Подобно на по-известния си аналог, зехтина, маслото от тиквени семки може да поддържа здравето на сърдечносъдовата система. Проучване, проведено през юли – септември 2020 година, изследва ефектите от добавки на маслото върху хора с различна степен на медицински състояния, които засягат здравето на сърцето, включително дислипидемия, хипертония, диабет и затлъстяване.

масло от

Снимка: iStock

Субектите, които са получили добавка от 1000 милиграма масло от тиквено семе, в допълнение към рецепта за здравословна диета и навици за начин на живот, са имали значително намаляване на LDL холестерола и диастолното кръвно налягане, както и повишаване на HDL (известен още като „добър“) холестерол, в сравнение с хората, които са получавали само насоки за здравословна диета и начин на живот.

Експертите казват, че тези ефекти вероятно са свързани с уникалната хранителна матрица на маслото. То може да бъде полезно за здравето на сърцето поради уникалната си комбинация от хранителни вещества, включително антиоксиданти, есенциални мастни киселини и фитостероли.

3. Намалява симптомите на менопауза

Могат ли горещите вълни, предизвикани от навлизането в менопауза, да бъдат охладени с малко масло от тиквени семки? Някои изследвания са проучвали потенциалните хормонално-медииращи ефекти на този растителен продукт. Едно от тях установява, че добавка от 2000 мг от маслото, приемана в продължение на 12 седмици, намалява симптомите като главоболие, горещи вълни и болки в ставите при жени в постменопауза.

масло от

Снимка: iStock

Изследователите теоретизират, че фитоестрогените в маслото може да са ключът към укротяването на симптомите, причинени от нисък естроген. Тъй като фитоестрогените могат да се свързват с естрогенните рецептори, те са в състояние да имат подобен на естроген ефект върху тялото. Това води до подобрени симптоми на менопаузата.

4. Може да помогне при свръхактивен пикочен мехур

Ако имате свръхактивен пикочен мехур, далеч не сте сами. Според изследване, 16,5 процента от възрастните американци живеят с това състояние. Използването на масло от тиквени семки може да облекчи част от неотложността и прекомерното уриниране. То съдържа много витамини и съединения, които могат да бъдат полезни за здравето на пикочните пътища, въпреки че точният механизъм все още не е ясен.

Проучване в Япония установява подобрени признаци на симптоми на свръхактивен пикочен мехур при участници, които са получавали 10 грама масло от тиквени семки дневно в продължение на 12 седмици. Важно е да се отбележи, че това количество е доста голямо. Стандартната доза е 500 до 1000 мг на ден. Десет грама са 10 до 20 пъти над тази доза.

масло от

Снимка: iStock

За здравето на пикочните пътища или други лечения, говорете с Вашия лекар, преди да започнете да приемате добавка с тиквено масло, особено във високи дози.

Ферментирали храни – кои да ползвате за по-здравословно хранене?

Бадеми – задължителната суперхрана в диетата ви

Подай ми бързо тиквата – 7 ползи, за които дори не подозирате

5. Подобрява здравето на простата

Маслото от тиквени семки може да засегне и друг компонент на пикочните пътища при мъжете – простатата.

масло от

Снимка: iStock

В проучване субекти с увеличена простата са получавали или масло от тиквени семки, масло от палмето или плацебо в продължение на 12 месеца. Тези в групата, приемащи маслото, са имали подобрена скорост на уриниране и съобщават за по-добро качество на живот след три месеца. Тези резултати са постигнати само с 320 мг на ден – сравнително малко количество за приемане от хапчета или капсули. Още по-добрата новина е, че не са докладвани странични ефекти от добавките.

Това е само информативен текст. За експертно мнение и лечение на здравословни проблеми и прием на добавки, се консултирайте с лекар.

За още здравословни съвети последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари