IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да си направим дезинфектант вкъщи?

13 март 2020 17 50

Предлагаме ви изпитана рецепта с глицерин

IStockphoto

След като се появиха първите случаи на коронавируса в България, дезинфектантите в аптеките и магазините станаха дефицитна стока. Ако имате късмет да намерите антибактериалното средство, то е доста по-скъпо от обичайното, защото търсенето му скочи рязко през последните дни.

За предпазване от вируси, лекарите препоръчват старателно миене на ръцете с топла вода и сапун, както и използването на дезинфектант. Но какво да правим, ако не можем да открием антибактериални гелове? Отговорът е само един – да си ги приготвим у дома.

Всички дезинфектанти са на алкохолна основа, а според специалистите, за да бъде един антибактериален, то процентът на алкохола в него трябва да е над 60. Ето защо, за да може сами да си направим продукта, основната съставка, която ни трябва, е спирт. Друго нещо, което трябва да потърсим, е гел алое вера или глицерин.

Глицеринът и алое вера допринасят за желираната консистенция на дезинфектанта, а етерични масла като чаено дърво и лавандула (може и други, по ваш избор), които все още има в аптеките, ще му придадат по-приятен аромат. Това коментира пред Tialoto.bg кулинарният блогър Десислава Киликчийска, която е намерила начин да защити своето семейство, изпробвайки няколко рецепти за домашен дезинфектант.

„В няколко аптеки ударих на камък, даже в едната ме питаха какво ни става, та всички търсим алое вера гел. Задълбочих проучването и открих рецепта, в която вместо него, се използва ленено семе“, разказва тя в своя блог и ни предостави точната рецепта.

домашен дезинфектант

Източник: Wellcometomykitchen

Необходими продукти:

– 1/2 ч. ч. ленено семе;
– 3 ч. ч. вода;
– 1 ч. ч. спирт или друг вид силен алкохол;
– 2 с. л. глицерин;
– 10 капки масло от чаено дърво;
– 10 капки масло от лавандула.

Как да приготвим сами натурален дезинфектант у дома?

Взимате мерителна чаша с вместимост 240 мл, както и подходяща тенджера за приготвяне на сместа. В нея сипвате водата и след като заври, слагате лененото семе. Оставяте го да ври около 15 минути, като бъркате от време на време.

След като се получи леко желирана смес, прецеждате течността в дълбока купа. Разбивате леко с миксера, като постепенно добавяте спирта, глицерина и етеричните масла.

Ще получите около 500 мл еднородна смес, която трябва да сипете в подходящи тубички. Дезинфектантът е готов и е почти като купешкия – разнася се добре по ръцете, попива бързо и не прави ръцете лепкави, обяснява Десислава. 

Изпробвайте рецептата, ако все още не сте си набавили дезинфектант

В случай, че ударите на камък в търсенето на спирт из аптеките, може да сложите водка, ракия или друг вид силен алкохол. Важното е да постигнете антибактериалния ефект, чрез който да държите вирусите надалеч.

коронавирус СЗО

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

Златка ( преди 4 години )
Вместо да се вари ленено семе, може да се ползва гел от алое, смесен със спирт но над 60% трябва да е, и маслото от чаено дърво и лавандулата е по избор
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар