Неусетно дойде зимата и студеното време предразполага към похапване на калорична храна, а мазните и сладки неща все по-настойчиво ни примамват. Зимното време не предразполага и към по-висока физическа активност. В добавка към всичко идват доста дългите тази година коледни и новогодишни празници, много срещи с близки и приятели, по традиция обилно гарнирани с големи трапези.
Как да си устроим празниците без да си разстройваме стомаха и без да унищожим резултата от годишните ни диетични терзания?
Не гладувайте! Тактиката да не се яде цял ден до празника, за да се освободи място не сработва. Има риск да не издържите и да се нахвърлите на храната с двойна сила. Плюс това може да ви изиграе лоша шега и шампанското на гладен стомах и в този случай въобще няма да ви е до празник. Оптималният вариант на предпразнично меню е леки зеленчукови салати без сос, плодове, кисело мляко, овесени ядки – не повече от 2-3 приема на храна през деня. Не ограничавайте организма си от чиста питейна вода, поне 1,5 л до сядането на масата. Ако сте решили да проведете разтоварващ ден след празника, за да подобрите някак положението, по-добре го направете предишния ден. Така стомахът ви ще намали своя обем и вие ще поемете по-малко храна.
Изпийте чаша прясно мляко, сурово яйце или изяжте варен картоф преди да тръгнете. Тези продукти намаляват всмукването на алкохола. А ако добавите и фибри с чаша вода, това ще ви гарантира, че ще изядете 20% по-малко храна, отколкото можете.
По време на празника не си сипвайте веднага от всичко, за да не обидите домакините. Празникът е дълъг и ще можете да опитате всичко без да се тъпчете. Избирайте правилните салати. Например от прясно зеле. То има жлъчегонно действие, подобрява смилането на тежката храна, забавя преобразуването на въглехидратите в мазнини, запълва стомаха и намалява желанието за още храна. Гарнитурите от ориз и картофи заменете с броколи, карфиол, зелен фасул, тиквички, патладжани, зелени салати. По възможност игнорирайте салатите с майонезена заливка. Пийте не повече от 1-2 чаши шампанско. По-голямо количество ще доведе до главоболие и киселини. Внимателно и с количеството на останалия алкохол. Той също съдържа достатъчно количество калории. Алкохолът обезводнява организма и това е една от причините за главоболието след празниците и за това трябва да бъде придружен с изпиването на достатъчно количество вода – поне по една чаша вода на чаша концентрат.
Не пренебрегвайте плодовете – цитрусовите плодове и ябълките ще се отразят добре на храносмилателната система и ще попълнят запасите от витамини, минерали и фибри.
Хранете се бавно и добре сдъвквайте храната, което ще ѝ позволи по-добре да се смели и да не предизвиква чувство на тежест и дискомфорт. Бавното хранене дава достатъчно време сигналите от стомаха с информацията за постъпила храна да стигнат до мозъка и ще попречи да се натъпчете с излишни количества преди да усетите чувството за засищане.
И най-главният съвет, който е ценен не само в празнични дни, но за който се сещаме винаги след това – съблюдавайте във всичко мярка, а и останалите съвети също могат да свършат работа.
Д-р Цветанка Янакиева е специалист с дългогодишна практика в областта на спортната медицина, храненето и профилактиката. Тя прилага съвременни програми за здравословно отслабване . Повече информация можете да откриете тук.