IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водка и лимонада съхраняват елхата по-дълго време

10 декември 2013 11 30

Тези и други трикове ще поддържат дръвчето ви свежо до края на празниците

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Традицията на Коледа повелява във всеки дом да има коледно дръвче. То може да бъде бор, ела или друго иглолистно растение, а може да бъде и изкуствено. Все повече хора се спират на изкуствените елхи, защото така си осигуряват спокойни празници, без вълненията около съхраняването, почистването на падналите игли и вида на елхата до последния момент. Освен това тя лесно се прибира в шкафа и може да се използва години наред.

Друго си е обаче, да имате истинско коледно дръвче у дома. То носи по-голяма радост на децата, а и вкарва повече живот в обстановката. Проблемът е, че като всяко живо същество, има нужда от грижи.

Ето и какво може да направите, за да запазите елхата си по-дълго свежа, гъста и най-важното – жива:

Купете елхата най-рано този уикенд

Според британската организация по отглеждане на коледни дръвчета, тяхната „трайност у дома“ е не повече от 6 седмици. Така че за да издържи по коледните и новогодишните празници, трябва да си купите иглолистно дръвче най-рано този уикенд.

Разгледайте внимателно дали връхчетата на клоните му не са започнали да покафеняват или изсъхват. Защото ако е така, ще издържи още по-малко от споменатия период. Всяко клонче трябва да има малко растителна течност по себе си, което ще ви подскаже, че дървото е прясно отрязано.

Отрежете парче от ствола

Веднъж отсечено, дръвчето започва да „запечатва“ своето дъно с лечебните си сокове. Това обаче запушва каналите и то не може добре да поема вода. След като си закупите отрязана елха/бор, отрежете тънко парче от ствола и сложете дръвчето в кофа с вода.

Дръжте го на студено

Коледните дръвчета виреят на студено. За да не причините шок на растението, не го слагайте до парното, а на по-хладно място – мазе, гараж и т. н., докато започнете да го украсявате.

У дома изберете кът, който да не е изложен на пряка слънчева светлина и висока температура (до радиатора, например). Това ще помогне за запазването на игличките за по-дълго време. Топлината и светлината спомагат изпаряването на водата от растението и така то изсъхва по-бързо.

Пазете дървото далече от банани

Фруктиерата с тропически плодове е неизменна част от всяка Коледа. Ако искате обаче да имате свежо и зелено коледно дръвче у дома, дръжте плодовете далече, особено бананите! Те изпускат газа етилен, който помага на другите плодове да узреят по-бързо. Освен това помага и на игличките да изпадат.

Подхранвайте дървото с лимонада

Макар и отрязано, дръвчето все още поема течност, дори и през игличките. Сместа от лимон, захар и вода е доста хранителна за растението, тъй като глюкозата в захарта помага на дървото да запази своята клетъчна структура и игличките си дори няколко седмици, след като е било отсечено от земята.

А въглеродният диоксид, който превръща течността в газирана, е полезен, защото помага за намаляването на гъбички и бактерии във водата, които после водят до гниене и неприятни миризми.

И водката помага

Алкохолът убива бактериите, така че е добре да добавяте по малко във водата или дори да го смесите с лимонада.

Използвайте малки LED -лампички

Стандартните лампички за украса на коледното дръвче може и да са красиви, но му помагат да изсъхне по-бързо. Малките LED-светлинки са по-добрият вариант, защото те не се нагряват.

Освен това за растежа и развитието си растенията се нуждаят от светлина. Най-лесно дръвчетата абсорбират бялата светлина.

Подхранете и с аспирин

Основният компонент на аспирина е салициловата киселина – хормон, произвеждан от някои растения (като бяла върба), когато са подложени на вирусна или гъбична инфекция. Той стимулира имунната система на растението, помагайки му да се бори с инфекцията.

Няколко разтворени таблетки аспирин във вода, ще помогнат на дръвчето да се пази от бактерии и да бъде свежо и жизнено.

Сложете лак за коса

Точно както пазите прическата си от разпадане с помощта на лак за коса, можете да го приложите и върху вашето коледно дърво, за да задържите игличките му на място. Цветарите използват този трик при изготвянето на букетите, да фиксират цветчетата.

Не пръскайте върху цялото дърво, а от долната част на клоните. Имайте предвид, че този продукт е лесно запалим, така че не го използвайте, ако имате лампички на елхата си.

И не забравяйте

И макар да захранвате вашето дърво с какво ли не, не забравяйте водата. Количеството зависи от големината и мястото, което сте избрали за дръвчето.

Погрижете се да е на по-високо място, ако имате домашен любимец, за да не помогне за бързия му разпад!

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари