IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога е по-добре да тренирате – сутрин или вечер?

11 март 2022 08 30

Разберете какви са предимствата да спортувате в началото или в края на деня

Istock

Istock

В света на фитнеса няма кой знае колко спорно съперничество между тези, които спортуват в ранни зори и тези, които са на тренировъчна вълна след залез слънце. Изборът кога да спортувате наистина зависи от това дали сте ранна или по-скоро нощна птица.

Тренировките и в двете части на деня са полезни и резултатни, но все пак фитнес експертът Джилиан Майкълс (създател на приложението The Fitness) и Крис Уинтър, доктор по медицина, невролог, споделят своята мъдрост по темата. По-долу те излагат предимствата на двата вида тренировки, според своите знания.

Тренировката сутрин си има своите предимства, разбира се. Но има и предимства в това да бъдеш по-активен вечер. Ето и какви са плюсовете и минусите на това да спортувате в началото или в края на деня

Ползите от сутрешната тренировка (ако се събуждате преди изгрева, то този списък с предимства за вас ще е още по-дълъг).

1. Вероятно ще бъдете по-последователни


Колко последователни сте във вашата фитнес тренировка зависи от това колко сте упорити и с колко време разполагате. Но най-общо казано е по-лесно да останете фокусирани със сутрешен фитнес режим. Помислете за това: през деня могат да изскочат много неща, които да провалят плановете ви за вечерна тренировка, независимо дали става въпрос за допълнителна работа, семейни задължения или импровизирани социални планове. Ако обичайната ви тренировка се пада след 18:00 часа има вероятност да изберете питие с приятели пред това да се потите във фитнеса. Тренировката сутрин означава, че вече сте отметнали това от списъка си със задачи за деня и няма да е нужно да се притеснявате за изкушения, които ще ви пречат по-късно.

2. Алкохолът е по-малко вероятно да попречи на вашите резултати

Говорейки за алкохол, сигурно сте наясно, че той може да попречи на вашите фитнес цели. Когато се консумира веднага след тренировка, алкохолът затруднява възстановяването на тялото от упражненията. А когато не се възстановявате адекватно от тренировката си, всъщност не извличате всички възможни ползи от нея. Добрата новина за трениращите сутрин е, че обикновено е минало достатъчно време след тренировката им до питието им след работа – коктейл, чаша вино или бира, и то няма да попречи на възстановяването или напредъка им.

3. Вашият фокус през останалата част от деня може да се подобри


Много изследвания показват, че спортът в началото на деня може да помогне за подобряване на фокуса ви през останалата част от деня. Умерените сутрешни тренировки довеждат до увеличаване на серумния мозъчен невротрофичен растежен фактор (молекула, важна за паметта и ученето), както и работната памет (временно съхранение и използване на информация), според много проучвания.

4. Може да отслабнете повече

Има достатъчно много причини да тренирате редовно, които нямат нищо общо с отслабването. И все пак ако загубата на тегло е цел за вас, по-добре е да тренирате сутрин. Различни проучвания показват, че хората, които тренират преди обяд, могат да отслабнат повече.

5. По-малко вероятно е да повлияе на съня ви

Включването на упражнения във вашата рутина по всяко време на деня ще ви помогне за по-качествен нощен сън, особено ако сте водили по-заседнал начин на живот доскоро. И все пак сутрешните тренировки са за предпочитане в това отношение, защото вечерният спорт може да ви тонизира и по-трудно да ви се доспи. Доказано е, че ако тренировката ви е твърде близо до времето ви за лягане може да попречи на способността ви да заспите. Това е така, защото тренировките могат да предизвикат прилив на хормони (като адреналин и кортизол), които могат да ви оставят с прилив на енергия.

Предимствата на вечерните тренировки:

фитнес

Снимка: Istock

1. Ще сте по-бдителни и енергични

Ако имате чувството, че ходите насън на бягащата пътека, когато тренирате сутрин, то това няма да ви се случва, ако тренирате вечер. Ако човек не се е наспал достатъчно, неговата физическа координация и издръжливост страдат, което е по-характерно за ранните сутрешни упражнения. Това пък може потенциално да доведе до травми и наранявания. Освен това ако тренирате вечер, ще имате цял ден, за да заредите тялото си с храна и кофеин, и да изградите нивото на бдителност и енергия, от които се нуждаете, за да е качествена тренировката ви.

2. Ще се освободите от стреса

Доказано спортът действа като антистрес терапия, а вечерната тренировка ни помага да премахнем част от напрежението, което сме натрупали през целия ден.

3. Вашата тренировка може да е по-добра или по-дълга

Изследванията показват, че може да имате по-дълги и по-силови тренировки по-късно през деня, отколкото сутрин. Според различни проучвания хората демонстрират по-добро представяне в спорта вечер. Защото основната им телесна температура се е повишила, за разлика от сутрин, когато основната телесна температура е най-ниска.

4. Вероятно ще имате повече опции за компания

По-лесно е да намерите приятел, който желае да тренира с вас след 17:00 часа в сравнение с такъв, който ще е готов да се види с вас за джогинг в 5:00 часа сутринта. Освен това е по-малко вероятно вие или вашият приятел да отложите тренировката, защото някой от вас се успал.

Заключение:

Няма подходящ или неправилен момент за тренировка. Спортът винаги е полезен, така че включете го в ежедневието си, когато графикът ви го позволява. Ако пък имате лукса да тренирате по всяко време на деня, опитайте варианта „проба – грешка“. Така ще разберете как тренировките в различни часове на деня ви карат да се чувствате. Има хора, които не могат да се съсредоточат преди сутрешното си кафе, други, които имат повече енергия вечер, трети, които се чувстват сутрин по-фокусирани и мотивирани за спорт, четвърти, които са твърде уморени вечер и т. н.

Запомнете само: Най-доброто време от деня за тренировка е едно и също време, поне три пъти седмично. След като решите да включите спорта във вашия график, придържайте се към едни и същи часове от деня, за да си изградите фитнес рутина, която ще ви е по-трудно да нарушавате.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари