IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдни вечер – семейният празник с постните гозби

24 декември 2013 11 27

Какви са традициите, свързани с този свят ден

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Днес е Бъдни вечер – един от най-специалните дни в годината. Празникът се нарича още „Малката Коледа“ и е посветен на дома, огнището и семейството. В езическата традиция Бъдни вечер се свързва и с плодородието, както и началото на нарастването на деня.

Най-отличаващото се нещо за Бъдни вечер е характерната празнична вечеря. Традицията повелява трапезата да бъде отрупана само с постни храни. Броят им може да бъде 7 – колкото са дните в седмицата, 9 – колкото са месеците на бременността или 12 – колкото са месеците в годината.

Обикновено постните гозби включват варен фасул, пълнени чушки, сарми, тиквеник, жито, чесън, пчелен мед, орехи и плодове. Разбира се, няма как Бъдни вечер да бъде истински празник без обредната питка, в която се слагат късмети. Някои хора предпочитат в питката да има скрита само пара, докато други залагат на повече късмети.

Според традицията първото парче от питката е за Богородица и починалите близки, а второто се оставя за дома. Следващите се раздават на всички членове на семейството, като се започва от най-възрастния. Именно той е и човекът, който прекадява с тамян трапезата и казва молитва.

Преди вечеря в огнището се слага голямо дърво, наречено бъдник, което трябва да гори до сутринта. Със своята топлина и светлина бъдникът символизира раждането на Исус Христос. Традицията повелява още, че всички трябва да останат на масата, докато и последният човек не се е нахранил. Трапезата пък остава неприбрана до другата сутрин.

Днес е един от най-хубавите семейни празници, така че бъдете добри, смирени и показвайте обичта си на вашите близки.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари