IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 храни, които ще ви изпълнят с енергия след тренировка

11 март 2021 08 30

Фитнес треньори и диетолози споделят своите съвети

Снимка: Pexels

Независимо дали тренирате като Меган Маркъл или като професионален спортист, храната, която консумирате след това е изключително важна. Когато се върнете у дома след фитнес или пък приключите тренировката вкъщи, имате нужда от хранителни вещества, за да заредите отново тялото си.

Според диетолози и професионални треньори, трябва да планирате тренировките си така, че те да приключват точно преди хранене. Упражненията преди закуска, обяд или вечеря ви помагат да се храните по-здравословно и по-питателно. Но ако решите да хапнете нещо леко, експертите се съгласяват, че протеините и въглехидратите са най-добрият вариант.

Ето какво е добре да ядете след тренировка

Твърдо сварени яйца и препечен хляб

пържени яйца,

Снимка: Pixabay

Диетологът Уорън Бет казва пред Insider, че яйцата и препеченият хляб могат да ви помогнат да се възстановите по-бързо. Това е лека закуска, комбинирана с протеини, които са ви нужни за мускулите. Здравословните въглехидрати пък ще помогнат да попълните запасите си от енергия, които сте изгорили по време на тренировката. Според Бет, най-доброто време за консумация на тази лека закуска, е в рамките на 30 минути след приключване на тренировката.

Фъстъчено масло и ябълка

По време на тренировката мускулите изразходват запасите си от гликоген и след това тялото ви се опитва да ги възстанови. Правилната храна след това може да помогне в този процес. „Опитайте каквото и да е, което ще ви държи сити до следващото хранене“, казва фитнес треньорката Карли Роуена пред Insider. Тя допълва, че закуски като фъстъчено масло и ябълки ускоряват обновяването на гликогена и инициират изграждането на мускули.

Банани

банани Pixabay

Снимка: Pixabay

Много хора смятат, че бананът е вреден, когато искате да отслабвате. Всъщност той може да ви достави необходимата енергия, с която да продължите тренировката си. Освен това, плодът е много полезен и след изтощителни упражнения, като ви помага да презаредите батериите. Благодарение на голямото количество калий, бананът предотвратява схващания и спомага за хидратацията.

Ядки

Треньорката Кейти Дънлоп казва, че ядките се абсорбират бързо от тялото и осигуряват аминокиселините, от които то се нуждае за възстановяване и изграждане на мускулите. Освен това, в тях има и протеин, който е полезен за енергията и следващата ви тренировка.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари