fallback
Едно по-специално коледно пиле
16 December 2008 15:14Разнообразете коледната си трапеза с печено пиленце, полято със сос от портокали и мед и гарнитура от смокини
Разнообразете коледната си трапеза. Снимка: AMY
Необходими продукти:1 пиле2 портокала За пълнежа:2 филийки хляб, накиснати в мляко1 връзка магданоз50 гр. стафиди1 глава лук3 тънки резена свински бут1 кора от портокал 100 гр. пилешки дробчета За марината:3 с.л. мед10 бр шипки1 с.л. пикантина¼ от ч.ч. винен оцетсокът на 1 портокалЗа гарнитурата:8 сушени смокини1 грейпфрут10бр. малки лукчета2 портокала За соса:сокът на 1 портокал40 гр. масло2 с.л. брашно700 гр. пилешки бульонНачин на приготвяне:Предварително загрейте фурната на 180 С.Започнете приготвянето на пълнежа. Смесете накиснатия в мляко хляб със ситно нарязаните магданоз, лук, свински бут, стафиди, кората от портокала и пилешките дробчета. След като напълните с тази плънка добре почистеното пиле завържете задните му крачета. За марината смесете меда, шипките, пикантината, оцета и портокаловия сок в тенджера и оставете сместа да заври и махнете съда от котлона.Нарежете на не много дебели кръгчета два портокала. След това ги сложете в тиган на умерен огън, докато се изсушат. Сложете пълненото пиле в тавичка, полейте го с марината и върху него наредете изсушените резени портокал.Печете във фурната за час и половина, като често боцкате пилето с вилица. След първите 30 минути печене махнете портокаловите резени. За гарнитурата обелете лукчетата, нарежете портокалите и грейпфрута на големи парчета, а смокините разрежете на половина.30 минути преди да извадите пилето от фурната, разпръснете парчетата плод около него.И накрая, след като птицата е приготвена, поставена в суха чиния и увита в алуминиево фолио, е време за соса. Сосчето, останало в тавата от изпеченото пиле изсипете в тенджерка и го оставете да покъкри на слаб огън за около 5 минути.Разбийте маслото и брашното и ги изсипете при соса. Затоплете още малко тази смес и я разбъркайте добре, докато не се получи хомогенна консистенция.След като и сосът е готов можете да сервирате коледното пиле.
0 коментара
fallback