IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Формулата за перфектна Коледна вечеря

25 декември 2013 08 11

Къде е тънката червена линия между чувството за ситост и преяждането?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Учените измислиха формулата на перфектната Коледна вечеря. Тя е създадена от диетолозите д-р Дейвид Люис и д-р Маргарет Йофера – Лейч. Те са разработили точните размери на порциите, които ще накарат човек да се почувства сит и доволен, без да преяжда и да се подува от погълнатата храна.

Според тях чинията ви на 25 декември трябва да съдържа 150 грама пуешко месо, 110 грама плънка с кестени, 80 грама печени картофи, 160 грама задушени моркови, 150 грама червено зеле, 155 грама задушени кълнове и 15 грама сос от червени боровинки.

Проблемът на коледното меню е, че без значение колко много (или малко) ни харесва това, което ядем, ние се опитваме да изядем солидно количество от всичко на масата и без да се усетим преяждаме. Така че учените ни съветват, ако искаме да опитаме от повече ястия, то да го правим в много ограничени количества.

Примерното меню на диетолозите представлява уникална комбинация от протеини и аминокиселини, които се съдържат в пуешкото, въглехидрати, които се намират в картофите, витамини, фибри и минерали, на които източник са зеленчуците и сладкият вкус на соса от червени боровинки, който освобождава хормона на щастието – серотонин.

Всички тези ястия заедно правят традиционната коледна вечеря идеална и здравословна. След основното ястие учените предлагат десерт от 28 г коледен пудинг с пресни мандарини.

Д-р Люис гарантира, че подобно празнично меню няма да ви подуе, а ще ви засити по най-здравословния начин, като освен това ще ви достави удоволствие. Той заявява: „По принцип печената пуйка е фаворит на Коледа, но не я препоръчваме заради нейния вкус. Просто това ядене е идеално, защото съчетава различни цветове, вкусове, аромати и текстури, които ще накарат гостите ви да дегустират само по една хапка от всичко и така няма да преядат. А ако погледнете ефектите на всяка отделна съставка в менюто, ще видите и ползите за организма.“

Д-р Люис добавя: „Хората чувстват натиск всичко на Коледа да е перфектно. А част от това е да се насладите на храната, без да прекалявате, изяждайки прекалено голямо количество от една и съща храна.“

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари