IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемия! 4 филма, в които човечеството побеждава вируса

16 март 2020 14 30

#Останисивкъщи и гледай някой от тях

Снимка: iStock

В момента светът е поставен под карантина. Пандемията от коронавирус ни наложи да си останем по домовете и да минимализираме социалните контакти. Трудно звучи, но не е невъзможно.

Във времена като тези е важно да запазим спокойствие и да спазваме всяка препоръка, дадена ни от властите. Ако имаме възможност, е добре да работим от вкъщи и да не излизаме често навън. Ако сме болни, да позвъним на личния си лекар, но да не отиваме директно в кабинета му.

Стоенето вкъщи обаче плаши много от нас. Свикнали сме да се разхождаме, а времето навън става все по-хубаво и ни примамва да излезем. Но не трябва. Вместо това може да се насладим на някой хубав филм със семейството, който да ни вдъхне малко доза кураж.

Хубавата новина е, че Холивуд отдавна се занимава с направата на апокалиптични филми, а пандемията е централна тема в някои от тях. Някои от тях имат наистина ужасяващ край, но в момента се насочваме към по-оптимистичните. Тези, в които добрите побеждават накрая и всеки един малък, гаден паразит е победен и оставен в миналото.

Ето топ 4 на филмите, които ще ви вдъхнат кураж по време на пандемия:

Щамът Андромеда

Когато искате да стигнете до началото на един вирус и да разберете как се е създал, ви трябва пълната подкрепа на правителството, което да ви позволи да прекосите границите и да се озовете на мястото на катастрофата.

Именно затова разказва и филмът „Щамът Андромеда“, който е адаптация на едноименния роман на Майкъл Крайтън. Сателит се разбива в градче в Ню Мексико и убива всички жители, освен новородено бебе и бездомник.

Учените, изпратени да изследват катастрофата, откриват бързо убиващ извънземен патоген, който моментално втвърдява кръвта на жертвите си. За щастие, правителството е подготвено за такъв сценарий и успява да се справи със ситуацията.

Зараза

Заразена с вирус маймуна се внася нелегално от Заир в САЩ и заразява работник в калифорнийска лаборатория, след което е пусната да живее сред природата. Историята се прикрива от американското правителство докато най-добрите учени по света се опитват да се справят с вируса и да намерят лек.

Режисьор е Волфанг Питърсън, а филмът показва как човечеството се мобилизира, за да предотврати разпространението на заплаха, подобна на еболата. „Зараза“ събира на едно място Дъстин Хофман, Рене Русо, Морган Фрийман, Доналд Съдърланд, Кевин Спейси, Куба Гудинг Джуниър и Патрик Демпси.

Аз съм Легенда

Генетично модифициран вирус, предназначен за лечение на рак, е причината за масовата гибел на човечеството и неговото почти напълно заличаване от лицето на земята през 2009 г. Последствията от заразяването с него са катастрофални за хората, като ги превръща в опасни агресивни убийци с животинско поведение. 

За щастие незначителен процент от хората имат естествена имунна защита от него. Един от тях е Робърт Невил (Уил Смит) – военен вирусолог, живеещ в напълно опустелия Ню Йорк през 2012 г. Той се опитва да намери лек за вируса в лаборатория в собствения си дом, изправяйки се пред предизвикателството да спаси човешкия род от изчезване.

Заразяване

Марион Котияр, Кейт Уинслет и Дженифър Ел обединяват сили, за да се борят срещу вирус, застрашаващ цялото световно население. Тук ситуацията е доста подобна на сегашната, тъй като заразата се предава от животни на хора, точно както и Covid-19. 

Режисьорът Стивън Содербърг пресъздава точно реакцията на здравните и правителствените власти на всеки отделен етап от пандемията. Разбира се, в „Заразяване“ има от всичко – масова психоза, конспирации, бързо разпространение в света заради неспазване на правилата. 

Към трите дами, които влизат в главните роли на учени, борещи се с вируса, във филма ще видите още Мат Деймън, Гуинет Полтроу и Джъд Лоу. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари