IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обратно във форма: 10 мита за фитнеса и отслабването

26 август 2022 08 30

Не само че забавят резултатите, но могат да ви навредят

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Вкусна морска храна, палачинки, пици, коктейли, торти и какво ли още не – това беше нашата лятна ваканция тази година. С усмивка на уста можем да кажем, че си починахме както физически, така и психически, забравяйки за проблемите вкъщи, неразбирателството с партньора и приятелите, както и за изтощителните тренировки в залата.

През така жадуваната една седмица успяхме да се насладим на всичко, от което се лишавахме през последната година. Седем дни на пълно безгрижие, в които не смятахме калории, не се качвахме на кантара и не ставахме с мисълта за поредната диетична закуска. Просто се радвахме, че най-накрая стигаме до морето и се възползвахме от вкуснотиите, които виждахме.

За съжаление обаче ние, както и по-голямата част от вас, вече са приключили с летните приключения, подготвяйки се за поредния работнически и училищен сезон. Със закупуването на нови дрехи, раници, учебници и помагала, е време да се върнем отново в реалността и да се придържаме към по-здравословния начин на живот. Това означава планиране на храненията и посещаването на любимата фитнес зала.

Влизането обратно във форма обаче невинаги е лесно, особено за начинаещи. Благодарение на диетичната култура, фитнес индустрията се напълни с дезинформация относно това какво е необходимо, за да бъдем наистина здрави. И тъй като две години залите бяха затворени, все повече хора продължават да тренират у дома, да опитват виртуални фитнес класове и да създават свои диетични рецепти. Това обаче може да ви изиграе лоша шега, особено ако не сте запознати с истинската същност на здравословния начин на живот.

Чували сме, че трябва да се отказваме от множество любими неща, за да постигнем перфектната фигура. Искате торта? Не може. Сладолед през лятото? Забравете. Любим коктейл? Дума да не става. Всичко това обаче всъщност може да бъде включено в режима ви на хранене, стига да постигате т. нар. калориен дефицит. Това е основата на отслабването и в нея няма нищо забранено, просто добре разпределено.

10 мита за фитнеса и отслабването

1. Коремните преси най-добре стягат корема

коремни преси

Снимка: iStock

Повечето хора си мислят, че плочките се постигат само и единствено с коремни преси. Причината е, че умът ни веднага се насочва към корема, когато чуем релеф. Всъщност обаче историята е съвсем друга.

Истината: Трябват ви много повече от коремни преси

Ще почувствате стягане на корема при коремни преси, но за да имате изцяло стегната сърцевина на тялото, трябва да насочите мислите си към упражнения за мускулите на таза, бедрата и долната част на гърба. Включете в рутината си мост, планкове и прави коремни преси, за да се фокусирате върху формата си. Класическите коремни преси също са полезни, но няма да извършат чудеса сами.

2. Отслабвате само в някои части от тялото

отслабване Pixabay

Снимка: Pixabay

Отслабването в някои части от тялото е мечта на всеки от нас. Бихме искали да премахнем мазнините в корема с магическа пръчка, докато другите части си останат същите. Това обаче няма как да се случи. Мит е, че коремните преси ще повлияят само на корема, както и че упражненията за вътрешната част на бедрата ще смалят тази област.

Истината: Не можете да отслабвате само в една част

Различните части на тялото премахват мазнините по различно време и с различна скорост. Колкото и да се опитвате, не можете да контролирате този процес и да изберете къде точно ще отслабнете първо. Ако искате да се фокусирате само върху една част, създайте си програма с кардио и силови тренировки. Включете в нея упражнения като клекове, напади и лицеви опори, които използват по-малки мускули в тялото и няма да ви накарат да изглеждате като културист.

3. Тренировки всеки ден за по-бърз резултат

фитнес, мъж,

Снимка: iStock

Някои фитнес инфлуенсъри промотират метода „без почивка“, обещавайки бързи и ефективни резултати. Експертите обаче казват, че тренировката без почивка може да причини много повече негативи, отколкото позитиви.

Истината: Трябва ви почивка

Тялото ви може да изисква от 24 до 72 часа, за да се възстанови от тренировка. Именно тогава се постигат резултатите. Ако тренирате постоянно и не си давате време за почивка, може да пострадате и да развиете сериозни контузии, които да ви възпрепятстват от продължаване с режима за дълъг период от време. Отделете си период за почивка, послушайте тялото и резултатите ще се появят.

4. По-дълги тренировки за ефективни резултати

фитнес -

Снимка: iStock

Също като с постоянните тренировки, промотирането на по-дълги и изтощителни сетове може да се обърне срещу вас. Не мислете, че количеството е по-важно от качеството.

