IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Култура по време на пандемия: Кои музеи можем да разгледаме онлайн?

17 март 2020 12 30

#ОстаниСиВкъщи и се наслади на световното изкуство виртуално

Снимка: iStock

Социалната ни изолация започна само преди няколко дни, а вече ни липсва всяко едно камъче отвън. Иска ни се всичко това да приключи колкото се може по-бързо, за да се върнем към нормалния си начин на живот – да пътуваме, да се срещаме с приятели, да се разхождаме и да се наслаждаваме на природата.

Коронавирусът ни принуди да седим вкъщи, а много от културните събития и концерти бяха отменени за неопределено време. Музеите и галериите пък затвориха врати, но това не означава, че не можем да се насладим на тяхното изкуство от дома си.

Благодарение на технологиите, в момент на пандемия и социална изолация можем отново да разгледаме едни от най-красивите експозиции. Този път ще ни се наложи да го направим от вкъщи, удобно седнали на дивана. Не звучи лошо, нали?

Ето някои от най-известните музеи и галерии, които може да посетите онлайн.

Лувъра, Париж

Един от най-големите музеи в Европа, съхраняващ около 400 хил. творби, предлага повече от 150 хил. от тях онлайн. Макар на живо картината на Леонардо да Винчи – Мона Лиза – да не може да се доближава, то в онлайн платформата на музея можете направо да я „свалите“ от стената. Дори имате възможност да я обърнете, за да видите как дървото се е запазило повече от 500 години.

Виртуална обиколка можете да направите тук.

Музеят на историята и изкуствата, Виена

Тук ще видите едни от най-добрите колекции от европейското изкуство, които се намират в столицата на Австрия. Дигиталната обиколка ви позволява да разгледате всяка една галерия на 360 градуса.

Виена, istock

Снимка: iStock

Благодарение на проекта Google Art можете да се запознаете с някои от най-големите шедьоври на музея, сред които са „Разпятието“ на Рогир ван дер Вейден от 1445 г. Едно от скритите богатства, които можете да откриете, е т. нар. „кабинет на любопитството“ с повече от 2 200 исторически предмета.

Виртуална обиколка можете да направите тук.

Музеят на изкуствата „Метрополитън“, САЩ

Най-големият музей в Америка представя на своя сайт 400 хил. творби. Освен дигитална обиколка на всички галерии, може да се присъедините към групите за търсене на 11 съкровища от Втората световна война.

Метрополитън iStock

Снимка: iStock

На сайта също така са показани най-новите творби и имате възможността да разгледате галерия 634, която е запазено място за множество концерти.

Виртуална обиколка на музея можете да направите тук.

Прадо, Испания

Испания е втората най-засегната от коронавируса европейска държава след Италия. Там жителите вече са под строга карантина и всичко е затворено с изключение на аптеки и хранителни магазини.

Прадо istock

Снимка: iStock

За щастие на испанците и туристите, музеят „Прадо“ предлага онлайн обиколка, която ще ви позволи да разгледате шедьоврите на Гоя, Ел Греко и Веласкес. С един клик ще видите съдържанието на музея, събрано в много клипове и 228 аудиогида.

Виртуална обиколка може да направите тук.

Пинакотека ди Брера, Милано

Това е най-голямата галерия в Милано с над 500 ренесансови картини. Тук ще намерите творби от Мантена, Джовани Белини, Браманте и Караваджо. Тъй като няма как в момента да летите до Милано, то онлайн обиколката е много удобна, за да обогатите своята култура.

Картините в залите са подредени на два принципа – според хронологията и чрез принадлежност към една от школите по живопис (лобардска, венецианска или тосканска).

Италия istock

Снимка: iStock

Виртуална обиколка може да направите тук.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари