IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МИТ: Задържането на дъха за 10 секунди е тест за коронавирус

18 март 2020 12 30

И още няколко мита за болестта, разпространяващи се в мрежата

Снимка: Pixabay

Колкото и невероятно да звучи, не всичко в интернет е 100% истина. Мрежата ни дава огромно количество информация и ни помага да сме информирани за случващото се не само в нашата държава, но и за това, което става по света.

Въпреки това, някои от източниците не са проверени и не са никак достоверни. Затова внимателно трябва да разберем на кои сайтове и агенции може да вярваме и да черпим информация само от тях.

Сега на преден план е пандемията от коронавирус и тя също не беше подмината от фалшиви новини. Тъй като много от симптомите на заболяването се припокриват с тези на обикновен грип, много малко хора могат да разпознаят кога наистина са заразени с опасния вирус.

коронавирус, предпазна

Снимка: iStock

В интернет се появиха информации, че може сами да се тестваме с няколко „прости теста“, които да направим вкъщи и да разберем дали сме болни от COVID-19. Един от тези начини беше публикуван в социалните мрежи и много хора се хванаха и започнаха да го разпространяват сред близки и приятели.

Става въпрос за тест, в който човек трябва да задържи дъха си за 10 секунди. Ако успее да го направи без да се закашля, това показвало, че нямаме коронавирус. Публикацията се разпространяваше из Фейсбук, Туитър и дори достигаше до хората чрез личните им имейли.

За да бъде още „по-достоверна“ информацията се твърдеше, че учени от Станфорд препоръчват този метод. Всичко това обаче беше отречено от университета, а говорителят на медицинската катедра в учебното заведение Лиса Ким казва пред CNN, че „твърдението е напълно невярно“ и дори е опасно.

Д-р Робърт Атмар, който се занимава с инфекциозни болести, разбива още няколко мита, свързани с лечението на коронавирус.

МИТ: Пиенето на вода ще ви предпази от коронавирус

Появи се твърдение, че недостатъчното пиене на вода може да направи организма по-податлив към коронавирус. Човекът, който е направил този извод казва още, че трябва да пиете вода на всеки 15 минути, за да прокарате вируса през гърлото си и да го отведете до стомаха, където киселините ще го убият.

Всъщност, това не е вярно. Според д-р Атмар, няма сведения за подобни свойства на водата. Той допълва, че хората дишат и през носа, което също може да се превърне в начин за навлизане на вируса в организма.

МИТ: Гаргара със сол и вода ще ви спаси от коронавирус

Според този „факт“ хората трябва да си правят гаргара с топла вода и сол, за да убият коронавируса, ако евентуално са се заразили. Публикацията твърди, че топлата вода пречи на разпространението на микробите и така организмът се справя със заразата.

Д-р Атмар казва пред CNN, че са правени подобни изследвания за свойствата на топлата вода срещу други респираторни вируси, но резултатите не са били положителни. Той напълно отхвърля твърдението, че високата температура на водата убива тези заболявания.

МИТ: Ако задържите дъха си за 10 секунди, значи сте здрави

„Поемете си дълбоко въздух и го задръжте за 10 секунди. Ако успеете да го направите без да се закашляте и да усетите стрес или стягане в гърдите, значи нямате коронавирус“. Това беше един от най-публикуваните постове в последните няколко дни в социалните мрежи.

Много хора повярваха, че така ще успеят да си направят лесен тест за заразата дори и вкъщи, но д-р Атмар е тук, за да ги разочарова. Той е категоричен, че методът със задържане на дъха е „напълно неверен“.

коронавирус Pixabay

Снимка: Pixabay

Експертът споделя, че ако човек има вирусна инфекция, ще му бъде трудно да си поема дълбоко въздух без да кашля, защото дихателните пътища са раздразнени. „Това, че можете да си задържите дъха за 10 секунди, не означава, че нямате коронавирус“.

МИТ: Ако имате запушен нос, е само настинка

Твърдението е, че ако имате запушен нос и образувате храчки, това означава, че сте настинали. Добавя се, че коронавирусът е придружен от пневмония и суха кашлица, но без запушен нос.

Това е само наполовина вярно. Запушеният нос е признак на грип, алергия или други заболявания, но COVID-19 също може да образува храчки. Много от пациентите страдат от суха кашлица, но при други може да се появи и влажна такава.

За да се предпазим от коронавирус за момента е добре да ограничим социалните контакти. Правителството ни призовава да си седим вкъщи, за да може да се справим с тази пандемия колкото се може по-бързо.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари

анонимен ( преди 3 години )
10те и повече секунди са за установяване на евентуална пневмония не на ковид
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар