IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирус – отговори на най-често задаваните въпроси

12 март 2020 10 30

Обявиха го за пандемия

Pixabay

След като случаите на заразени и починали от коронавирус в световен мащаб се увеличиха, Световната здравна организация (СЗО) го обяви за пандемия.

Новото заболяване се разпространява с бързи темпове подобно на свинския грип през 2019-а. Въпреки множеството информационни материали на здравните власти, много хора все още не са наясно какво представлява то и кои са най-големите рискови групи сред населението. При това има много източници в интернет, които не са достоверни и само всяват допълнителна паника с погрешните си твърдения.

Tialoto.bg подбра полезна информация по най-често задаваните въпроси, свързани с коронавируса. Тя ще ви трябва, за да си изясните някои неточности и да вземете по-сериозни мерки, за да предпазите вас и семейството си:

1. Какво е COVID-19?

COVID-19 представлява заболяване, причинено от нов щам на коронавирус, който до момента не е бил открит при хората. За първи път той е идентифициран в Китай в края на 2019 г.

2. Кои са най-често срещаните симптоми?

covid 1

Pixabay

COVID-19 причинява:

– мускулни болки;
– хрема;
– възпалено гърло;
– кашлица;
– висока температура;
– отпадналост.

Пневмония и затруднения в дишането може да се появят като усложнения при някои рискови групи, обясняват специалистите от СЗО.

Инфекцията, причинена от коронавируса в организма, може да доведе и до смърт, което потвърждават много от случаите в различните страни.

грип, жена,

Pixabay

3. По какъв начин се разпространява коронавирусът?

Когато човек има близък контакт със заразен, той лесно може да хване COVID-19. Кашляйки и кихайки насреща му, болният отделя секрети, които предават вируса. При вдишването или попадането им по кожата, те се разнасят и причиняват инфектиране.

4. Кои са най-застрашени?

– възрастни хора;

– лица с хронични заболявания;

– хората със съпътстващи заболявания – с по-голям риск;

corona, covid-19
Pixabay

5. Какъв е инкубационният период на коронавируса?

Тъй като COVID-19 е ново заболяване, няма специфично лечение за него. Лекарите могат да осъществяват само поддържаща грижа.

7 неща, които трябва да знаем за антибактериалните гелове

Инкубационният период – времето от контакта с болния до появата на симптоми се изчислява от 2 до 12 дни. По данни на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията, някои хора могат да предават вируса без дори да имат някои от гореизброените симптоми.

Как да си направим дезинфектант вкъщи?

Според препоръките на световните здравни власти, ако имате остра респираторна инфекция, характеризираща се с внезапна поява на кашлица, възпалено гърло или затруднено дишане, е добре да потърсите медицинска помощ и се изследвате за коронавирус.

Кои са най-мръсните предмети, до които се докосваме всеки ден?

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари