Питали ли сте се защо толкова обичаме Коледа? Не само заради подаръци и елхичките, а заради усещането за уют и носталгия, което ни обзема в мига, в който се приберем вкъщи – там, където се готвеше всеки ден и за десерт имаше домашен крем, а не сухи пасти от магазина, защото е по-лесно.
Така де, коледно ни е вече и малко романтично, та затова се замислихме за вкусните коледни неща, които се правят само и единствено тогава и чиито аромат асоциираме само и единствено с края на годината.
Вероятно във всяка къща има различни традиции, знаем за една, в която на Бъдни вечер слагат кремвирши на масата ,нищо че не е позволено месо.
Свързано е с някой от дядовците, докато бил млад... нещо такова, почти никой не помни вече защо, но го правят поне от 60 години.
В други къщи само и единствено на Нова година се прави баклава. Защото иска време, внимание и е ужасно сладка. А само на празници човек може да усети истинския вкус на нещо малко, но разкошно за ядене.
През останалото време на годината са само допълнителни калории, без романтичната част.
Тъй като все някога всички трябва да се научим да правим всичките празнични вкусотии, полека-лека ще ви даваме рецептите за важните неща – ошаф, баклава, питка, че даже и постни чушки.
Надяваме се, че на никой няма да му хрумне „гениалната“ идея, че традициите са демоде.
И така, след дългото предисловие – рецептата за баклава, за която благодарим на Бгкулинар.
Продукти
500 гр кори за баница
750 гр захар
300 гр масло
250 гр орехови ядки
20 мл лимонов сок
Приготвяне
Корите се нареждат една върху друга, между тях, за по-голяма височина се слагат нагънати кори. Това ще трябва да ви го покаже някой, който вече го е правил.
Когато се наредят две трети от корите, се слага плънка от смлените орехи.
Нареждат се останалите кори и баклавата се нарязва с остър нож на триъгълници, ромбове или квадрати
Залива се равномерно с кипящо масло или маргарин и се пече на 180 градуса до зачервяване.
Ако не се изпече до зачервяване, баклавата ще остане тестена.
След като изстине, баклавата се залива с хладък сироп, сварен от захарта, 1 литър вода и малко лимонов сок
След един час сиропът, който не е поет от баклавата, се отцежда, кипва се наново и с него отново се залива десерта
Баклавата се поднася след няколко часа или на другия ден. Можете да я украсите с натрошен шам фъстък или с тънки резенчета лимон.
А вашата Коледа на какво има вкус?