IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазаруването по Коледа отключва агресия у хората

14 декември 2013 14 20

Това е така, защото тълпите с хора в магазините активират основни механизми за оцеляване

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Коледа е времето, в което хората купуват подаръци за най-любимите си близки и приятели. Обмислянето кой би бил най-подходящият празничен подарък и къде може да се намери често прави пазаруващите стресирани и притеснени. Най-големият стрес обаче идва по време на самото пазаруване, тъй като човек среща огромни тълпи с настървени хора, точно като него.

Според психолога доктор Дейвид Люис пазаруването може да бъде толкова „болезнено“, че да отключи доста първични инстинкти у потребителите. Доктор Люис смята, че тълпите от хора активират основни механизми за оцеляване. Той добавя още, че тези моменти могат да предизвикат изтощение и безпокойство, както и чувство на вина и некомпетентност.

Изглежда хората в провинцията са изложени на най-голям риск, тъй като те не са свикнали да пазаруват сред тълпи. „Празничното веселие твърде лесно отстъпва сред сезонното стресово пазаруване“, споделя психологът. Основен фактор за това е присъствието на други хора, което се приема за заплаха, както и присъствието на непознати хора, което се смята за още по-голяма заплаха.

Доктор Люис смята, че в подобна ситуация човек може да сметне другите за врагове и по този начин да стане агресивен. Често пулсът на хората се ускорява и тялото им започва да произвежда кортизол – известен като хормонът на стреса. Не всичко обаче е толкова отчайващо. Психологът смята, че за да избегнат стреса, хората трябва да изготвят списък за пазаруване. По този начин те избягват ненужните импулсивни покупки.

Вторият съвет на доктор Люис е, че човек не бива да пазарува докато е гладен, тъй като тогава обикновено купува много повече храна, отколкото всъщност му е необходима. Относно скъпите подаръци – хората трябва да мислят добре преди да ги купят, тъй като често след това съжаляват за направения избор. Пазаруването онлайн също е добра алтернатива на традиционното избиране на подаръци, с която човек може да си спести време и не малко стрес, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари