IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

От супи до десерти – полезните храни за есента

27 септември 2025 15 00

И как да ги ядете

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Когато листата започнат да падат, намалява и съпротивата ми към всичко топло, сърдечно и успокояващо. Но всяка година червата ми (като момиче с болки в корема) ми напомнят, че уютните желания невинаги ме обичат. Разбира се, има утеха в гювечите и известна радост в това да заредите количката си с всяка сезонна стока от рафтовете на супермаркета. Но цялото това богатство може да остави храносмилането ви да се чувства... не особено празнично. Положителното? Есенните продукти са по същество златна мина за здравето на червата. От пълни с фибри кореноплодни зеленчуци до естествено ферментирали основни продукти, можете да се насладите на комфортни храни, които имат изискан вкус, но все пак подпомагат храносмилането.

Това е вашето ръководство за есенни храни, полезни за червата, и най-лесните начини да им се наслаждавате през целия сезон.

Супи и яхнии

крем супа

Снимка: iStock

Ако представата ви за есен се върти около къкрещи тенджери с успокояващи душата вкусове, имате късмет. Есента бележи началото на сезона на супите и правилните съставки могат да свършат двойна работа – да ви затоплят и да подкрепят здравето на червата.

Моркови – сладки и богати на фибри, те са идеални печени или смесени в кремообразна супа с джинджифил (подправка, известна с това, че облекчава храносмилателния дискомфорт).

Киноа – бърза за приготвяне и богата на фибри. Идеална е за приготвяне на зеленчукови супи с допълнителен вкус.

Тиква Бутернут – богата на бета-каротин и пребиотични фибри. Печете я, пасирайте я или я нарежете на кубчета за яхния. Бонус точки за добавяне на подправки като куркума или кимион, които помагат за успокояване на възпалението и подпомагат храносмилането.

Леща – растителен супергерой, богат на фибри, устойчиво нишесте и протеини. Накиснете я преди готвене, за да я направите по-лесна за храносмилане. 

Мисо – ферментирала соева паста, която носи полезни за червата пробиотици и дълбок умами вкус. Разбъркайте една лъжица в супата накрая за допълнителни ползи, без да губите полезните съставки. 

Лесна идея: Пригответе голяма тенджера супа от моркови, джинджифил и мисо в неделя и я сервирайте върху киноа или кафяв ориз през цялата седмица. Добавете малко кефир или кисело мляко за кремообразен, богат на пробиотици завършек.

Вкусни гарнитури

салата, есен

Снимка: iStock

Да, можете да накарате зеленчуците си да правят нещо повече от това просто да „седят до протеина“. Тези сезонни предложения са едновременно вкусни и полезни за червата – и са перфектната основа за ястия в купа и зърнени салати.

Брюкселско зеле – печете до хрупкавост с балсамов оцет. За по-добро храносмилане, опитайте да го поръсите със смес от олио и чесън.

Цвекло – земно, цветно и богато на фибри и антиоксиданти. Нарежете на тънки ивици за витаминозна салата или пък го изпечете на кубчета и добавете към цитрусови плодове за допълнителни храносмилателни ензими.

Къдраво зеле – добавете към него зехтин и лимон, за да намалите горчивината. Лимонът също така помага за увеличаване на усвояването на желязото и улеснява храносмилането.

Обилни зърнени салати – комбинирайте печено цвекло или тиква с къдраво зеле и зърно по ваш избор за засищаща гарнитура, която всъщност е и полезна за червата. 

Лесна идея: Изпечете голяма тава брюкселско зеле, тиква и цвекло в началото на седмицата. Разбъркайте ги в купичка със зърнени храни, отгоре сложете кисело зеле или кимчи за пробиотичен плюс и завършете с дресинг на основата на кисело мляко.

Сладки изкушения

оризов пудинг

Снимка: iStock

„Полезно за червата“ не означава да се сбогувате с десерта – става въпрос за това да правите замени, които задоволяват както вашия апетит за сладко, така и вашата система.

Ябълки + круши – богати на пектин – вид разтворими фибри, които подхранват чревните бактерии. Печете с канела и джинджифил за уютно, полезно за храносмилането лакомство.

Тиква – есенен основен продукт, пълен с пребиотични фибри и витамин А. Добавете тиквено пюре към овесени ядки, палачинки или оризов пудинг за кремообразна текстура и фина сладост.

Оризов пудинг – като стана дума, оризовият пудинг обикновено се приготвя с бял ориз, който е нежна, лесносмилаема основа. Опитайте версия на тиква с пекан със затоплящи подправки като кардамон или индийско орехче за допълнителни успокояващи червата ползи.

Семена от чиа – когато се накиснат, те се превръщат в богат на фибри пудинг, който подпомага храносмилането. Разбъркайте какао на прах, портокалова кора или канела за есенен вкусен десерт.

Кисело мляко или кефир – добавете го в рецепти, където се изисква сметана или мляко. Така ще осигурите кремообразна текстура и живи култури, които насърчават здравето на червата. 

Лесна идея: Изпечете резени ябълка с овесени ядки, семена от чиа, канела и лъжица кефир или кисело мляко за десерт, който може да се използва и като закуска. 

За още здравословни съвети последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари