IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чай за отслабване – 5, които да изпробвате

12 февруари 2023 13 30

С тях ще насърчите метаболизма си

IStockphoto

IStockphoto

Пиенето на чай за отслабване е един от начините, с който да се разделите с натрупаните килца по празниците. Но на първо място е важно рестартиране на метаболизма. А това става не само с напитки, но и с правилното хранене и достатъчно движение.

По-бързият метаболизъм означава, че тялото ви изгаря енергия по-лесно. На свой ред това може да помогне за здравословна загуба на тегло или балансиране на килограмите. Въпреки че има разнообразие от храни, напитки и упражнения, които потенциално могат да помогнат в тази насока, за да увеличите шансовете си, трябва да имате план и да се спрете на конкретни, които са подходящи за вашия организъм.

В националния месец на горещия чай, падащ се през януари, в САЩ мнозина прибягват до такъв за отслабване, стартирайки годината с планове за ново начало във фитнеса и избягването на вредни храни. А ние можем само да вземем пример от тях и вместо да ползваме разни рекламирани отвари за стопяване на мазнините по корема, да се възползваме от полезните свойства на чайове, които не употребяваме толкова често. В тях има полезни съединения, които могат да помогнат за поддържане на определено тегло, но само ако се консумират като част от здравословна, балансирана диета.

Чай за отслабване – кои да изпробвате?

Зелен чай

зелен чай

IStock

Ако искате да намалите кафето, може да го замените със зелен чай. Той се смята за един от най-добрите, насърчаващи метаболизма. В него има мощни антиоксиданти, за които е известно, че стимулират процеса на отслабване.

„Зеленият чай е богат на антиоксиданти и е свързан със загуба на мазнини и тегло. Той е зареден с катехини (вид антиоксиданти), за които е доказано, че помагат за увеличаване изгарянето на мазнини, особено по време на тренировка“, обяснява Вандана Шет.

Според едно проучване, жените, които са приемали екстракт от зелен чай в продължение на 12 седмици, са имали по-голяма загуба на тегло и по-малка талия, но с уточнение, че за да има влияние върху метаболизма, е важно какво е количеството на катехина в една чаша.

Бял чай за отслабване

чай -

Pexels

Пресните чаени листа (най-фините и младите) се сушат, за да се спре тяхната ферментация. Чаят съдържа малко количество кофеин и редица полезни антиоксиданти. Освен своето противовирусно действие, белият чай подобрява и метаболизма. По данни на International Journal of Obesity, той може да го засили с около 4-5%. Само една чаша от него помага за изгарянето на допълнителни 300–400 килоджаула, което е еквивалентно на приблизително 70–95 калории.

Белият чай също съдържа ускоряващото метаболизма съединение катехин, което се намира и в зеления. Екстрактът от него има свойствата да намали образуването на мастни клетки, което в крайна сметка предполага, че освен за отслабване, тази топла напитка може да действа и като възпиращ фактор за предотвратяване на наддаване на тегло.

Отслабване 2023 – 5 правила, които да спазвате

Обратно във форма: 10 мита за фитнеса и отслабването

Отслабване през 2023: Трябва ли да следвате лъвската диета?

Чай от джинджифил

чай от

IStock

Един от най-използваните чайове срещу вируси зимата. Ала той може да се пие и за насърчаване на отслабването. Джинджифилът помага за облекчаване на гаденето, болката и регулиране на кръвното налягане.

„Джинджифилът е уникален за отслабване с това, че съдържа съединения, известни като гингероли и шогаоли. Тези съединения създават антиоксидантен „ефект на мравката“, който намалява увреждането на свободните радикали в тялото. То води до увеличаване на оксидативния стрес, който може както да причини, така и да влоши затлъстяването, а също така и да доведе до лош метаболизъм, липса на енергия и други“, казва диетологът Триста Бест.

Черен чай

черен чай,

IStock

Това е друга популярна напитка, която да използвате в борбата с натрупаните килограми. Тя съдържа прилично количество кофеин – около 48 милиграма на чаша в сравнение със средното кафе от 95 милиграма. Черният чай не само осигурява енергиен тласък, но също така е пълен с полезни хранителни вещества, които го правят един от най-добрите чайове за метаболизма.

„Този чай е пълен с флавони, за които е доказано, че ускоряват метаболизма и помагат при загуба на тегло, като поддържат излишните калории или изгарянето на мазнини в тялото. Кофеинът в черния чай може също да подобри метаболизма, особено когато се приема сутрин и да помогне за регулиране на общия индекс на телесна маса (ИТМ)“, обяснява Натали Комова, диетолог и фитнес експерт.

5 вида чай за силен имунитет

Чай от глухарче – 5 доказани ползи от приема му

Зелен чай – ефикасно средство за лечение на акне

Матча

матча, зелен

IStock

Друг чай за отслабване, който да изпробвате съвсем скоро. Ако търсите здравословната алтернатива на кофеина, може да пиете матча. Всъщност това е доста популярен вид зелен чай.

„Матча е популярен висококачествен японски чай, съдържащ кофеин, антиоксиданти и противовъзпалителни свойства“, казва Комова. И добавя, че приемането на чаша от него преди тренировка засилва метаболизма и окисляването на мазнините (скоростта, с която тялото изгаря телесните мазнини). Това помага за топенето на килограми.

Едно проучване, публикувано в Human Kinetics Journal, установява, че въпросните ползи от пиенето на матча се засилват, когато са придружени от бърза 30-минутна разходка.

Този текст има информативен характер и не замества консултацията със специалист.

За още здравословни съвети последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари