IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 неща, които трябва да знаем за антибактериалните гелове

11 март 2020 14 30

Кое са митове и кое е истина?

7 неща, които трябва да знаем за антибактериалните гелове

Личната хигиена на ръцете е една от най-важните практики, които трябва да изградим като навици.

Особено важна роля в нея заема хигиената на ръцете, където неминуемо говорим за често измиване със сапун и ползването на антибактериални гелове.

Важно е да отбележим, че хигиената на ръцете винаги започва първо от доброто измиване със сапун, а едва след като ръцете вече са ни сухи – преминаваме към антибактериалния гел.

Какво трябва да знаем за антибактериалните гелове? Вижте задължителните 7 неща, които трябва да имаме предвид!

1. Само сапун и вода не са достатъчни

Да измиете ръцете със сапун не е достатъчно, за да убиете всички бактерии и вируси. Необходимо е да използвате антибактериален гел СЛЕД като измиете ръцете със сапун. Многобройни изследвания доказват че геловете с алкохолна концентрация между 60% и 95% са най-ефективни в почистването и дезинфекцирането на ръцете. Антибактериалните гелове, които не са на алкохолна основа може да не свършат толкова добра работа за всички видове бактерии и вируси.

2. Важно е правилното използване

За да бъде ефективно дезинфектирането на ръцете трябва да знаем как да използваме антибактериалните гелове. Най-правилно е да поставим количество колкото стотинка върху дланта на едната ръка и след това да разнесем равномерно по целите ръце, докато попие изцяло. Задължително е да покриете всяка част от ръката – първо търкайте дланите, след това между пръстите и накрая разнесете във външната част на ръцете.

ръце

3. Колко са ефективни антибактериалните гелове?

Много проучвания по темата сочат, че антибактериалните гелове са най-добрият вариант за болници, където е най-възможно ръцете ни да бъдат в контакт с вируси и бактерии. Същевременно, ако ръцете ни се измърсят при дейности като спортуване, работа в градината, къмпингуване или ловене на риба, вероятно няма да бъде достатъчно да използваме само антибактериален гел. За тези случаи е абсолютно задължително да използваме първо сапун и вода и след това да дезинфектираме с гел.

ръце

4. Измиването на ръцете убива ли повече микроби, бактерии и вируси в сравнение с дезинфектант?

Отговорът е не. Измиването на ръцете само с обикновен сапун няма да премахне всички микроби, бактерии и вируси. Добре е да се използва антибактериален сапун и след това дезинфектант. Същевременно, използването само на антибактериален гел, без преди това да са измити ръцете със сапун, също не гарантира оптимална защита.

5. Дезинфектантите са само за външна употреба

Едно от най-важните неща, които трябва да знаем е, че антибактериалните гелове на алкохолна основа са само и единствено за външна употреба. Поглъщането им може да доведе до много негативни последици за тялото, опасно е и може да доведе до отравяне.

Антибактериалните гелове трябва да се държат далеч от деца.

6. Кога, как и къде трябва да използваме антибактериален гел?

Антибактериалният гел се използва след като измиете ръцете си със сапун, но често може да бъде използван самостоятелно, когато нямате възможност да измиете ръцете. Това обикновено е, когато сте навън и няма наблизо вода или сапун – тогава използвайте самостоятелно дезинфектант.

Антибактериалният гел може да бъде използван в домакинството, навън преди и след хранене, след ходене до тоалетна, в градския транспорт и т.н.

7. Дезинфектантите на алкохолна основа убиват ли вируси?

Истината е, че дезинфектантите убиват повечето видове микроби, бактерии и вируси. Пренасянето на много зарази може да бъде предотвратено с използването на дезинфектант на алкохолна основа. Дезинфектантите от този тип убиват 99,9% от микробите. Те помагат за предотвратяване на разпространението на заболявания като настинки, вируси H1N1 и други.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари