IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Ванилени коледни сладки

20 декември 2011 06 35

Уханна рецепта за малко кулинарно коледно чудо

Снимка: Tialoto.bg

Снимка: Tialoto.bg

Коледа ухае на различни неща – на прясно изпечена питка, на мандарини, на крехки пържолки...и на ванилови сладки. 

Така твърдят очевидци на коледното вълшебство във Виена и Прага и ние нямаме никакво основание да не им вярваме. 

Нямаме и намерение да се лишаваме от тази ванилова прелест, която ще се яви на коледната ни трапеза под формата на ванилови сладки. 

Съставките са в грамове, така че, ако нямате везна, сега е удобен момент да се сдобиете с такава. 

Или пък да звъннете на съседката да ви услужи. После ще се отплащате в сладки. 

И така, необходимите съставки: 

150г брашно

70г готварско нишесте (царевично,пшенично, картофено), без добавен вкус, продава се в хранителните магазини

70г пудра захар

80г смлени орехи или лешници

150г масло със стайна температура

1-2 жълтъка

 

На подходящо за месене място пресявате брашното, прибавяте нишестето и захарта, добавяте и смлените ядки. 

 

Маслото се нарязва на късчета отгоре и се добавят жълтъците.

Месите, докато тестото стане гладко, после го оставяте за една вечер в хладилника да си почине. 

На следващия ден оформяте кравайчета или топчета, подреждате ги върху хартия за печене в тава и слагате в умерена фурна.

Пекат се до порозовяване, приблизително 10 минути. 

След това ги изваждате и ги овалвате в смес от пудра захар и 3 пакетчета ванилия.

Може да си приготвите захарта и ванилията в дълбока купа и да пускате вътре топлите сладки. 

Съхраняват се в картонена кутия и издържат един месец.

КоментариКоментари