Истината: Кратките тренировки също са ефективни

С други думи, не трябва да прекарвате цял ден във фитнеса, за да се сдобиете с желаното тяло. Ако имате свободни само 30 минути, не се отчайвайте. Фокусирайте се върху качеството на тренировката и дайте всичко от себе си. Постепенно ще видите позитивни резултати както във външния вид, така и в цялостното здраве.

5. Специфични тренировки за релефни мускули

тренировка, фитнес,

Снимка: iStock

Много тренировъчни програми промотират релефни и красиви мускули. Това е особено популярно при нискоинтензивните тренировки, които включват пилатес, йога и други.

Истината: Генетиката определя формата на мускула

Хората сме различни и това е най-хубавото нещо. Пилатесът например е чудесен за по-дълъг живот, по-добър баланс и контрол, повишаване на самочувствието и мобилността, но няма да създаде тяло, което виждате по рекламите. Важно е да знаете това, защото има публични фигури, които твърдят, че се сдобиват с перфектна форма единствено и само чрез определено упражнение, което не е вярно.

6. Вдигането на тежести ви прави културист

фитнес, вдигане

Снимка: iStock

Това е един от най-старите митове във фитнес индустрията. Точно както определено упражнение не може да ви създаде релефни мускули, така и вдигането на тежести не може да ви превърне в Арнолд Шварценегер.

Истината: Много по-трудно е, отколкото си мислите

Натрупването на мускули като културист или професионален спортист е невъзможно без екстремни и специфични тренировки и специален режим на хранене. Добавянето на повече тежести към вашите тренировки ще донесе само ползи, като например поддържане на мускули с напредване на възрастта, увеличаване плътността на костите, подобряване на метаболизма и ще ви помогне да се чувствате по-силни и самоуверени.

7. Отслабването е основната причина да ходите на фитнес

отслабване

Снимка: iStock

Когато погледнете към съобщенията в реклами за фитнес или тренировъчни програми, първото, което е написано е отслабването. След това идват стягане на тялото и подобряване на метаболизма. Причината е, че обществото все още не може да приеме по-закръглените тела и се държи към тях с пренебрежение и дори подигравка. Именно затова отслабването се е превърнало в по-важна част дори от здравето, което е огромна грешка.

Истината: Има много повече причини да тренирате

Като започнем с физическото и психическото здраве, по-добър сън и насладата от това да изразходваме енергия и да се запознаваме с нови хора. Здравето е много по-важно от номера на дрехите ви. Той със сигурност ще се промени, ако спазвате здравословен начин на хранене и следвате правилен тренировъчен режим с почивки и упражнения, подходящи за вас. Резултатите сами ще дойдат, ако се грижите за тялото и ума си.

8. Мускулите стават мазнини, когато не тренирате

отслабване, кантар,

Снимка: iStock

Още един голям мит, в който не трябва да вярвате. Отивате на почивка и постоянно си мислите, че плочките на корема и мускулите в ръцете ви ще се превърнат в мазнини? Не го правете, защото не е вярно. Те все още са там и са готови да ги атакувате отново, когато се завърнете в залата.

Истината: Мускулите се свиват, но не изчезват

Мускулите растат, когато тренирате със силови упражнения. Когато спрете, те просто стават по-малки. Това е. Когато прекратите тренировките за определен период от време, трябва да адаптирате начина си на хранене към новия режим. По този начин ще поддържате формата си, дори и да не посещавате залата няколко седмици. Повишаването на приема на калории, когато тренирате, е необходимо, за да може тялото ви да се справи с натоварването.

9. HIIT тренировките са по-добри

HIIT тренировки

Снимка: iStock

HIIT тренировките станаха доста популярни през последните години, което кара хората да вярват, че трябва да ги включат във всяка своя сесия. Според множество инфлуенсъри, десетки бърпита и натоварено кардио ще ви осигурят по-бързи и ефективни резултати.

Истината: Нискоинтензивните тренировки също вършат работа

Въпреки че няма нищо лошо в това да предизвиквате себе си, ако не си почивате достатъчно и не правите правилно упражненията, може да се нараните сериозно. Започнете да включвате тренировки с ниска интензивност, за да усетите тялото и начина му на движение. Така ще разберете възможностите и мобилността си, за да изберете най-добрата рутина за вас.

10. Клековете и тичането нараняват колената

HIIT тренировки

Снимка: iStock

Много хора страдат от проблеми в колената на ранна или по-късна възраст. В опит да предотвратят това, някои треньори предупреждават клиентите си да не тичат или клякат. Това дава лоша слава на двете упражнения и повечето хора започват да ги мразят и да ги пропускат.

Истината: Няма лоши упражнения

Няма лоши упражнения, но има такива, за които тялото не е подготвено. Хората получават болка в коленете, ако тичат прекалено много, клякат неправилно или с повече тежести от необходимото. Ако някое упражнение ви предизвиква болка, трябва да го спрете. Това обаче не означава, че вашият приятел също трябва да го спре. Слушайте тялото си, а не какво ви казват хората.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари