IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тренировка 12/3/30 – защо е популярна и ефективна ли е?

30 януари 2022 15 00

Предизвикателството, разбира се, се появи в социалната мрежа TikTok

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Десетки нови и интензивни тренировки намериха своя дом в социалната мрежа TikTok. От популярни танци до предизвикателства за лицеви опори, изглежда, че няма край на фитнес клиповете, които се появяват в телефоните на милиони потребители. Дори знаменитостите започнаха да се забавляват докато тренират, включително Хилари Дъф и Кери Ъндърууд.

Но сега има чисто нова сесия за изгаряне на излишните калории – предизвикателството 12/3/30. Създадено от звездата на социалните мрежи и актриса Лорън Хиралдо, това е проста тренировка на бягаща пътечка, която обещава големи резултати. Упражнението вече има повече от 70 милиона гледания в TikTok, а хаштагът #12330challenge има над 18 милиона гледания.

Някои от популярните потребители в приложението само говорят за предизвикателството и това им набавя нови милиони харесвания и гледания. Хубавото на 12/3/30 е, че включва само три стъпки и може да бъде добавено към фитнес рутината на всеки от нас. Много от потребителите на TikTok твърдят, че упражнението ги стимулира да тренират всеки ден. Предполага се, че то също изгаря стотици калории за по-малко от час и дори е помогнало на някои хора да отслабнат.

Но дали методът 12/3/30 наистина работи? Отговорът на този въпрос дават двама лични треньори, които разкриват рисковете и потенциалните ползи от тренировката.

Как работи методът 12/3/30?

Стъпките са лесни. Първо, настройте бягащата пътечка на наклон 12 и задайте скорост от 3 мили в час (4км/ч). След това започнете да ходите в продължение на 30 минути. Това е всичко. Потребителите също така препоръчват да правите тренировката пет дни в седмицата.

Какви са ползите?

Като за начало методът 12/3/30 е цялостна тренировка за долната част на тялото. Според личния треньор Хейли Гот, това е чудесен начин да активирате множество мускулни групи в краката си, включително подколенните, седалищните мускули и прасците.

Тренировката също така е полезна и за здравето на сърдечносъдовата система. Така че, ако текущата ви кардио рутина се нуждае от промяна, методът 12/3/30 може да бъде полезно допълнение. Гот потвърждава твърденията, че упражнението изгаря стотици калории, по-конкретно между 400 и 800. Точният брой, разбира се, ще варира в зависимост от текущото ви ниво на активност.

Освен това упражненията като цяло, включително и тази тренировка, могат да помогнат за поддържането на имунната ви система и да ви помогнат да спите по-добре.

Води ли до отслабване?

Според Гот, е напълно вероятно, въпреки че тя подчертава, че всяка загуба на тегло от метода 12/3/30 ще варира от човек до човек. Важно е също да се отбележи, че отслабването изисква най-вече правилно хранене и калориен дефицит.

„Сърдечният ритъм на всеки е различен. Така че в крайна сметка, ако се опитвате да губите мазнини, тогава трябва да обърнете внимание на личните си зони на сърдечен ритъм“, казва Гот пред Women's Health. Зоните на пулса показват колко бързо трябва да бие сърцето ви по време на различни видове упражнения за най-ефективната тренировка.

Все пак Гот казва, че е добре да включите метода 12/3/30 в седмичната ви рутина, защото той наистина може да ви донесе допълнителна полза.

Какви са рисковете?

Тази тренировка не е за всеки. „Ходенето по стръмен наклон наистина може да влоши долната част на гърба. Така че е важно да обръщате внимание на стойката си“, казва Гот. Тя също така подчертава, че е от решаващо значение да използвате собствената си сила, за да се задържите в правилно положение.

Тъй като наклонът е толкова голям и бягащата пътечка е с равна повърхност, Гейл Макги потвърждава, че това не е тренировка с ниско въздействие. Според нея, тя наистина стресира тялото както в добрия, така и в лошия смисъл.

Гот също така споменава, че методът може да доведе до допълнителни наранявания за всеки с проблеми в бедрото, коляното или глезена. Тя съветва, ако имате проблеми с кръста, да започнете тренировката с по-малък наклон на пътечката. Постепенно може да го увеличавате, но отново трябва да следите какво ви казва тялото и да не се претоварвате.

„Когато започнем да се уморяваме, телата ни естествено ще започнат да компенсират. Тялото започва да разчита на други мускули, за да ви помогне да се справите с болката и умората“, обяснява Гот. Това може да натовари тези мускули и да причини дискомфорт или промяна в скоростта ви на ходене. Така че, ако усещате някакви болки извън обичайната си умора след тренировка, помислете за намаляване на наклона на бягащата пътечка, починете си малко или разтегнете добре мускулите.

Гот изключително много насърчава разтягането. „Тъй като изтощавате краката си в продължение на 30 минути, дълбокото разтягане след това е много важно“, казва тя пред Women's Health. Препоръчва да се съсредоточите върху флексорите на бедрата, като направите няколко напада или статични разтягания.

Ефективен ли е методът 12/3/30?

Според Гот, отговорът на този въпрос зависи от вашите цели. Все пак пет дни в седмицата може да са малко претоварващи. Треньорите смятат, че следването на метода два или три пъти в седмицата, комбиниран с други видове тренировки, е напълно достатъчно.

Докато си почивате от бягащата пътечка, Макги препоръчва интервални тренировки, тренировки с тежести или дори плуване. Потърсете малко разнообразие, тъй като бягащата тренировка 12/3/30 тласка тялото само към един вид движение.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари