Необходими продукти:
1 пиле
2 портокала
За пълнежа:
2 филийки хляб, накиснати в мляко
1 връзка магданоз
50 гр. стафиди
1 глава лук
3 тънки резена свински бут
1 кора от портокал
100 гр. пилешки дробчета
За марината:
3 с.л. мед
10 бр шипки
1 с.л. пикантина
¼ от ч.ч. винен оцет
сокът на 1 портокал
За гарнитурата:
8 сушени смокини
1 грейпфрут
10бр. малки лукчета
2 портокала
За соса:
сокът на 1 портокал
40 гр. масло
2 с.л. брашно
700 гр. пилешки бульон
Начин на приготвяне:
Предварително загрейте фурната на 180 С.
Започнете приготвянето на пълнежа. Смесете накиснатия в мляко хляб със ситно нарязаните магданоз, лук, свински бут, стафиди, кората от портокала и пилешките дробчета.
След като напълните с тази плънка добре почистеното пиле завържете задните му крачета.
За марината смесете меда, шипките, пикантината, оцета и портокаловия сок в тенджера и оставете сместа да заври и махнете съда от котлона.
Нарежете на не много дебели кръгчета два портокала. След това ги сложете в тиган на умерен огън, докато се изсушат.
Сложете пълненото пиле в тавичка, полейте го с марината и върху него наредете изсушените резени портокал.
Печете във фурната за час и половина, като често боцкате пилето с вилица. След първите 30 минути печене махнете портокаловите резени.
За гарнитурата обелете лукчетата, нарежете портокалите и грейпфрута на големи парчета, а смокините разрежете на половина.
30 минути преди да извадите пилето от фурната, разпръснете парчетата плод около него.
И накрая, след като птицата е приготвена, поставена в суха чиния и увита в алуминиево фолио, е време за соса.
Сосчето, останало в тавата от изпеченото пиле изсипете в тенджерка и го оставете да покъкри на слаб огън за около 5 минути.
Разбийте маслото и брашното и ги изсипете при соса. Затоплете още малко тази смес и я разбъркайте добре, докато не се получи хомогенна консистенция.
След като и сосът е готов можете да сервирате коледното пиле.
Едно по-специално коледно пиле
16 декември 2008 15 14Разнообразете коледната си трапеза с печено пиленце, полято със сос от портокали и мед и гарнитура от смокини

Разнообразете коледната си трапеза. Снимка: AMY
Сподели
Коментари


Коментари
