IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Позитивизъм по време на пандемия: Какви са добрите новини около коронавируса?

20 март 2020 10 55

Малко са, но има и такива

*tutto andra bene - всичко ще бъде наред. Снимка: iStock

Коронавирусът се настани трайно в целия свят. Всеки един континент, без Антарктида, вече страда от коварната болест и се опитва да се справи с нея. Местните правителства налагат различни мерки, за да спрат разпространението на COVID-19 и донякъде успяват да се справят с трудната задача.

Информацията в момента е почти на всеки час и съдържа броя на заразените по света и у нас, какво трябва да се направи, за да премине кризата и как обществото трябва да бъде по-дисциплинирано в този момент.

коронавирус Pixabay

Снимка: Pixabay

Някъде там, между морето от лоши новини, се вмъква и по някоя добра, която ни служи като светлина в тунела. Тя обаче рядко се забелязва от хората и остава като глас в пустиня. А именно в този момент повече от всичко имаме нужда от малко позитивизъм, който да ни разведри и да ни разсее от трудното време, в което се намираме.

Затова сега е време за добрите новини, свързани с пандемията от коронавирус!

Континентален Китай, откъдето първоначално тръгна заразата, постепенно започва да си стъпва на краката. В продължение на няколко дни там се съобщава за много малко нови случаи, които са по-скоро придошли от чужбина.

Преди повече от седмица Ухан затвори и последната си временна болница, в която бяха настанени заразените с COVID-19. Градът беше най-голямото огнище и първият случай беше намерен именно там. Причината за затварянето на лечебните заведения е, че няма хора, които да бъдат приемани.

Дни по-късно едно от най-гледаните клипчета в интернет беше на китайски медици, които свалят защитните си маски, показвайки, че борбата с коронавируса е към своя край. Китай ще изпрати останалото си защитно оборудване към Европа, която в момента е в пика на заразата. Към Стария континент ще тръгнат 2 млн. хирургически маски, 200 хиляди защитни маски тип N-95, както и 50 хиляди теста за откриване на коронавирус. 

За да станат новините от Китай още по-добри, властите там съобщиха, че един от излекуваните пациенти е 103-годишна жена. Тя се е възстановила след 6 дни медицинска грижа в болница в Ухан и се превърна в най-възрастният човек, излекуван от COVID-19.

Намерихме ли ваксина?

Все още не, но много от учените твърдят, че сме съвсем близо до подобен успех. САЩ, Русия, Китай и страни от ЕС се опитват да открият точната формула, с която да победим вируса. 

Според различни медии, в Русия вече са започнали тестовете върху животни, а в САЩ започна и първото клинично тестване на ваксина. В него са се включили около 45 доброволци в добро здраве на възраст между 18 и 55 години. Изследването ще трае около 6 седмици.

коронавирус Pixabay

Снимка: Pixabay

Наскоро беше съобщено, че лекарството „Фавипиравир“ дава обнадеждаващи резултати за лечение на COVID-19. То е разработено от японска компания и се определя като противогрипно средство. През февруари са били започнати клинични тестове с него в Ухан и Шендженза, а на 17 март Пекин оповести положителни резултати.

Италия, която е най-засегнатата държава в Европа и вече има повече жертви на коронавирус дори и от Китай, също оповести, че има успех при използването на лекарство срещу заразата. 

Говорител на болница в Генуа твърди, че медиците там са успели да излекуват 79-годишен мъж с положителна проба. Създаденото лекарство е било използвано първоначално за лекуване на ебола и е разработено от американски учени.

Планетата си почива

В момента светът се намира в социална изолация. Много от хората са помолени да стоят по домовете си и да работят от вкъщи, ако е възможно. След като тази тактика беше приложена в Китай, сателитни снимки показаха, че замърсяването на въздуха значително се е понижило, а в някои градове е напълно изчезнало.

Такава тенденция се наблюдава и в Европа. От космическата агенция на Стария континент разпространиха снимки, на които се вижда намаляване на емисиите на азотен диоксид във въздуха над Италия. 

Мерките доведоха и до положителни резултати и във Венеция. Местните разказват, че емблематичните канали в града вече са с по-чиста вода, а вътре могат да бъдат забелязани много повече риби от обикновеното, а някъде дори се появиха лебеди и делфини. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DayDream Beauty (@brookesdaydreambeauty) on

Всички тези новини ни показват, че има изход от кризата. За да стигнем по-бързо до него и с по-малко жертви, трябва да бъдем отговорни и да останем колкото се може повече вкъщи. 

И помнете, че нощта е най-мрачна точно преди зората, а зората съвсем скоро ще настъпи.

*Тutto andra bene - всичко ще бъде наред.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари